ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σανάε Τακαΐτσι επιβεβαίωσε ότι πλοίο που συνδέεται με τη χώρα διέσχισε τα Στενά του Ορμούζ, καθώς το Τόκιο συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στην Τεχεράνη για την ασφαλή διέλευση όλων των πλοίων από το κρίσιμο αυτό σημείο.
Το πλοίο πέρασε από τον αποκλεισμένο θαλάσσιο διάδρομο στις 29 Απριλίου και κατευθυνόταν προς την Ιαπωνία, ανέφερε η Σανάε Τακαΐτσι σε ανάρτησή της στο X, χωρίς να το κατονομάσει.
«Εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία για να τονίσουμε στο Ιράν ότι είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί γρήγορα η ελεύθερη και ασφαλής διέλευση όλων των πλοίων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ιαπωνίας, μέσω των Στενών του Ορμούζ», δήλωσε η ίδια.
Η επιβεβαίωση έρχεται έπειτα από ρεπορτάζ του Bloomberg, το οποίο ανέφερε ότι ένα supertanker μεταφοράς αργού πετρελαίου που συνδέεται με την Ιαπωνία διέχισε το Ορμούζ αργά την Τρίτη, προτού δηλώσει ως προορισμό τη Ναγκόγια της Ιαπωνίας νωρίς την Τετάρτη. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια που επιτυγχάνουν την έξοδο από τότε που οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τον αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών πριν από δύο εβδομάδες. Έκτοτε, η κυκλοφορία μέσω των Στενών παρέμενε σχεδόν μηδενική.
Και άλλα πλοία που συνδέονται με την Ιαπωνία έχουν πραγματοποιήσει το ταξίδι από τότε που το Ιράν άρχισε να εμποδίζει την κυκλοφορία μέσω των Στενών, λίγο μετά την επίθεση που δέχθηκε από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ στα τέλη Φεβρουαρίου. Ωστόσο, αυτά περιορίζονταν σε φορτία άλλων εμπορευμάτων. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ένα πλοίο μεταφοράς LPG, ιδιοκτησίας άλλης ιαπωνικής ναυτιλιακής εταιρείας, πραγματοποίησε τη διέλευση με τη μεσολάβηση της Ινδίας.
Υψηλόβαθμοι Ιάπωνες αξιωματούχοι βρίσκονται σε συνομιλίες με Ιρανούς ομολόγους τους εδώ και εβδομάδες, ζητώντας το άνοιγμα των Στενών και διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου, ο οποίος διανύει πλέον τον τρίτο μήνα του, σημειώνει το Bloomberg.
Διαβάστε επίσης:
AstraZeneca: Άλμα στα κέρδη α’ τριμήνου με όχημα τα επιτυχημένα φάρμακά της για τον καρκίνο
Adidas: Ισχυρή ανάπτυξη με όπλο τα είδη ένδυσης και ποδοσφαίρου
Santander: Ισχυρές επιδόσεις το α’ τρίμηνο – Καθαρά κέρδη 5,5 δισ. ευρώ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.