• Διεθνής πολιτική

    Ταλιμπάν: Διατάσσουν τις εργαζόμενες γυναίκες να μείνουν σπίτι τους

    • NewsRoom

    EPA/STRINGER


    Οι εργαζόμενες γυναίκες στο Αφγανιστάν θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι μέχρι να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την ασφάλειά τους, δήλωσε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, σύμφωνα με το BBC.

    «Είναι μια πολύ προσωρινή διαδικασία» έσπευσε να διευκρινίσει ο Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, χωρίς ωστόσο να δίνει κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα για την άρση του εν λόγω μέτρου.

    Ο ΟΗΕ έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για καταπάτηση των δικαιωμάτων -ειδικά των γυναικών- από τους Ταλιμπάν, που ανακατέλαβαν την χώρα πριν από περίπου δέκα ημέρες.

    Η ανώτατη επίτροπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μισέλ Μπασελέ, δήλωσε την Τρίτη ότι το ζήτημα της μεταχείρισης των γυναικών αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

    Ο Μουτζαχίντ επίσης είπε ότι οι Αφγανοί δεν πρέπει να προσπαθούν να πηγαίνουν στο αεροδρόμιο, καθώς επικρατεί χαοτική κατάσταση εκεί.

    Είπε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να παροτρύνουν τους Αφγανούς να εγκαταλείψουν την χώρα τους, καθώς τους έχει ανάγκη.

    Αναφερόμενος στους περιορισμούς σε βάρος των γυναικών, στη νέα συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε ότι θα είναι μικρής διαρκείας.

    «Οι δυνάμεις ασφαλείας μας δεν έχουν εκπαιδευτεί στο πώς να διαχειρίζονται τις γυναίκες, πώς να τους μιλούν. Μέχρι να θέσουμε σε ισχύ τα πλήρη μέτρα ασφαλείας… ζητάμε από τις γυναίκες να μείνουν στο σπίτι», ανέφερε ο κ. Μουτζαχίντ σύμφωνα με το BBC.

    Διαβάστε ακόμη:

    Οι ΗΠΑ απεγκλώβισαν 4.000 κατόχους αμερικανικών διαβατηρίων από το Αφγανιστάν

    Αφγανιστάν: Πρώην κρατούμενος στο Γκουαντάναμο νέος υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας

     



    ΣΧΟΛΙΑ