• ΑΓΟΡΕΣ

    Η Ολλανδία βάζει περιορισμούς στο στοίχημα


    Περιορισμούς και αυστηρούς κανόνες στο «οnline» στοίχημα θέλει να θέσει η κυβέρνηση της Ολλανδίας προκειμένου να περιορίσει το «στήσιμο» αγώνων. Αυτό που έχει εντοπίσει ως πρόβλημα η ολλανδική κυβέρνηση και επιχειρεί να καταπολεμήσει είναι η χειραγώγηση αγώνων, που μπορεί να γίνει μόνο μ’ ένα άτομο που συμμετέχει στο παιχνίδι.
    Για παράδειγμα, η Ολλανδία θέλει να απαγορεύσει τον «online» στοιχηματισμό για μία κόκκινη κάρτα σ’ έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και για το διπλό σφάλμα στο τένις. Πρόκειται δηλαδή για επιμέρους πτυχές αγώνων που προσφέρονται για ποντάρισμα από τις εταιρείες στοιχημάτων.

    «Αυτά είναι στοιχεία του παιχνιδιού που είναι πολύ εύκολο να χειραγωγηθούν. Κάτι τέτοιο δεν θέλουμε να το επιτρέψουμε», υποστηρίζει βουλευτής του κυβερνητικού συνασπισμού.

    Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης βρίσκει θετική ανταπόκριση από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας, που χαρακτήρισε την πρόθεση της κυβέρνησης «κέρδος για το άθλημα».
    gs4
    «Ο περιορισμός των δυνατοτήτων για στοιχηματισμό σ’ έναν ποδοσφαιρικό αγώνα είναι επωφελής για το άθλημα», υποστηρίζει αξιωματούχος της ολλανδικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και συνεχίζει: «Το σημαντικό είναι ότι ο αγώνας και ό,τι συμβαίνει σε αυτόν δεν πρέπει να καθορίζεται από εγκληματίες αλλά από τους ποδοσφαιριστές. Οι προτάσεις της κυβέρνησης συμβάλλουν στην ασφάλεια. Είμαστε ευχαριστημένοι γι’ αυτό και για το ότι οι προτάσεις στηρίζονται από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού».

    Ο «online» στοιχηματισμός στην Ολλανδία αυξήθηκε κατά 7,6% (από 275 εκατ. ευρώ το 2014 σε 296 εκατ. ευρώ το 2015), σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί, και αντιπροσωπεύει το 13% του στοιχηματισμού της χώρας, ποσοστό ελαφρώς μικρότερο από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο που ανέρχεται στο 16%.

    Η πλειονότητα όσων παίζουν online είναι άνδρες ηλικιών από 20 έως 35 ετών. Το 35,44% αυτών των παικτών είναι κάτοχοι πτυχίου πανεπιστημίου ή κολεγίου, ενώ το 11% κρίθηκε ότι βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της σχέσης με τον στοιχηματισμό.

    Μια άλλη στόχευση της κυβέρνησης είναι η απαγόρευση του στοιχηματισμού σε φιλικούς αγώνες ή αγώνες ερασιτεχνών που γίνονται σε προπονητικά κέντρα ιδίως του εξωτερικού. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ποδοσφαιριστές που μετέχουν σε αυτούς του αγώνες είναι πιο επιρρεπείς στη δωροδοκία, αφού δεν υπάρχει βαθμολογικό κίνητρο.

    Μάλιστα, όπως έχει γίνει γνωστό, από άλλες περιπτώσεις χειραγώγησης, εταιρείες ή πρόσωπα με διασυνδέσεις στον χώρο του ποδοσφαίρου προτείνουν τη διοργάνωση φιλικών τουρνουά έχοντας ως στόχο να χειραγωγήσουν τα αποτελέσματα, καθώς και επιμέρους στοιχεία των αγώνων, προκειμένου να αποκομίσουν τεράστια κέρδη από το στοίχημα.

    Σημείο αναφοράς «στημένων» αγώνων αποτελούν δύο φιλικά που έγιναν το 2011, στο τουρκικό θέρετρο της Αττάλειας. Το ένα, μεταξύ Βουλγαρίας και Εσθονίας, έληξε ισόπαλο με σκορ 2-2.

    Στο άλλο, η Λετονία επικράτησε της Βολιβίας με 2-1. Χαρακτηριστικό είναι ότι και τα επτά γκολ σε αυτές τις δύο αναμετρήσεις σημειώθηκαν από το σημείο του πέναλτι, γεγονός που κινητοποίησε αντανακλαστικά με αποτέλεσμα να ασκηθούν πειθαρχικές διώξεις από τη FIFA εναντίον των έξι διαιτητών. Στον αγώνα Εσθονίας – Βουλγαρίας πονταρίστηκαν, σύμφωνα με στοιχεία εταιρειών, 6,9 εκατ. δολάρια!

    Στη διοργάνωση φιλικών αγώνων δραστηριοποιούνταν ο διαβόητος «fixer» Περουμάλ, ο οποίος εν συνεχεία έγινε συνεργάτης του FBI, ενώ εμφανιζόταν συχνά και ο διαιτητής Ιμπραΐμ Χαϊμπού, ο οποίος εμπλέκεται με αρκετούς ύποπτους αγώνες.

    Το 2010 ο Περουμάλ διοργάνωσε για λογαριασμό της Π.Ο. του Μπαχρέιν διεθνές φιλικό με το Τόγκο. Στο φιλικό αυτό εμφανίστηκε μια «εθνική Τόγκο» χωρίς διεθνείς, αλλά με άγνωστους ποδοσφαιριστές. Επίσης, αντί για τον ομοσπονδιακό τεχνικό στον πάγκο καθόταν ο Τσανίλε Μπάνα, τιμωρημένος στο Τόγκο επί ποινή διετούς αποκλεισμού για ποδοσφαιρική απάτη! Το ματς έληξε 3-0, με δύο γκολ του Μπαχρέιν να ακυρώνονται περιέργως, αν και φαινομενικά ήταν κανονικά. Διαιτητής ήταν ο Χαϊμπού.

    Τον ίδιο χρόνο σ’ ένα φιλικό ματς μεταξύ της Νοτίου Αφρικής και της Γουατεμάλας, που διοργανώθηκε από τη Football4U, είχε μεγάλο ποντάρισμα στον άσο και στο Over, που δεν το πίστευαν οι στοιχηματικές εταιρείες και οι δημοσιογράφοι του χώρου, διότι, πέραν των άλλων, η Νότιος Αφρική έπαιζε χωρίς 7-8 βασικούς. Τελικό σκορ 5-0. Με τα δύο γκολ από αμφισβητούμενα πέναλτι για χέρι, το ένα εκτός περιοχής.

    Διαιτητής και σ’ εκείνο το ματς ήταν ο Χαϊμπού.



    ΣΧΟΛΙΑ