• Διεθνής πολιτική

    Οι ΗΠΑ απέρριψαν το αίτημα της Τουρκία να κατοχυρώσει εμπορικά τον όρο «Turkaegean» – Έχει δώσει έγκριση η ΕΕ από το 2021


    Οι ΗΠΑ απέρριψαν την κατοχύρωση από μέρους της Τουρκίας τον  όρο «Turkaegean» για εμπορικές χρήσεις, δίνοντας ένα νέο «χαστούκι» στην Άγκυρα για την προκλητική της συμπεριφορά.

    Ο Οργανισμός Τουρισμού της Τουρκίας είχε ζητήσει από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ να κατοχυρώσουν τον όρο «Turkaegean» και τη χρήση του για διαφημιστικούς και τουριστικούς σκοπούς, και συγκεκριμένα για διαφημίσεις στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το Διαδίκτυο και αλλού, για την ενοικίαση τουριστικών ακινήτων, αυτοκινήτων, αλλά και την παροχή νομικών και άλλων υπηρεσιών.

    Ωστόσο όπως αναφέρει ο λογαριασμός «Greek Analyst» στο Twitter, οι ΗΠΑ απέρριψαν στο σύνολό του το τουρκικό αίτημα.

    Στον αντίποδα, ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό που αρνήθηκαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία, το… επέτρεψε η Ευρωπαϊκή Ένωση -ή, καλύτερα, το έχει επιτρέψει ήδη από τα τέλη του 2021. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το naftemporiki.gr, η Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) έχει κάνει αποδεκτή -χωρίς καμία ένσταση- την τουρκική απαίτηση, να «οικειοποιηθεί» έμμεσα τη θάλασσα του Αιγαίου, πατεντάροντας το «Turkaegean» για τουριστικούς σκοπούς.

    Αντίθετα, η Τουρκία κατάφερε να κατοχυρώσει τον όρο στην ΕΕ. Η αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση εμπορικών σημάτων φέρεται να έκανε δεκτό τον όρος, ήδη από τις 15 Δεκεμβρίου του 2021  και με ημερομηνία λήξης την 16 Ιουλίου του 2031.

    Το θέμα εγείρε κινδύνους, καθώς ουσιαστικά η απόφαση αυτή ανοίγει ένα «παράθυρο» στην Άγκυρα, ώστε να συνεχίσει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο.



    ΣΧΟΛΙΑ