• Διεθνής πολιτική

    «Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την στάση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη απέναντι στη Τουρκία»

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ


    Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελληνική κυβέρνηση στη στάση της απέναντι στην Τουρκία, αναφέρει σε απαντητική επιστολή της η Μαρία Όλσον, διευθύντρια του Τμήματος Νοτίων Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    «Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνωρίζει την Ανατολική Μεσόγειο ως μια σημαντική στρατηγικά περιοχή και δεσμευόμαστε να παραμείνουμε αφοσιωμένοι και επικεντρωμένοι στο να διασφαλίσουμε την ειρήνη και την ευημερία της περιοχής προς όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών, των Συμμάχων μας και των εταίρων μας», σημειώνει το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, στην απαντητική επιστολή του που εστάλη στο Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο.

    Στην απάντηση της, η κ. Όλσον επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν βαθιά τον περιφερειακό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, λέγοντας ότι η υποστήριξη που παρείχε η Αθήνα για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί παράδειγμα του εποικοδομητικού ηγετικού ρόλου που επιτελεί η χώρα μας στη περιοχή. Υπό αυτό το πρίσμα, σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα συμμερίζονται την πεποίθηση ότι είναι σημαντικό η Τουρκία να παραμείνει αγκυροβολημένη στα δυτικά θεσμικά όργανα.

    «Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την στάση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη απέναντι στη Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν δράσεις που μειώνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να αποφύγουν προκλητικές δραστηριότητες», υπογραμμίζεται στην επιστολή.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, Νίκος Λαρυγγάκης, ευχαρίστησε την κ. Όλσον για την άμεση ανταπόκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ανησυχία που εξέφρασε το Ινστιτούτο για τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Παρόλα όμως αυτά, τόνισε ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που πρέπει να κληθεί για να αποφύγει τις προκλήσεις.

    Σημειώνεται πως πριν την απαντητική επιστολή, είχε προηγηθεί γράμμα του Ινστιτούτου στον Μάικ Πομπέο, στο οποίο η ελληνοαμερικανική οργάνωση είχε εκφράσει την ανησυχία ότι η προσοχή της διεθνούς κοινότητας θα αποσπαστεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και δεν θα παραμείνει επικεντρωμένη στην «τάση της Τουρκίας να προκαλεί αστάθεια στην περιοχή».



    ΣΧΟΛΙΑ