• Διεθνής πολιτική

    Η Γερμανία επαναφέρει ραβίνους στο στρατό για πρώτη φορά από το 1930


    Η Γερμανία επαναφέρει τους ραβίνους στο στρατό της για πρώτη φορά από τη στιγμή που οι Ναζί τους απαγόρευσαν από τις ένοπλες δυνάμεις το 1930.

    Το γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο για την αποκατάσταση της επίσημης θέσης του στρατιωτικού ραβίνου σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα.
    Η υπουργός Άμυνας Αννγκρέτ Κράμπ-Καρρένμποουερ δήλωσε ότι η κίνηση ήταν μια επιστροφή στην παράδοση και μια “συμβολή ενάντια στον αυξανόμενο αντισημιτισμό, τον εξτρεμισμό και τον λαϊκισμό” στην κοινωνία.
    Οι στρατιωτικοί ραβίνοι ήταν μέρος των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων κατά τον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν περίπου 100.000 Εβραίοι στρατιώτες πολέμησαν για τη χώρα. Απαγορεύτηκαν λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Αδόλφο Χίτλερ το 1933, ως μέρος των πρώτων προσπαθειών των Ναζί να απομακρύνουν τους Εβραίους από τη δημόσια ζωή.

    Μάχη κατά του εξτρεμισμού στο γερμανικό στρατό

    Ο γερμανικός στρατός παραδέχτηκε πρόσφατα ότι έχει πρόβλημα με τον εξτρεμισμό μέσα στις τάξεις του. Πέρυσι, δημιούργησε ένα κεντρικό γραφείο συντονισμού για την καταπολέμηση του ζητήματος.
    Μια έκθεση του στρατού που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο ανέφερε ότι 49 στρατιωτικοί απολύθηκαν το 2019 λόγω εξτρεμισμού και αντι-συνταγματικών πεποιθήσεων. Η έκθεση ανέφερε ότι 46 από τις απολύσεις οφείλονταν στον δεξιό εξτρεμισμό, δύο χαρακτηρίστηκαν ως ισλαμισμός και ένας στρατιώτης αναγνωρίστηκε ως αριστερός εξτρεμιστής.
    Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, ο ρόλος των ραβίνων θα είναι αντίστοιχος με εκείνο  των Καθολικών και Προτεσταντών  θρησκευτικών εκπροσώπων. Θα παρέχουν ποιμαντική φροντίδα στους στρατιώτες και θα τους συνοδεύουν σε ξένες αποστολές.
    Οι νέοι στρατιωτικοί ραβίνοι θα εργαστούν ως προσωρινοί στρατιωτικοί εργολάβοι για έξι χρόνια, αλλά οι θέσεις τους ενδέχεται να γίνουν μόνιμες στο μέλλον, ανέφερε το υπουργείο. Συζητείται μια παρόμοια πρωτοβουλία και για την εισαγωγή στρατιωτικού ιμάμη.
    Ο νόμος θα δημιουργήσει επίσης ένα ειδικό ομοσπονδιακό στρατιωτικό ραβίνο στο Βερολίνο, ο οποίος θα επιβλέπει αυτούς στο Αμβούργο, το Μόναχο, τη Φρανκφούρτη και τη Λειψία. Έως και 10 ραβίνοι θα αναφέρονται αρχικά στον ομοσπονδιακό αρχηγό, ανέφερε το υπουργείο.
    Η Γερμανία δεν καταγράφει επίσημα τη θρησκευτική ταυτότητα των στρατιωτών της. Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις που βασίζονται σε εθελοντικές γνωστοποιήσεις, περίπου 300 Εβραίοι στρατιώτες και 3.000 Μουσουλμάνοι υπηρετούν επί του παρόντος στο γερμανικό στρατό. Υπάρχουν 53.000 Προτεστάντες και 41.000 Ρωμαιοκαθολικοί, οι οποίοι μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ όλων των μελών της υπηρεσίας.



    ΣΧΟΛΙΑ