• Διεθνής πολιτική

    Η Γαλλία καταγγέλλει την πολύ ανησυχητική πορεία της Τεχεράνης στα πυρηνικά

    Ραφαέλ Γκρόσι

    Ραφαέλ Γκρόσι


    Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο επικεφαλής του θα ταξιδέψει στο Ιράν το Σάββατο για “συναντήσεις υψηλού επιπέδου”, καθώς διπλωμάτες αναφέρουν ότι ο Ραφαέλ Γκρόσι θέλει να ωθήσει την Τεχεράνη να συνεργαστεί με την έρευνα σε σχέση με τα ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου που εντοπίστηκαν σε τρεις αδήλωτες τοποθεσίες.

    Το Ιράν είχε ήδη κληθεί να επανέλθει στην τάξη κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του ΔΟΑΕ, τον Νοέμβριο του 2022, καθώς είχε κατηγορηθεί για έλλειψη συνεργασίας σε σχέση με τα εντοπισμένα ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου, και ψήφισμα του 35μελούς συμβουλίου των κυβερνητών του ΔΟΑΕ καλούσε το Ιράν να συνεργαστεί επειγόντως με την έρευνα.

    Η συνεργασία αυτή δεν υλοποιήθηκε και ο Γκρόσι ελπίζει ότι μια συνάντηση με τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί θα βοηθήσει να εξομαλυνθεί η κατάσταση με σκοπό να αρθεί το αδιέξοδο, σύμφωνα με διπλωμάτες.

    “Ο γενικός διευθυντής Ραφαέλ Γκρόσι θα ταξιδέψει στην Τεχεράνη για συναντήσεις υψηλού επιπέδου”, έγραψε ο ΔΟΑΕ στο Twitter επιβεβαιώνοντας μια πρώτη επίσκεψη που ανακοινώθηκε από το Ιράν. “Ο γενικός διευθυντής θα δώσει συνέντευξη Τύπου μόλις επιστρέψει στη Βιέννη το Σάββατο, αργά το απόγευμα”.

    Διπλωμάτες αναφέρουν εδώ και εβδομάδες ότι ο Γκρόσι θέλει να συναντήσει τον σκληροπυρηνικό πρόεδρο Ραϊσί στην επίσκεψη αυτή. Ο ΔΟΑΕ δεν έχει ανακοινώσει με ποιον θα συναντηθεί ο επικεφαλής του.

    Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ραφαέλ Γκρόσι έχει προγραμματίσει να συναντήσει το Σάββατο τον Ιρανό πρόεδρο στην Τεχεράνη για την “επανέναρξη του διαλόγου”.

    Νωρίτερα σήμερα, η Γαλλία κατήγγειλε την “πολύ ανησυχητική πορεία” της ιρανικής πολιτικής για τα πυρηνικά μετά την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας που κάνει λόγο για σωματίδια ουρανίου εμπλουτισμένου σε ποσοστό άνω του 80%.

    “Η έκθεση αυτή παραπέμπει σε μια πολύ ανησυχητική πορεία του Ιράν που δεν έχει καμιά δικαιολογία”, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αν-Κλερ Λεζάντρ, μιλώντας για μια “άνευ προηγουμένου και εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη”.

    Ο ΔΟΑΕ εντόπισε στο Ιράν σωματίδια ουρανίου εμπλουτισμένου σε ποσοστό 83,7%, δηλαδή μόλις κάτω από το 90% που απαιτείται για την παραγωγή ατομικής βόμβας, χωρίς να μπορεί να πει επί του παρόντος αν αυτό το όριο επιτεύχθηκε τυχαία ή σκόπιμα.

    Τα σωματίδια αυτά ανακαλύφθηκαν μετά τη συλλογή τον Ιανουάριο δειγμάτων στο υπόγειο εργοστάσιο του Φορντό, διευκρίνισε η υπηρεσία του ΟΗΕ στην έκθεσή της.

    Το Ιράν, που αρνείται ότι θέλει να αποκτήσει ατομικό όπλο, έκανε λόγο από την πλευρά του για “ακούσιες διακυμάνσεις” κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εμπλουτισμού, σε επιστολή του προς τον ΔΟΑΕ.

    “Η έκθεση αναφέρει επίσης την αδυναμία για τον ΔΟΑΕ να διατηρήσει τη συνέχεια της ενημέρωσης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα”, πρόσθεσε η Λεζάντρ.

    “Εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας στον ΔΟΑΕ στις προσπάθειές του να λάβει από το Ιράν όλες τις διευκρινίσεις”, πρόσθεσε.

    Ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτευχθεί στο ταξίδι του Γκρόσι, οι ΗΠΑ και η ομάδα Ε3 (Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) θα αποφασίσουν αν θα καταθέσουν σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο των κυβερνητών του ΔΟΑΕ, η τριμηνιαία συνεδρίαση του οποίου θα αρχίσει την προσεχή Δευτέρα στη Βιέννη.

    Διαβάστε επίσης

    Ουκρανία: Το ρωσικό κράτος χρηματοδοτούσε θαλάμους βασανιστηρίων στη Χερσώνα

    Η Ουκρανία ζητά από την ΕΕ νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας



    ΣΧΟΛΙΑ