• Διεθνής πολιτική

    Η Ουκρανία ζητά από την ΕΕ νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

    • NewsRoom
    Ρωσία


    Η Ουκρανία προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση την Πέμπτη να ξεκινήσει της διαδικασίες “το ταχύτερο δυνατό” για τη θέσπιση ενός 11ου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, για την εισβολή της στη χώρα.

    Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Όλεχ Νικολένκο, δήλωσε ότι το Κίεβο είναι ευγνώμων για τα μέτρα που έχουν ήδη υιοθετήσει οι Βρυξέλλες, αλλά τόνισε ότι το 10ο πακέτο κυρώσεων που εγκρίθηκε τον προηγούμενο μήνα δεν προβλέπει μέτρα για τους τομείς της πυρηνικής ενέργειας και της πληροφορικής της Ρωσίας, σύμφωνα με το Reuters.

    “Η αλήθεια είναι ότι η Ρωσία εξακολουθεί να έχει πρόσβαση σε τεράστιους οικονομικούς και τεχνολογικούς πόρους”, ανέφερε ο Νικολένκο σε δήλωσή του, εκτιμώντας την αξία τους σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

    “Γι’ αυτόν τον λόγο, δεν είναι καιρός να χαλαρώσουμε την πίεση των κυρώσεων όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

    “Χωρίς επ’ ουδενί να υποβαθμίζουμε τη σημασία της εξάλειψης των παραθυρών που υπάρχουν για την παράκαμψη των κυρώσεων, είμαστε πεπεισμένοι ότι η ΕΕ πρέπει να ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την έγκριση του επόμενου, 11ου πακέτου κυρώσεων”, ανέφερε ο Νικολένκο.

    Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι το μπλοκ θα συνεχίσει να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στη Μόσχα “για όσο χρειαστεί”.

    Υπενθυμίζεται ότι το 10ο πακέτο κυρώσεων που υιοθέτησε τον προηγούμενο μήνα η ΕΕ περιελάμβανε αυστηρότερους περιορισμούς στις εξαγωγές αγαθών διπλής χρήσης, καθώς και μέτρα κατά οντοτήτων που υποστηρίζουν τον πόλεμο, διαδίδουν προπαγάνδα ή προμηθεύουν με drones τη Ρωσία.

    Το εν λόγω πακέτο, ωστόσο, δεν περιελάμβανε μέτρα για τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, λόγω της αντίθεσης ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ.

    Εν τω μεταξύ, και ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Γκέρμαν Γκαλουσένκο, απηύθυνε εκ νέου την Πέμπτη έκκληση για κυρώσεις κατά του ρωσικού τομέα πυρηνικής ενέργειας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε
    διάσκεψη στην Κροατία.

     Διαβάστε επίσης

    Βρετανία: Παραλείψεις των μυστικών υπηρεσιών έδειξε η έρευνα για την επίθεση στο Μάντσεστερ το 2017

    Μπόρις Τζόνσον: Θα δυσκολευτώ να στηρίξω τη συμφωνία του Σούνακ για το Brexit



    ΣΧΟΛΙΑ