• Διεθνής πολιτική

    Η επιστολή Τουρκίας – Λιβύης στον ΟΗΕ: Αβάσιμοι οι ελληνικοί ισχυρισμοί

    • NewsRoom
    Τουρκία - Λιβύη μνημόνιο

    Φωτ: @MevlutCavusoglu / twitter


    Απάντηση στη διαμαρτυρία της Ελλάδας για το νέο τουρκολιβικό μνημόνιο για τους υδρογονάνθρακες, που υπεγράφη χθες αλλά και για την προηγούμενη συμφωνία Τρίπολης – Άγκυρας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών που είχε υπογραφεί το 2019, έδωσα η Τουρκία και η Λιβύη μέσω κοινής τους επιστολής προς τον ΟΗΕ.

    Με την κοινή τους επιστολή, οι δύο χώρες απαντούν στην επιστολή της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ, κας, Μαρίας Θεοφίλη, καλώντας την Αθήνα να «σταματήσει τις αβάσιμες κατηγορίες, την εχθρική ρητορική και τις ενέργειες που αυξάνουν την ένταση και να σεβαστεί τις κυρίαρχες αποφάσεις των δύο γειτονικών χωρών». Παράλληλα, οι δύο χώρες «άκυρη» την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Αιγύπτου που υπεγράφη το 2020.

    «Σας γράφουμε αναφορικά με την επιστολή της 17ης Νοεμβρίου 2022 της Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας (A/77/604). Στην εν λόγω επιστολή, η Ελλάδα προβάλλει αβάσιμους ισχυρισμούς και επιχειρήματα και προσπαθεί να υπονομεύσει την διεθνή νομιμότητα της κυβέρνησης της Λιβύης, καθώς και των δύο μνημονίων κατανόησης που έχουν υπογράψει η Λιβύη και η Τουρκία ως κυρίαρχα κράτη.», αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή και συνεχίζουν «Η επιστολή δεν συνάδει με τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου που ενσωματώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως με την αρχή της κυριαρχικής ισότητας και την αρχή της μη παρέμβασης σε θέματα που αφορούν την εσωτερική δικαιοδοσία των κρατών»

    Όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά τα δύο κράτη το μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου 2022 μεταξύ της Κυβερνήσεων Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU) και της Δημοκρατίας της Τουρκίας για τη συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων είναι ένα νομικό εργαλείο που βασίζεται στην αρχή της κυριαρχικής ισότητας, που προβλέπει στην ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας τηρώντας πλήρως τις αρχές του διεθνούς δικαίου που αφορούν τις φιλικές σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών.

    «Σε αντίθεση με τον ελληνικό ισχυρισμό, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης έχει πλήρη νομιμοποίηση, εξουσία και αρμοδιότητα να δρομολογεί και να οριστικοποιεί διεθνείς πράξεις», υπογραμμίζουν Τουρκία – Λιβύη, ενώ χαρακτηρίζουν άκυρο τον ελληνικό ισχυρισμό ότι το μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων έρχεται σε αντίθεση με τον Οδικό Χάρτη 2020 για την προπαρασκευαστική φάση μιας συνολικής λύσης, που εκπονήθηκε από το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου για τη Λιβύη, υπό τα Ηνωμένα Έθνη».

    Η «άγνοια» της Ελλάδας

    Σε ένα άλλο σημείο της επιστολής οι δύο χώρες υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα παραλείπει να αναφέρει, ή αγνοεί σκόπιμα, πως πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν συνάψει δεκάδες άλλα παρόμοια μνημόνια κατανόησης με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης σε τομείς που απαιτούν μακροχρόνιες δεσμεύσεις από τους υπογράφοντες, από την ενέργεια έως τις υποδομές και τις οικονομικές δραστηριότητες.

    «Όλα τα λιβυκά θεσμικά όργανα, καθώς και οι πολιτικές προσωπικότητες της Λιβύης, γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό το μνημόνιο κατανόησης υποστηρίζει και διασφαλίζει πλήρως τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Λιβύης. Είναι απαράδεκτο και ακόμη και συγκαταβατικό να αναμένεται από τη Λιβύη να απορρίψει ένα τόσο στέρεο νομικό πλαίσιο, τόσο προφανώς προς όφελος του λαού όσο και του κράτους της Λιβύης», υπογραμμίζεται στην επιστολή, ενώ απορρίπτεται οποιαδήποτε κριτική της Ελλάδας ή άλλου κράτους για τις συμφωνίες που συνάπτονται ελεύθερα μεταξύ κυρίαρχων κρατών.

    Όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, η επιστολή αναφέρει: «Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η Ελλάδα δεν έχει κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές που οριοθετούνται μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. Οι μαξιμαλιστικές και υπερβολικές διεκδικήσεις θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας στην περιοχή αγνοούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και της Λιβύης» και ταυτόχρονα κατηγορεί την Ελλάδα ότι ερμηνεύει επιλεκτικά το διεθνές δίκαιο αγνοώντας την αρχή της ισότητας στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων.

    Το παράνομο «αρχιπελαγικό κράτος»

    «Η Ελλάδα εμφανίζεται παράνομα ως αρχιπελαγικό κράτος, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να δοθεί πλήρης επήρεια κατά την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων σε όλα τα νησιά, τις νησίδες και τους βράχους, ανεξάρτητα από τη θέση, το μέγεθος, το αν μπορούν να κατοικηθούν ή να έχουν οικονομική ζωή. Επιπλέον, είναι βαθύτατα λυπηρό το γεγονός ότι η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αναταραχής στη Λιβύη και προωθώντας τη μαξιμαλιστική της προσέγγιση, επιχείρησε να καθορίσει περιοχές αδειών για δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων κατά παράβαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λιβύης το 2014. Η Λιβύη διαμαρτυρήθηκε, με ρηματική διακοίνωση, για την ισχυριζόμενη από την Ελλάδα αδειοδότηση περιοχών αδειών εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και την υπογραφή συμβάσεων έρευνας με διεθνείς και εγχώριες εταιρείες», αναφέρει η επιστολή.

    Επιπλέον γίνεται νύξη στην επίσημη δήλωση της Λιβύης που δημοσιεύτηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2022 για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης στην θάλασσα «οι οποίες ξεκίνησαν μονομερώς από την Ελλάδα στις 26 Νοεμβρίου 2022 εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λιβύης»

    Ατυχής προσπάθεια η επιστολή της Ελλάδας

    Τουρκία και Λιβύη χαρακτηρίζουν «ατυχή» την προσπάθεια της Ελλάδας, η οποία, όπως ισχυρίζονται, μέσω της επιστολής της κας Θεοφίλη απαξιώνει τις προσπάθειες της Λιβύης και της Τουρκίας για την προώθηση του διαλόγου στην περιοχή της Μεσογείου. «Οι δύο κυβερνήσεις μας, με γνώμονα τις αρχές του Χάρτη, επαναλαμβάνουν ότι οι διαφορές στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο επιλύονται καλύτερα με τα ειρηνικά μέσα που προβλέπονται στο άρθρο 33 του Χάρτη, στη βάση της αμοιβαίας συναίνεσης των μερών… Καλούμε την Κυβέρνηση της Ελλάδας να σεβαστεί την απόφαση των δύο γειτονικών χωρών και να πάψει να υποκινεί την αντιπαράθεση μέσω αβάσιμων κατηγοριών, εχθρικής ρητορικής και κλιμακούμενων ενεργειών».

    Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της επιστολής Τουρκίας – Λιβύης

     

    Διαβάστε επίσης:

    Ρωσία: Αντιμέτωποι με ισόβια κάθειρξης όσοι καταδικάζονται για δολιοφθορά



    ΣΧΟΛΙΑ