• Διεθνής πολιτική

    Η Χαμάς μπήκε στα social media των ισραηλινών θυμάτων και ομήρων για να μεταδώσει live τις σφαγές

    • NewsRoom
    Χαμάς

    Χαμάς


    Λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, φίλοι και συγγενείς της Γκαλί Σλεζινγκερ Ιντάν, που ζούσε στο κιμπούτς Ναχαλ Οζ κοντά στα σύνορα της Γάζας, έλαβαν πλήθος μηνυμάτων για να ελέγξουν τη σελίδα της στο Facebook.

    Τα μέλη της Χαμάς χρησιμοποιούσαν το λογαριασμό της για να μεταδώσουν ζωντανά την επίθεση και την αρπαγή ομήρων, μεταξύ των οποίων η ίδια και η οικογένειά της.

    Η ζωντανή μετάδοση κράτησε 43 λεπτά. Οι ένοπλοι ανάγκασαν την Ιντάν και την οικογένειά της να σκύψουν στο δάπεδο, ενώ γύρω τους ακούγονταν εκρήξεις και πυροβολισμοί. «Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που έβλεπα», είπε η Κέρεν Ντε Βία, μια φίλη της οικογένειας της Ιντάν.

    Η Χαμάς, σύμφωνα με τους New York Times που επικαλείται τις καταθέσεις ισραηλινών οικογενειών απαχθέντων αλλά και ειδικούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χάκαρε τους λογαρισμούς στα social media των απαχθέντων ισραηλινών και τους χρησιμοποίησε για να μεταδώσει ζωντανά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, βίαια μηνύματα και να διεξάγει ψυχολογικό πόλεμο.

    Όμως και τις ημέρες που ακολούθησαν η Χαμάς φάνηκε να διεισδύει στις σελίδων των ομήρων στα social media (Facbook, Instagram) αλλά και στις συνομιλίες στο WhatsApp για να εκπέμψει απειλές θανάτου και βίας. Επίσης τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποίησαν τα κινητά των ομήρων για να επικοινωνήσουν με πρόσωπα του περιβάλλοντός τους και να τους χλευάσουν. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό τουλάχιστον 199 άνθρωποι έχουν απαχθεί από τη Χαμάς.

    Οι εξτρεμιστικές ομάδες έχουν στραφεί εδώ και καιρό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν τους σκοπούς τους με ζωντανή ροή επιθέσεων και δημοσιεύοντας μηνύματα προπαγάνδας. Ωστόσο, το χακάρισμα των λογαριασμών μεμονωμένων ομήρων στο Facebook, στο Instagram και στο WhatsApp «είναι κάτι που δεν το έχουμε ξαναδεί», δήλωσε ο Thomas Rid, καθηγητής στρατηγικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. «Κανείς δεν είναι ψυχολογικά προετοιμασμένος για αυτό», πρόσθεσε.

    Η Meta, μητρική εταιρεία του Facebook, του Instagram και του WhatsApp, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα με τη Χαμάς και τους λογαριασμούς των απαχθέντων ισραηλινών, αλλά είπε ότι ίδρυσε ένα «ειδικό κέντρο επιχειρήσεων στελεχωμένο με ειδικούς, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που γνωρίζουν άπταιστα εβραϊκά και αραβικά, για να παρακολουθεί στενά και να αντιδρά σε αυτήν την ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση».

    Δύο μέλη της ομάδας ασφαλείας που επιβλέπει το Facebook, τα οποία μίλησαν στους New York Times αλλά θέλησαν να μην κατονομαστούν επειδή δεν είχαν σχετική εξουσιοδότηση, επιβεβαίωσαν ότι η Χαμάς είχε πρόσβαση στους λογαριασμούς Facebook Ισραηλινών που είχαν απαχθεί και πραγματοποιήσαν live μεταδόσεις. Αυτό φαινόταν να είναι μέρος της στρατηγικής της Χαμάς από τη στιγμή που έγιναν οι επιθέσεις, είπαν και πρόσθεσαν πως έκτοτε, οι λογαριασμοί έγιναν ιδιωτικοί και οι ζωντανές ροές καταργήθηκαν.

    Διαβάστε επίσης:

    Πόλεμος στο Ισραήλ: Συμφωνία ΗΠΑ- Αιγύπτου για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

    Επιτροπή για Τεχνητή Νοημοσύνη στο Μέγαρο Μαξίμου – Πρόεδρος ο Κων. Δασκαλάκης

    Φεβρουάριος του… τρόμου για ΣΥΡΙΖΑ: Διάσπαση νωρίτερα ή Συνέδριο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών;



    ΣΧΟΛΙΑ