• Πολιτική

    Φεβρουάριος του… τρόμου για ΣΥΡΙΖΑ: Διάσπαση νωρίτερα ή Συνέδριο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών;

    • NewsRoom
    Στέφανος Κασσελάκης

    Στέφανος Κασσελάκης


    Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στον ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη Φεβρουαρίου όπου στο συνέδριο του κόμματος θα διαφανεί αν θα έρθει η… Άνοιξη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο Στέφανος Κασσελάκης, που προήδρευσε της χθεσινής Πολιτικής Γραμματείας από τη Νέα Υόρκη, εισηγήθηκε το συνέδριο να γίνει 23, 24,25 Φεβρουαρίου γυρίζοντας την πλάτη στη εσωκομματική αντιπολίτευση που ζητά το συνέδριο να γίνει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

    Τα δεδομένα δείχνουν ότι εκείνες οι τρεις ημέρες είτε θα αποτελέσουν την αρχή του ξεκινήματος του κόμματος που ονειρεύεται ο κ. Κασσελάκης, είτε –το πιθανότερο- να οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια επώδυνη διάσπαση αφού οι διαφορές μοιάζουν την παρούσα στιγμή αγεφύρωτες.

    Το σκληρό κείμενο της «Ομπρέλας» πριν την Πολιτική Γραμματεία, όπου ουσιαστικά χαρακτήριζε «νεοφιλελεύθερο» τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και του καταλόγιζε ευθύνες για το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, ακόμη και αν ο κ. Κασσελάκης δεν απάντησε χθες με ανάλογο τρόπο.

    Τα στελέχη της «Ομπρέλας» ανέφεραν επίσης ότι «συνεχίστηκε η εκλογική υποχώρησή του (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ), κάτι που σηματοδοτεί στρατηγική ήττα» και ότι «η πορεία προς το Συνέδριο δεν πρέπει να σφραγιστεί από πραξικοπηματικές κινήσεις και αρχηγικές-μεσσιανικές πρακτικές που περιθωριοποιούν το κόμμα. Η δημοκρατική λειτουργία είναι αναγκαία για να υπάρξει το κόμμα».

    Πόσο πιο ξεκάθαρη να είναι η εσωκομματική αντιπολίτευση απέναντι στον κ. Κασσελάκη που ουσιαστικά περισσότερο ως εχθρό τον βλέπουν παρά ως πρόεδρο ενός ενιαίου κόμματος;

    Ειδικά από τη στιγμή που, όπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε να πάει στο γάμο (του) και να αφήσει τα… πουρνάρια, χρεώνοντάς του την απουσία του από τη βραδιά των εκλογών αλλά και από την κρίσιμη Πολιτική Γραμματεία;

    Ακόμη και το ανακοινώσεις το γάμου σε τόσο κρίσιμη συνεδρίαση, αν μη τι άλλο σχολιάζεται ήδη αρνητικά στην Κουμουνδούρου.

    Αλλωστε, ακόμη και η εισήγησή του για το συνέδριο πέρασε με 20 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 8 λευκά, δηλαδή σχεδόν οι μισοί τάχθηκαν εναντίον.

    Συνέδριο… next year

    Από την άλλη ο Στέφανος Κασσελάκης στην εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία, μπορεί να έκανε το… δικό του για συνέδριο… next year, αλλά δεν μίλησε σε υψηλούς τόνους.

    Βεβαίως εμμέσως απάντησε για τα περί ήττας στις αυτοδιοικητικές εκλογές λέγοντας ότι ο ίδιος έκανε πολλές περιοδείες και «πιστεύω ότι η παρουσία μου προεκλογικά στις περιοχές αυτές επέδρασε θετικά στο εκλογικό αποτέλεσμα».

    Ουσιαστικά δηλαδή ο κ. Κασσελάκης θέλησε να καρπωθεί τα όποια οφέλη προέκυψαν για τον ΣΥΡΙΖΑ από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

    Κατά τα λοιπά ο πρόεδρος του κόμματος επιχείρησε να φανεί ενωτικός:
    «Η συλλογικότητα, η δημοκρατία είναι αξίες που θέλω να υπηρετήσω με ανιδιοτέλεια και να δώσω όλη μου την ψυχή στο Κόμμα μας».
    Χαρακτήρισε μεγάλη ευθύνη την τεράστια συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές ανάδειξης νέου προέδρου αλλά μια ευθύνη που δεν την έχει μόνο στους δικούς του ώμους. «Την έχουμε όλοι και όλες μαζί ώστε:

    1.   Να ανταποκριθούμε τις προσδοκίες όσων ήρθαν μετά από 2 βαριές ήττες να γίνουν μέλη του κόμματος, να ψηφίσουν για πρόεδρο και να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ
    2. Να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των αριστερών, προοδευτικών, δημοκρατικών πολιτών, που μπορεί να μην ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εθνικές εκλογές, αλλά τα προβλήματά τους απαιτούν λύσεις. Λύσεις σήμερα, όχι αύριο. Και για αυτόν τον λόγο, περιμένουν από εμάς συγκεκριμένες προτάσεις, ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες, και ταυτόχρονα ριζοσπαστικές».

    Για το συνέδριο είπε ότι θέλει να εκφράσει την ενότητα, τη σύνθεση και τη φυγή προς τα εμπρός. Ένα συνέδριο που θα μας οδηγήσει σε μια ανοδική πορεία που θα καταγραφεί και στις ευρωεκλογές» υπογράμμισε ο Στέφανος Κασσελάκης και συμπλήρωσε: «Πιστεύω σε εσάς, πιστεύω σε εμάς, πιστεύω ότι μαζί θα κερδίσουμε. Πηγαίνουμε σε ένα μεγάλο συνέδριο για την κοινωνία».

    13 μίνι συνέδρια

    Παράλληλα εισηγήθηκε τη διοργάνωση 13 περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων. «Ταυτόχρονα και παράλληλα με αυτά το κόμμα θα ασχοληθεί και με συγκεκριμένες θεματικές (ενδεικτικά: ακρίβεια, κοινωνικό κράτος, στέγη και κόκκινα δάνεια, πρωτογενής παραγωγή, ευρωπαϊκό όραμα, θεσμοί, σύγκλιση μένα Ευρώπη κ.α). Όλα αυτά θα ξεκινήσουν μέσα στον Νοέμβριο και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Γενάρη. Θα πάω και στις 13 περιφέρειες. Χρειαζόμαστε την εμπλοκή της κοινωνίας. Τη ενεργό συμμετοχή του συνόλου των μελών του κόμματος, αλλά και της κοινωνίας. Την εμπλοκή της αυτοδιοίκησης, των εργαζομένων, των παραγωγικών και αναπτυξιακών φορέων, των επιστημόνων, των ανθρώπων του πολιτισμού».

    Όλα αυτά, πάντως, δεν δείχνουν ικανά να αλλάξουν την άποψη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης για την πορεία του κόμματος. Επιμένει η «Ομπρέλα» ότι πρέπει να ξεκαθαριστούν όλα σε ένα συνέδριο άμεσα και δείχνει ότι θα συνεχίσει να επιτίθεται στον κ. Κασσελάκη, ενισχύοντας βεβαίως την εσωστρέφεια.

    Πηγές κοντά στην Κουμουνδούρου, έλεγαν πάντως ότι είναι άγνωστο αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσει μέχρι τον Φεβρουάριο ενωμένος ή θα υπάρξουν νωρίτερα διασπάσεις και αποχωρήσεις.

    Όμως, ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ φτάσει τον Φεβρουάριο χωρίς σοβαρές αναταράξεις, όλα δείχνουν ότι στα τέλη εκείνου του μήνα τα στελέχη του κόμματος θα μπουν στο… τρενάκι του τρόμου.

    Διαβάστε επίσης:

    Εισήγηση Κασσελάκη: «Συμμαχία με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις όταν και όπου χρειάζεται» – Όλα όσα δήλωσε για το κόμμα και τις εκλογές
     

    Χαμός για τον ΣΥΡΙΖΑ… με Zoom: Κρίσιμη συνεδρίαση με τον Κασσελάκη στη Νέα Υόρκη



    ΣΧΟΛΙΑ