• Διεθνής πολιτική

    Γιόχανσον (Επίτροπος Μετανάστευσης): Η Ελλάδα προχώρησε στην σύσταση θέσης Υπεύθυνου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων

    Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον

    Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον


    Η Ευρωπαία Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον απαντώντας σε ερώτηση ευρωβουλευτών των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών (S&D), των Πρασίνων (Verts/ALE) και των Αριστερών (The Left), σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ανέφερε πως «η Ελλάδα, έπειτα από συζητήσεις με την Επιτροπή, προχώρησε στην σύσταση θέσης Υπεύθυνου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων».

    Πρόσθεσε, επίσης, «πως η Ελλάδα διερεύνησε περιστατικά, όπου κρίθηκε απαραίτητο». Παράλληλα, αναφέρθηκε «στο πρόγραμμα 2021-2027 του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης το οποίο διαθέτει 24% των συνολικών κονδυλίων, για μέτρα που προωθούν τη νόμιμη μετανάστευση, την ένταξη και την κοινωνική ενσωμάτωση πολιτών τρίτων χωρών».

    Η ερώτηση των ευρωβουλευτών είχε θέμα, μεταξύ άλλων, «την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα ελληνικά σύνορα», «τα εμπόδια στη δίκαιη διαδικασία ασύλου», «την ένταξη των προσφύγων και τη διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσής τους».

    Η κ. Γιόχανσον συμπλήρωσε, πως η «η Επιτροπή συνεργάζεται με τα κράτη-μέλη για να αποτρέψει τις παραβιάσεις της νομοθεσίας της ΕΕ. Όταν κρίνεται απαραίτητο, η Επιτροπή μπορεί να βεβαιώσει παραβάσεις».

    Το υπουργείο σημειώνει, πως η απάντηση της κ. Γιόχανσον δόθηκε στις 21 Μαρτίου. «Είχε προηγηθεί η διοργάνωση της 2ης Διάσκεψης για την Διαχείριση των Εξωτερικών Συνόρων, στην Αθήνα, όπου και 15 χώρες της ΕΕ υπέγραψαν την Κοινή Δήλωση στην οποία επεσήμαναν τη σημασία της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων και της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης», καταλήγει.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης

    Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για 33 νέα σκάφη για το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή για την προστασία των θαλασσίων συνόρων



    ΣΧΟΛΙΑ