• Διεθνής πολιτική

    Γερουσία: Λύση στο πρόβλημα του ανώτατου ορίου χρέους

    • NewsRoom
    Γερουσία: Λύση στο πρόβλημα του ανώτατου ορίου χρέους

    Τσακ Σούμερ


    Η Αμερικανική Γερουσία ενέκρινε σήμερα έναν προσωρινό προϋπολογισμό, ο οποίος έρχεται να δώσει  λύση στο πρόβλημα που κινδύνευε να οδηγήσει σε παράλυση τους επόμενους μήνες την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

    Ο προϋπολογισμός τον οποίο ενέκρινε η Γερουσία,  αναμένεται να υιοθετηθεί άμεσα από την κάτω βουλή  (Βουλή των Αντιπροσώπων), στην οποία υπερτερούν οι Δημοκρατικοί.

    Στη συνέχεια  αναμένεται να υπογραφεί και να κυρωθεί, πριν από τα μεσάνυχτα, από τον Τζο Μπάιντεν.

    Η Τζάνετ Γέλεν είχε προειδοποιήσει πριν από λίγα 24ωρα το Κογκρέσο πως θα πρέπει να υπάρξει άμεσα λύση στο ζήτημα του ανώτατου ορίου χρέους. Η Γέλεν προειδοποίησε πως το Κογκρέσο είχε περιθώριο έως τις 18 Οκτωβρίου προκειμένου να αυξήσει ή να αναστείλει το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος για σοβαρή οικονομική κρίση και προβλήματα και στην εθνική ασφάλεια.

    «Είναι επιτακτικό το Κογκρέσο να αντιμετωπίσει γρήγορα το όριο χρέους», είχε τονίσει η κ. Γέλεν. «Η πίστωση των Ηνωμένων Πολιτειών θα υποβαθμιστούν και η χώρα μας πιθανότατα θα αντιμετωπίσει μια χρηματοπιστωτική κρίση και οικονομική ύφεση».

    Το κείμενο, το οποίο προβλέπει παράταση του προϋπολογισμού έως τις 3 Δεκεμβρίου, εγκρίθηκε με την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών εκτός από την στήριξη που έλαβε από τους Δημοκρατικούς. Tο σώμα είχε ενέκρινε το νομοσχέδιο με 65 ψήφους υπέρ έναντι 35 κατά, καθώς 15 Ρεπουμπλικανοί συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς για την αποφυγή του shutdown.

    Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ χαιρέτισε αυτή τη σπάνια στιγμή ένωσης καθώς υπάρχουν “τόσα πολλά για να διευθετηθούν εδώ”, δήλωσε αναφερόμενος στην απειλή μιας χρεοκοπίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις του Κογκρέσου γύρω από τα επενδυτικά σχέδια του Τζο Μπάιντεν.

    Μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται κονδύλια για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκάλεσαν οι πρόσφατοι τυφώνες αλλά και για την επανεγκατάσταση των Αφγανών προσφύγων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης

    Αύξηση των τιμών: Στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου το ζήτημα της ενέργειας
    Φον ντερ Λάιεν: Πλήρης στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων
    Βρετανία: Η οξεία έλλειψη οδηγών φορτηγών φέρνει το απόλυτο χάος



    ΣΧΟΛΙΑ