• Διεθνής πολιτική

    Γερμανός διπλωμάτης: «Οι Γερμανοί δεν θα πληρώσουν ποτέ αποζημιώσεις στην Ελλάδα»

    • NewsRoom

    Βόλφγκανγκ Σούλτχαϊς


    Αιχμηρά σχόλια έκανε ο Βόλφγκανγκ Σούλτχαϊς, έμπειρος διπλωμάτης και συνταξιούχος πλέον, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Γερμανία, κατά τη διάρκεια ομιλίας που παρέθεσε, στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Ένωση Κυριών για την Ευρωπαϊκή Φιλία στη Βόννη.

    Θέμα της ομιλίας του Σούλτχαϊς, που διετέλεσε πρέσβης στην Ελλάδα από το 2005 έως το 2010 ήταν η «Ελλάδα μετά τις εκλογές». Μέσα στο διάστημα της 1,5 ώρας που διήρκεσε η ομιλία του, ο πρώην πρέσβης προσπάθησε να δώσει μια σαφή εικόνα για την ελληνική πραγματικότητα, της οποίας έχει βαθιά γνώση, χωρίς να χαριστεί ούτε στους Γερμανούς, αλλά ούτε και στους Έλληνες.

    «Τι γνώριζαν οι Γερμανοί πριν από την κρίση για την Ελλάδα; Λίγα πράγματα. Την αρχαιότητα και το πολύ-πολύ να είχαν ακούσει το όνομα της Κάλλας και του Ωνάση», σχολίασε ενδεικτικά ο διπλωμάτης.

    Η Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης μέσα από τα μάτια ενός Γερμανού

    Κάνοντας μια εκτενή αναφορά στα χρόνια της κρίσης για την Ελλάδα, ο διπλωμάτης παραδέχθηκε ότι οι Έλληνες κατάφεραν να ζήσουν περισσότερο από τις δυνατότητές τους. Ξεκαθάρισε ότι ο όρος «τεμπέληδες» είναι εντελώς άστοχος, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δανείζονταν για να επιβιώσουν. Ο Σούλτχαϊς δεν παρέλειψε, μάλιστα, να σχολιάσει στους συμπολίτες του, που τον άκουγαν με ιδιαίτερη προσοχή, ότι, όπως αποδεικνύουν οι ευρωπαϊκές δημοσκοπήσεις, οι Έλληνες δουλεύουν πολύ περισσότερο από τους Γερμανούς.

    Έθεσε, ωστόσο, ως μοναδική εξαίρεση του κανόνα αυτού τους Έλληνες που εργάζονται στον δημόσιο τομέα, σχολιάζοντας ότι αυτό οφείλεται στην κακή σχέση των Ελλήνων με το κράτος, η οποία εδράζεται από τα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά και αργότερα. Όπως εξήγησε, σύμφωνα με την άποψή του, οι Έλληνες αντιλαμβάνονται το κράτος περισσότερο σαν αντίπαλο, παρά σαν σύμμαχο.

    Το χάσμα της ζωής των Ελλήνων προ και μετά κρίσης

    Ο διπλωμάτης έκανε επίσης και μια περιγραφική παρουσίαση της πορείας των Ελλήνων πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης. Όπως υποστήριξε, οι Έλληνες προ κρίσης αμείβονταν αρκετά ικανοποιητικά, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις καλύτερα και από τους Γερμανούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι υπάλληλοι της Telekom, οι οποίοι έπαιρναν 20% λιγότερα χρήματα σε σχέση με τους συναδέλφους τους στην Ελλάδα.

    Όλα αυτά άλλαξαν με την κρίση. Οι Έλληνες πλήρωσαν ένα υψηλό τίμημα, διότι οι πολιτικοί τους δεν ήταν πρόθυμοι να προβούν σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, αλλά προτίμησαν τον εύκολο δρόμο, να περικόψουν δηλαδή μισθούς και συντάξεις. Όπως αποκάλυψε, κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Βόλφγκανγκ Σούλτχαϊς γνώρισε πολλούς πολιτικούς. Ορισμένους τους εκτίμησε πολύ, ενώ για άλλους δεν θα ήθελε να πει ούτε λέξη.

    Εξέφρασε, δε τον προβληματισμό του πώς είναι δυνατόν να αποφασίζουν, χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν το κοινό συμφέρον. Όπως υποστήριξε, οι πελατειακές σχέσεις έχουν συνδιαμορφώσει την πολιτική ζωή στην Ελλάδα.

    Κυριάκος Μητσοτάκης ή Αλέξης Τσίπρας;

    Στη συνέχεια, μιλώντας για την παρούσα κυβέρνηση, ο διπλωμάτης είπε: «Είμαι μεγάλος οπαδός του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχουμε συμφάγει μια-δυο φορές και τον βρίσκω πολύ σεμνό. Νομίζω πως χειρίζεται καλά τα πράγματα. Αλλά, όπως ανέφερα και στην ομιλία μου, δεν αρκεί αυτό. Θα πρέπει να τον ακολουθήσει και το κόμμα του και, δυστυχώς, είμαι πεπεισμένος πως θα υπάρξουν μεγάλες αντιστάσεις».

    Ως παράδειγμα της πεποίθησής του ανέφερε την αντιπαράθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας. Παρόλο που «από την πλευρά των Ευρωπαίων ήταν ένα θαρραλέο και ίσως το σημαντικότερο βήμα του Τσίπρα». Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο Σούλτχαϊς τον χαρακτήρισε «πολιτική ιδιοφυΐα», με μια ειρωνική διάθεση, καθώς, όπως είπε, έκανε τα αντίθετα από αυτά που είχε εξαγγείλει, έχοντας μάλιστα και τη συναίνεση του κόσμου.

    Εξηγώντας γιατί ο ίδιος προτιμά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο διπλωμάτης είπε: «Ο Τσίπρας προέρχεται από έναν τελείως διαφορετικό χώρο. Και ρητορικά εμφανίστηκε πολύ διαφορετικά. Αλλά και ο υπουργός του, των Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος διαπραγματεύθηκε μια πολύ καλή συμφωνία για το Μακεδονικό, έχει γράψει και ένα βιβλίο για την υποδούλωση των Ελλήνων, μέσω του χρέους από τους Γερμανούς. Αυτό είναι ένα λεξιλόγιο που για τα γερμανικά αυτιά είναι από λάθος έως απαράδεκτο… Ο Μητσοτάκης φαίνεται πεπεισμένος για αυτά που κάνει. Ο Τσίπρας τα έκανε γιατί δεν είχε άλλη επιλογή».

    Απαντώντας εάν η Γερμανία επωφελήθηκε από την χρόνια κρίση που αντιμετώπισε η Ελλάδα, ο διπλωμάτης ήταν σαφής: «Όχι, η Γερμανία δεν επωφελήθηκε. Ναι, λένε πως οι Γερμανοί κέρδισαν πολλά χρήματα από τους τόκους. Τα χρήματα επιστρέφουν, όμως, τώρα στους Έλληνες. Είναι δισεκατομμύρια. Όχι, ούτε το κράτος, ούτε οι Γερμανοί κέρδισαν».

    Όσο για το Grexit, ο διπλωμάτης πιστεύει πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ένας έξυπνος άνθρωπος και πως ποτέ δεν μπορεί να εννοούσε σοβαρά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, γιατί ήξερε τι χάος θα προκαλούνταν. Ωστόσο, εάν γνωρίζει κανείς «την ψυχολογία του Γερμανού», θα καταλάβει ότι τον εξόργιζε η μη τήρηση των συμφωνιών και μάλιστα σε κυβερνητικό επίπεδο.

    Θα πληρώσουν οι Γερμανοί πολεμικές αποζημιώσεις;

    Τέλος, ο πρώην πρέσβης στην Ελλάδα έκανε αναφορά στο πολύπαθο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων από την Γερμανία προς την Ελλάδα, για το οποίο η θέση του ήταν επίσης ξεκάθαρη: «Οι Γερμανοί δεν πρόκειται ποτέ να πληρώσουν. Πρώτον, δεν έχουμε αρκετά χρήματα. Οι Έλληνες απαιτούν τόσα πολλά, όσο ένας δημόσιος προϋπολογισμός της γερμανικής κυβέρνησης. Είναι περίπου 4.000 ευρώ ανά κάτοικο. Καμία κυβέρνηση που θα ήθελε να επανεκλεγεί δεν πρόκειται να το κάνει. Μετά, θα ερχόντουσαν οι Πολωνοί και θα ζητούσαν όχι 300, αλλά 900 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο», δηλώνει, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, το μεγάλο ηθικό χρέος της χώρας του.

    Προέτρεψε, ωστόσο, τους Γερμανούς να ζητούν χρήματα που σχετίζονται με το μέλλον και όχι με το παρελθόν, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας. «Εκεί θα βρουν πάντα ευήκοον ους», καταλήγει.



    ΣΧΟΛΙΑ