• Διεθνής πολιτική

    Γερμανία: Συμμεριζόμαστε την κριτική Μακρόν για τις ευρω-αμερικανικές σχέσεις, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί τις προκλήσεις

    • NewsRoom


    Μετά την κριτική του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για άρθρο της υπουργού Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπάουερ σχετικά με τις ευρω-αμερικανικές σχέσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε σήμερα ότι η γερμανική κυβέρνηση συμμερίζεται την επιδίωξη της Γαλλίας για πιο αυτοτελή δράση της Ευρώπης. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική είναι η σχέση μεταξύ Ευρώπης, Γερμανίας με τις ΗΠΑ. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η Γερμανία και η Ευρώπη «πρέπει να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας από κοινού με τις ΗΠΑ εάν θέλουμε να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζάιμπερτ παρέπεμψε επίσης «στις δεκαετίες συνεργασίας και φιλίας που συνδέουν τη Γερμανία και την Ευρώπη με τις ΗΠΑ». Ταυτόχρονα είπε πως «όλοι συμφωνούν με τους Γάλλους φίλους μας ότι εμείς στην Ευρώπη πρέπει να αναλάβουμε ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική μας ασφάλεια, για τη δική μας γειτονιά. Μοιραζόμαστε με τη Γαλλία τη φιλοδοξία να είμαστε ως Ευρωπαίοι ακόμη πιο ικανοί για αυτοτελή δράση».

    Λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις αρχές Νοεμβρίου, η Κραμπ-Κάρενμπάουερ έγραψε ένα άρθρο, το οποίο φιλοξενήθηκε στην διαδικτυακή πύλη Politico, με τίτλο «Η Ευρώπη χρειάζεται ακόμα την Αμερική». Η χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός έγραφε ότι «οι ψευδαισθήσεις μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής ανεξαρτησίας πρέπει να τελειώσουν: Οι Ευρωπαίοι δεν θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν τον αποφασιστικό ρόλο της Αμερικής ως φορέα παροχής ασφάλειας».

    Ο Μακρόν επέκρινε τον σκεπτικισμό της: «Το θεωρώ παρερμηνεία της ιστορίας», είπε σε συνέντευξή του στο περιοδικό “Grand Continent” που δημοσιεύτηκε σήμερα. «Ευτυχώς, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν ακολουθεί αυτή τη γραμμή, αν το έχω καταλάβει σωστά», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ