• Διεθνής πολιτική

    Γερμανία: Επεκτείνει την προστασία από επιθετικές εξαγορές στον κλάδο υγειονομικής περίθαλψης

    • NewsRoom

    Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ


    Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει την προστασία από επιθετικές εξαγορές μέσω κεφαλαίων εξωευρωπαϊκής προέλευσης και στις εταιρείες του κλάδου της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς η κρίση του κορονοϊού έχει καταστήσει πολλές εξ αυτών ευάλωτες.

    Το υπουργικό συμβούλιο της Άνγκελα Μέρκελ σκοπεύει να χαμηλώσει τα κεφαλαιακά όρια πάνω από τα οποία οι εξαγορές από κεφάλαια εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ελέγχονται και θα μπορούν να απορριφθούν, όπως ανέφερε νωρίτερα το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας.

    Το μέτρο θα σημαίνει πρακτικά ότι οποιεσδήποτε συμφωνίες στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης που περιλαμβάνουν ποσοστό άνω του 10% θα εξετάζονται ενδελεχώς, ενώ μέχρι σήμερα το σχετικό ποσοστό οριζόταν στο 25%.

    Το νομοθετικό πλαίσιο αναμένεται να διευρυνθεί προκειμένου να συμπεριλάβει κομβικής σημασίας έργα υποδομών και δραστηριότητες επεξεργασίας πρώτων υλών, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg.

    Καθώς η πανδημία καταφέρει ισχυρό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, η Γερμανία έχει εντείνει την προσοχή της σε εταιρείες που θεωρούνται στρατηγικές για τα εθνικά συμφέροντα και οι οποίες θα μπορούσαν να πέσουν θύματα “επιθετικών” εξαγορών από κεφάλαια εκτός ΕΕ.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδώσει κατευθυντήριες οδηγίες προκειμένου να αποτραπούν ξένες επενδύσεις οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες για την εθνική ασφάλεια για το σύνολο των 27 χωρών – μελών της Ένωσης.

    “Πρέπει να είμαστε ενήμεροι για κομβικής σημασίας συμφωνίες με ξένα κεφάλαια στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στον σωστό χρόνο και να έχουμε τη δυνατότητα να τις εξετάζουμε ενδελεχώς”, δήλωσε ο Πέτερ Αλτμάιερ, υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας.

    Το υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει τα συγκεκριμένα ζητήματα στα μέσα Μαΐου, πριν καταθέσει σχετικό σχέδιο νόμου στο κοινοβούλιο της χώρας.



    ΣΧΟΛΙΑ