• Διεθνής πολιτική

    Γερμανία: Ένδειξη αδυναμίας του Πούτιν η μερική επιστράτευση

    • NewsRoom
    Κρίστιαν Λίντνερ, υπουργός Οικονομικών στη Γερμανία

    Κρίστιαν Λίντνερ, υπουργός Οικονομικών Γερμανίας


    Ως «δείγμα αδυναμίας» από την πλευρά της Ρωσίας βλέπει την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για μερική επιστράτευση ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και τονίζει την ανάγκη η Γερμανία και οι σύμμαχοί της να προετοιμαστούν για μια σύγκρουση που θα κρατήσει καιρό. «Κακό και λάθος» βήμα η ρωσική επιστράτευση, τονίζει ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξη του Βερολίνου στην Ουκρανία.

    «Η απόφαση για μερική επιστράτευση αποτελεί δείγμα αδυναμίας. Η Ουκρανία δεν πτοείται από αυτήν, ούτε κι εμείς πρέπει να πτοηθούμε», τόνισε ο κ. Λίντνερ μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές, τόνισε ωστόσο και ότι αυτή η κίνηση δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με μια σύγκρουση μακράς διαρκείας και πρέπει να προσαρμοστούμε πολιτικά και οικονομικά σε αυτό το στοιχείο. «Πάνω από όλα, πρέπει να εξετάσουμε από κοινού με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στον μακροπρόθεσμο αγώνα της για ειρήνη και ελευθερία», δήλωσε ο αρχηγός του FDP.

    Επικριτικός προς τη Μόσχα ήταν νωρίτερα σήμερα και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος έκανε λόγο για «κακό και λάθος βήμα» και πρόσθεσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξετάζει αυτή τη στιγμή την απάντησή της στην ανακοίνωση για μερική επιστράτευση. «Σε αυτό το πλαίσιο, η Ουκρανία θα συνεχίσει να έχει την πλήρη στήριξη της Γερμανίας», διαβεβαίωσε ο κ. Χάμπεκ.

    Καθησυχαστική εμφανίστηκε η πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Μαρί-‘Αγκνες Στρακ-Τσίμερμαν (FDP), η οποία σημείωσε ότι δεν πρέπει η κίνηση να προκαλεί εκνευρισμό στη Δύση, καθώς «αποτελεί απλώς μια παραδοχή των επιτυχιών της Ουκρανίας και ένα σημάδι της ρωσικής αδυναμίας, το οποίο θα πρέπει να χρησιμεύσει ως ευκαιρία για την εντατικοποίηση των προσπαθειών στήριξης της Ουκρανίας». Μια επιτυχής αποκαλούμενη μερική επιστράτευση «απαιτεί πολύ ισχυρές και λειτουργικές υποδομές, τις οποίες απλά δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή ο Πούτιν. Οι δυτικοί εταίροι πρέπει να αντιδράσουν ψύχραιμα αλλά αποφασιστικά», πρόσθεσε η κυρία Στρακ-Τσίμερμαν.

    Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο αρμόδιος για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) Νόρμπερτ Ρέτγκεν επισημαίνει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήθελε με την απόφασή του «να διατηρήσει το πρόσωπο ισχύος, αλλά στην πραγματικότητα δείχνει αδυναμία, καθώς με την ανακοίνωσή του προβλέπει ουσιαστικά την αποτυχία της δράσης, δηλώνοντας δημόσια ότι ακολουθεί εισήγηση του υπουργού ‘Αμυνας, χρήζοντας εκείνον υπεύθυνο για την αποτυχία ή την επιτυχία της κινητοποίησης».

    Διαβάστε επίσης:

    Κέρδη για ομόλογα, χρυσό και δολάριο μετά το διάγγελμα Πούτιν – Εκτίναξη στις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου

    Θύελλα αντιδράσεων στην ΕΕ κατά Πούτιν: Βρίσκεται σε απόγνωση – Eπικίνδυνος πυρηνικός τζόγος



    ΣΧΟΛΙΑ