• Διεθνής πολιτική

    Χτυπήθηκε νοσοκομείο στην Γάζα, φόβοι για 500 νεκρούς – Οργή στον Αραβικό κόσμο, αρνείται την ευθύνη το Ισραήλ

    • NewsRoom


    Αναφορές για εκατοντάδες νεκρούς από έκρηξη που σημειώθηκε σε νοσοκομείο στη Γάζα, για την οποία οι παλαιστινιακές Αρχές της περιοχής κατηγορούν το Ισραήλ, κάνουν τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας οργή στον Αραβικό κόσμο.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε πως κατά τη διάρκεια ισραηλινού βομβαρδισμού σκοτώθηκαν περίπου 500 άνθρωποι. Παράλληλα, υπάρχουν πολλοί τραυματίες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι συνεχίζουν να βρίσκονται ακόμη κάτω από τα ερείπια.

    Στο νοσοκομείο φιλοξενούνταν οικογένειες της Γάζας, που είχαν καταφύγει μετά τους βομβαρδισμούς της πόλης.

    «Ένα νέο έγκλημα πολέμου που διαπράχθηκε από την κατοχή στον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ-Αχλί-Αραμπί στο κέντρο της πόλης της Γάζας, με αποτέλεσμα να έρθουν δεκάδες μάρτυρες και τραυματίες στο Ιατρικό Συγκρότημα Al-Shifa λόγω του βομβαρδισμού. Πρέπει να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο στέγασε εκατοντάδες ασθενείς, τραυματίες και εκτοπισμένους από τα σπίτια τους βίαια λόγω των αεροπορικών επιδρομών», αναφέρει το τοπικό Υπουργείο Υγείας.

    Το Ισραήλ αρχικά αρνήθηκε να πάρει θέση, πριν υπάρξει έρευνα για το περιστατικό. Αργότερα το βράδυ, οι Ισραηλινές Αρχές έσπευσαν να κατηγορήσουν τη Χαμάς για την επίθεση, υποστηρίζοντας πως το χτύπημα προερχόταν από δική της ρουκέτα.

    Έξι νεκροί σε βομβαρδισμό σχολείου

    Νωρίτερα, πάντως, τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν σχολείο που επιβλέπει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) βομβαρδίστηκε σήμερα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

    Οργισμένη ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA) για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή. Ο Φιλίπ Λαζαρίνι τόνισε πως μεταξύ των τραυματιών είναι υπάλληλοι της UNRWA και ότι το σχολείο έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές. «Είναι εξοργιστικό και δείχνει για ακόμη μια φορά κατάφωρη περιφρόνηση για τις ζωές αμάχων. Κανένα μέρος δεν είναι πλέον ασφαλές στη Γάζα, ούτε καν οι εγκαταστάσεις της UNRWA», υπογράμμισε.

    Σύμφωνα με την υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ, περισσότεροι από 4.000 άμαχοι είχαν βρει καταφύγιο στο σχολείο που βομβαρδίστηκε.

    Περίπου 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου. Παράλληλα, περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ από την επίθεση της Χαμάς, η οποία προηγήθηκε.

    Οργή στον αραβικό κόσμο

    Η Αίγυπτος κατήγγειλε “με τον πιο έντονο τρόπο” την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρέμβει επειγόντως για να σταματήσει τέτοιες παραβιάσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που δόθηκε αργά την Τρίτη.

    Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι η επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας ήταν “το τελευταίο παράδειγμα των επιθέσεων του Ισραήλ χωρίς τις πιο βασικές ανθρώπινες αξίες”. “Καλώ όλη την ανθρωπότητα να αναλάβει δράση για να σταματήσει αυτή η άνευ προηγουμένου βαρβαρότητα στη Γάζα”, έγραψε ο Ερντογάν στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

    Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ εξέδωσε δήλωση την Τρίτη καταδικάζοντας έντονα την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. “Η επέκταση των ισραηλινών επιθέσεων πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας για να συμπεριλάβει νοσοκομεία, σχολεία και άλλα κέντρα πληθυσμού είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας εξέδωσε δήλωση την Τρίτη καταδικάζοντας έντονα την επίθεση του Ισραήλ. Η δήλωση τόνισε την ανάγκη παροχής διεθνούς προστασίας για τον παλαιστινιακό λαό και καλούσε να ενωθούν αμέσως οι προσπάθειες για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα.

    Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν καταδίκασε απερίφραστα την “ειδεχθή” ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας που είπε ότι σκότωσε και τραυμάτισε εκατοντάδες “άοπλους και ανυπεράσπιστους ανθρώπους”, ανέφεραν την Τρίτη ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

    Διαβάστε επίσης

    Ο Σολτς συζητά με Ισραήλ και Αίγυπτο τρόπους για παροχή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας

    Νετανιάχου: «Ο κόσμος πρέπει να σταθεί δίπλα στο Ισραήλ για να νικήσει τη Χαμάς»

    Άκης Σκέρτσος: Στο Ισραήλ ο Μητσοτάκης τις επόμενες ημέρες – Την Τετάρτη η επίσημη ανακοίνωση



    ΣΧΟΛΙΑ