• Διεθνής πολιτική

  Γαλλία: Ο Μακρόν καλεί τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές για να «υπερασπιστούν» τη δημοκρατία.

  Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν

  Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν


  Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποδοκίμασε τη «γοητεία του αυταρχισμού» στην Ευρώπη και κάλεσε τους Ευρωπαίους πολίτες να ψηφίσουν στις ερχόμενες ευρωεκλογές για να «υπερασπιστούν» τη δημοκρατία.

  «Ποτέ δεν είχαμε τόσους πολλούς εχθρούς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό (…) Νομίζω ότι βασικά έχουμε μια μορφή κρίσης στη δημοκρατία μας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος από το Βερολίνο που πραγματοποιεί επίσκεψη κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ μπροστά σε νέους.

  «Η δύναμη των δημοκρατιών είναι μια διαρκής συζήτηση για όλα τα ζητήματα για να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε στην καλύτερη απόφαση που θα επιλέξει ο λαός», είπε.

  Σήμερα, «υπάρχει μια μορφή γοητείας για τον αυταρχισμό που αναδύεται στις δικές μας δημοκρατίες», υποστήριξε.

  Όπως χαρακτηριστικά είπε, η πεποίθηση που επικρατεί, «βασικά είναι ότι αυτή η Ευρώπη θα ήταν πιο απλή αν ήμασταν εθνικιστές».

  «Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι στις δημοκρατίες μας, έχουμε συνηθίσει τη δημοκρατία και έχουμε ξεχάσει ότι αυτή είναι ένας αγώνας», επέμεινε.

  «Αφήσαμε τους εθνικιστές και συχνά τους εχθρούς της δημοκρατίας να αποσπάσουν όλα τα κέρδη που τους αναλογούν από τη δημοκρατία και να την επικρίνουν για την ίδια της την ύπαρξη», συνέχισε.

  Για αυτούς τους λόγους, «είναι σημαντικό να ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές για το κόμμα που υποστηρίζουμε και το οποίο είναι ένα κόμμα που υπερασπίζεται την Ευρώπη», συμπλήρωσε.

  «Αυτή είναι η Ευρώπη που καθιστά δυνατή την υπεράσπιση της δημοκρατίας, την απουσία ηγεμονίας στην ήπειρό μας και την ικανότητα να ανταποκριθούμε μαζί σε αυτές τις προκλήσεις», επέμεινε.

  Ο Μακρόν έφτασε στη Γερμανία νωρίτερα για μια τριήμερη επίσημη επίσκεψη με σκοπό να επιβεβαιώσει τη δύναμη του γαλλογερμανικού άξονα και να προσπαθήσει να ξεπεραστούν οι διαφορές σε κυρίαρχα θέματα τριβής όπως η στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, η ευρωπαϊκή ένωση κεφαλαιαγορών και το μοντέλο ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  «Το γεγονός ότι ο Μακρόν είναι εδώ, για να γιορτάζει τη δημοκρατία μαζί μας, να δώσουμε ένα μήνυμα ότι χρειαζόμαστε μια συμμαχία δημοκρατών στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

  Αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Γάλλου προέδρου στην Γερμανία έπειτα από 24 χρόνια.

  Διαβάστε επίσης:

  Γερμανία: Το ακροδεξιό AfD διατηρεί την δεύτερη θέση στην πρόθεση ψήφου ενόψει των ευρωεκλογών

  Κικίλιας για την επίθεση σε εθελοντές στην Πάρνηθα: Θα κάνουμε τα πάντα για να τιμωρηθεί σκληρά αυτή η εγκληματική ενέργεια

  Γιατί είχε προσαχθεί ξανά ο 33χρονος Τούρκος που συνελήφθη για εμπρησμό στο όρος Αιγάλεω  ΣΧΟΛΙΑ