Μόλις μία εβδομάδα μακριά από την κρίσιμη ψηφοφορία για την δεδηλωμένη της κυβέρνησης στη Γαλλία, ο επιχειρηματικός κόσμος προειδοποιεί για σοβαρές οικονομικές συνέπειες στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Το έλλειμμα της χώρας που αγγίζει τα 3,3 τρισ. ευρώ έχει αποδειχθεί μοιραίο για την πολιτική σταθερότητα της χώρας, με τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού να αντιμετωπίζει το σενάριο κατάρρευσης της κυβέρνησής του, οχτώ μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας.

1

Στον πάγο οι επενδύσεις

«Έχουμε αστάθεια στην κυβέρνηση εδώ και 18 μήνες», δήλωσε ο Guillaume Borie, επικεφαλής της AXA France, μιας εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στους FT. «Οι επιχειρηματικοί ηγέτες χρειάζονται σαφήνεια για να μπορούν να προγραμματίσουν τις απαραίτητες επενδύσεις», προειδοποίησε καθώς η χώρα βαίνει σε μία ακόμα περίοδο αστάθειας και χωρίς προϋπολογισμό για το επόμενο έτος.

O Μπαϊρού φέρνει στη Βουλή το σχέδιο για τον προϋπολογισμό με ένα πακέτο 44 δισ. ευρώ που αναμένεται να περικόψει σημαντικές παροχές για να ξεκινήσει η σταδιακή μείωση του ελλείμματος της χώρας. Η απόφασή του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης οδήγησε τη χώρα σε μία νέα κατάσταση πολιτικής αστάθειας, καθώς η αντιπολίτευση έσπευσε να εξαγγείλει ότι θα καταψηφίσει στην κρίσιμη ψηφοφορία της 8ης Σεπτεμβρίου.

Επιχειρηματίες της Γαλλίας υπογράμμισαν ότι παρά το ότι υπήρχε κοινωνική και οικονομική συναίνεση σχετικά με το έργο της μείωσης του υπέρογκου χρέους, οι πολιτικοί δεν κατάφεραν να βρουν κοινό τόπο συνεννόησης.

Η Catherine MacGregor, διευθύνουσα σύμβουλος του ενεργειακού ομίλου Engie, ανέφερε: «Οι επιχειρήσεις χρειάζονται σταθερότητα και συνέπεια. Μερικές φορές εκπλήσσομαι όταν βλέπω ότι οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι μας δεν καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μπορεί να αποτελεί αυτό».

Ο Amir Reza-Tofighi, επικεφαλής της ομάδας πίεσης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων CPME, πρόσθεσε: «Βραχυπρόθεσμα, η πολιτική αστάθεια βυθίζει τους διευθύνοντες συμβούλους σε ανασφάλεια: πώς μπορούν να επενδύσουν, να προσλάβουν προσωπικό ή να καινοτομήσουν όταν δεν ξέρουν τι θα φέρει το αύριο;»

Το σενάριο κατάρρευσης της κυβέρνησης με την προοπτική νέων εκλογών που δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε αυτοδύναμη κυβέρνηση φέρνει νέο αδιέξοδο, καθώς η χώρα πρέπει να λάβει πρωτοβουλίες για την μείωση του χρέους.

Ο Patrick Martin, επικεφαλής του επιχειρηματικού λόμπι Medef, προειδοποίησε για έναν πραγματικό «κίνδυνο ύφεσης» στη Γαλλία. «Τα βιβλία παραγγελιών λιγοστεύουν, οι δασμοί επηρεάζουν την οικονομία κι εμείς προσθέτουμε έναν ακόμα κίνδυνο», σημείωσε.

Αλλάζει το τοπίο των ευρωπαϊκών ομολόγων

Για το σχολιαστή του Reuters Neil Unmack, η εποχή της χαλαρότητας για τους traders των ευρωπαϊκών ομολόγων μάλλον βαίνει προς το τέλος του.

«Τη Δευτέρα, η διαφορά μεταξύ της υψηλότερης και της χαμηλότερης απόδοσης σε 10ετή ομόλογα κυμάνθηκε λίγο κάτω από τις 0,9 μονάδες, ένα επίπεδο που σπάνια παρατηρείται από το 2008», ανέφερε σε σχόλιό του.

Αν και ο ίδιος αναφέρει ότι αυτό υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη έχει γίνει λιγότερο ευάλωτη από παλαιότερα, παράλληλα υποδεικνύει και τις αλλαγές στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

«Χώρες που κάποτε μαστίζονταν από την κρίση φαίνονται πιο ισχυρές, κάνοντας τους επενδυτές πιο πρόθυμους να τους δανείσουν με χαμηλότερο επιτόκιο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ελλάδα και ακόμη και την Ιταλία. Το λεγόμενο spread της τελευταίας – η διαφορά μεταξύ της απόδοσης των 10ετών ομολόγων της και της Γερμανίας – έχει σχεδόν μειωθεί κατά το ήμισυ κατά το τελευταίο έτος», σημειώνει προειδοποιώντας ότι η κατάσταση μπορεί εύκολα να επιδεινωθεί από χώρες που μέχρι πρότινος δεν έκρυβαν εκπλήξεις για τους επενδυτές.

«Η θέση των διαφόρων χωρών όσον αφορά το χρέος είναι πλέον πολύ πιο ασταθής. Περίπου τέσσερα από τα κράτη μέλη έχουν χρέος μεγαλύτερο από το 100% του ΑΕΠ, έναντι μόλις δύο το 2008, γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα σε κλυδωνισμούς. Και για ορισμένα κράτη, τα επίπεδα χρέους εξακολουθούν να αυξάνονται. Μέχρι το 2030, η Γαλλία θα έχει υψηλότερο χρέος από την Ελλάδα και περισσότερο από 100% του ΑΕΠ από την Ιρλανδία, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ», αναφέρει σημειώνοντας ότι η τρέχουσα σύγκλιση των αποδόσεων μπορεί σύντομα να φανεί ως μια παροδική κατάσταση και όχι ως η νέα κανονικότητα.