• Διεθνής πολιτική

    G7: Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την εμπιστοσύνη και την οικονομική ανάπτυξη

    • NewsRoom


    Οι επικεφαλής οικονομικής πολιτικής των χωρών της Ομάδας των 7 (G7) δεσμεύθηκαν σήμερα να κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο για να αποκατασταθούν η εμπιστοσύνη και η οικονομική ανάπτυξη και να προστατευθεί η απασχόληση» απέναντι στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19.

    Σε κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στην Ουάσινγκτον, υπογράμμισαν την βούλησή τους να συνεργαστούν –με τους αξιωματούχους των κεντρικών τραπεζών —για να αντιμετωπιστεί η κρίση που αναμένεται να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία φέτος σε ύφεση.

    Η δήλωση αυτή έρχεται καθώς γίνεται αντιληπτό ότι η πανδημία COVID-19 απειλεί να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση και για αυτό γίνονται ευρείες προσπάθειες νομισματικής ώθησης από μεγάλες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ενώ και οι κυβερνήσεις προετοιμάζουν ισχυρά δημοσιονομικά μέτρα διάσωσης.

    Οι αξιωματούχοι της G7 υποσχέθηκαν να συνεχίσουν να συντονίζουν τις προσπάθειές τους.

    Φαίνεται, επίσης, ότι πιέζουν έμμεσα, τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, να τερματίσουν έναν πόλεμο τιμών που έριξε την τιμή του αργού πετρελαίου αυτό το μήνα, προσθέτοντας ακόμη ένα παράγοντα αστάθειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

    Οι διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού που προκαλούνται από το COVID-19 θα μπορούσαν να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την οικονομική επιβάρυνση και την υγεία. “Καλούμε τις χώρες παραγωγής πετρελαίου να υποστηρίξουν τις διεθνείς προσπάθειες για την προώθηση της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας”, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Η Ομάδα των Επτά αποτελείται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ουκρανία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τη Γαλλία και την Ιταλία.



    ΣΧΟΛΙΑ