• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Morgan Stanley: «Βασικό σενάριο» πλέον η παγκόσμια ύφεση

    • Bloomberg
    Λογότυπο της Morgan Stanley στην πρόσοψη κτηρίου


    Βασικό σενάριο είναι πλέον η πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης για τους οικονομολόγους της Morgan Stanley. Παρ’ όλα αυτά, δεν θεωρούν ότι η ύφεση θα είναι τόσο βαθιά όσο ήταν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από δέκα και πλέον χρόνια.

    Σε έκθεση προς τους πελάτες τους, τη Δευτέρα, οικονομολόγοι της Morgan Stanley ανέφεραν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη φέτος αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, να διαμορφωθεί στο επίπεδο του 0,9%. Ο εν λόγω ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλότερος από τον αντίστοιχο που είχε καταγραφεί στη φάση κάμψης της οικονομίας το 2001 και αρκετά χαμηλός για να θεωρηθεί ύφεση, αλλά καλύτερος από τη συρρίκνωση κατά 0,5% του 2009.

    «Αν και τα μέτρα που λαμβάνονται σε επίπεδο πολιτικής θα παράσχουν κάποια προστασία, η ζημία τόσο από τις επιπτώσεις του ιού Covid-19 όσο και από  τις πιο σφικτές οικονομικές συνθήκες θα είναι μεγάλο σοκ για την παγκόσμια οικονομία», ανέφεραν οι οικονομολόγοι.

    Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Morgan Stanley, η Κίνα θα υποστεί την μεγαλύτερη οικονομική ζημία στο πρώτο τρίμηνο και ο υπόλοιπος κόσμος στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Προέβλεψαν δε πως το κινεζικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 5% στο πρώτο τρίμηνο και ότι η Ευρωζώνη θα είναι εκείνη που θα υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τις ανεπτυγμένες οικονομίες με κάμψη 5% σε επίπεδο έτους.

    Οι οικονομολόγοι ανέφεραν επίσης ότι οι προοπτικές θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες αν ο αντίκτυπος του ιού στις οικονομίες κρατήσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και αν οι αγορές, ιδίως η χρηματοπιστωτική αγορά, «παγώσουν».

    Αν ο κορονοϊός συνεχίσει να επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και στο τρίτο τρίμηνο, τότε η ύφεση είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερη.



    ΣΧΟΛΙΑ