• Διεθνής πολιτική

    G20: Πούτιν και Σι ζητούν αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων κατά της COVID-19

    • NewsRoom
    G20: Πούτιν και Σι ζητούν αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων κατά της COVID-19


    Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε σήμερα ίση μεταχείριση και αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων κατά της COVID-19 βάσει του καταλόγου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για χρήση έκτακτης ανάγκης, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

    Σε σχόλιά του στην σύνοδο της G20, τα οποία έκανε μέσω βιντεοσύνδεσης, ο Σι είπε ότι η Κίνα έχει προμηθεύσει με πάνω από 1,6 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της COVID την παγκόσμια κοινότητα και ότι συνεργάζεται με 16 χώρες για την κοινή παρασκευή των σκευασμάτων.

    Δύο κινεζικά εμβόλια-ένα της Sinovac Biotech και ένα της Sinopharm-έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο του ΠΟΥ με τα εμβόλια για επείγουσα χρήση.

    Ανάλογο αίτημα με τον Κινέζο ομόλογό του κατέθεσε στην G20 και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε  από τις χώρες της G20 να επιταχύνουν την αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων που παράγει η καθεμιά τους κατά της COVID-19. Ο Πούτιν, ο οποίος απευθύνθηκε στη σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης, είπε ακόμη ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρέπει να λαμβάνει ταχύτερα αποφάσεις για την έγκριση των εμβολίων.

    «Προτείνουμε να ζητήσουμε από τους υπουργούς Υγείας της G20 να βρούνε τάχιστα μια λύση για την αμοιβαία αναγνώριση των εθνικών πιστοποιητικών εμβολιασμού», είπε ο Πούτιν.

    Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνεχιζόμενες μεταλλάξεις του κορονοϊού καθιστούν απαραίτητο έναν μηχανισμό, ο οποίος θα επιτρέπει στα εμβόλια να προσαρμόζονται γρήγορα στις παραλλαγές του ιού.

    «Με δεδομένο ότι ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται πρέπει να βρούμε μηχανισμούς για την συστηματική και γρήγορη αναβάθμιση των εμβολίων».

    Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε επίσης ότι πολλές χώρες εξακολουθούν να μάχονται για να αποκτήσουν πρόσβαση στα υπάρχοντα εμβόλια.

    «Αυτό συμβαίνει, μεταξύ άλλων, εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού, του προστατευτισμού και του γεγονότος ότι ορισμένες χώρες, κάποιες εκ των οποίων συμμετέχουν και στην G20, δεν είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν αμοιβαία τα εμβόλια και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, θεωρώ», κατέληξε ο Πούτιν.

    Διαβάστε επίσης

    Μπόρις Τζόνσον: Περίπου 60% οι πιθανότητες επιτυχίας της COP26

    G20: Προσπάθειές για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου

    Ισραηλινή μελέτη: Η τρίτη δόση της Pfizer μειώνει έως και 93% τον κίνδυνο νοσηλείας



    ΣΧΟΛΙΑ