• Διεθνής πολιτική

    G20: Προσπάθειές για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου

    • NewsRoom
    G20: Προσπάθειές για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου

    Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Οι ηγέτες της G20, των 20 μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως που συναντώνται από σήμερα στη Ρώμη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρακτορείο Reuters, οι ηγέτες της G20 θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για τον περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σύμφωνα με ένα προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος.

    Το προσχέδιο αυτό για την ανάγκη ανάληψης δράσης για την κλιματική αλλαγή αντανακλά τις σκληρές διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν μεταξύ διπλωματών καθώς οι ηγέτες της G20 βρίσκονται στη Ρώμη για την διήμερη σύνοδο με στόχο την εξασφάλιση της δέσμευσής τους για μείωση των εκπομπών άνθρακα.

    «Παραμένουμε δεσμευμένοι στην τήρηση της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 που έχει στόχο την διατήρηση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και της προσπάθειας για περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής», αναφέρει το προσχέδιο.

    Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι οι ηγέτες αναγνώρισαν την σπουδαιότητα της επίτευξης μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα, ένας στόχος στον οποίο ορισμένοι από τους μεγαλύτερους ρυπαντές παγκοσμίως δεν έχουν ακόμη δεσμευτεί να ικανοποιήσουν.

    Διαδηλωτές μπλόκαραν τον δρόμο που οδηγεί στο συνεδριακό κέντρο

    Διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τις περιβαλλοντικές καταστροφές προσπάθησαν να μπλοκάρουν την οδό Κριστόφορο Κολόμπο, η οποία οδηγεί στην συνοικία Έουρ στο συνεδριακό κέντρο της οποίας διεξάγεται η σύνοδος της G20.

    Oι ακτιβιστές προχώρησαν σε καθιστική, ειρηνική διαμαρτυρία στην κεντρική λωρίδα κυκλοφορίας και οι καραμπινιέροι τους απομάκρυναν «σηκωτούς».

    Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δεκάδες άτομα συνεχίζουν να μπλοκάρουν την πλαϊνή λωρίδα κυκλοφορίας της Κριστόφορο Κολόμπο, αλλά η διέλευση των οχημάτων έχει ξαναρχίσει κανονικά.

    «Αν δεν αλλάξει κάτι, θα μπλοκάρουμε την πόλη» είναι το σύνθημα των διαδηλωτών, οι οποίοι κατευθύνθηκαν επίσης προς το ιταλικό υπουργείο Περιβάλλοντος που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

    Διαβάστε επίσης:

    G20: Ξεκινά η Σύνοδος – Στο επίκεντρο το κλίμα και η οικονομία

    COP26: Ποιοι ηγέτες θα είναι παρόντες στη Γλασκώβη και ποιοι θα απουσιάζουν



    ΣΧΟΛΙΑ