ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αυστηρό μήνυμα προς την Κίνα απέστειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ursula von der Leyen), κατηγορώντας την για στρέβλωση του εμπορίου και περιορισμένη πρόσβαση σε ευρωπαϊκές εταιρείες.
«Εάν θέλουμε να προχωρήσει η συνεργασία μας, χρειαζόμαστε μια πραγματική εξισορρόπηση: Λιγότερες στρεβλώσεις της αγοράς, λιγότερη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα από την Κίνα και δίκαιη, αμοιβαία πρόσβαση για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην Κίνα» δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.
Το Πεκίνο έχει επιβάλει ελέγχους στις εξαγωγές μαγνητών σπάνιων γαιών, πλήττοντας τις βιομηχανίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιδεινώνοντας τις σινο-ευρωπαϊκές εμπορικές σχέσεις.
Η ΕΕ, εν τω μεταξύ, επέβαλε δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα υποστηρίζοντας ότι οι Κινέζοι παραγωγοί επωφελούνται από αθέμιτες επιδοτήσεις. Η ΕΕ απέκλεισε επίσης τις κινεζικές εταιρείες από δημόσιες συμβάσεις για ιατρικό εξοπλισμό, πυροδοτώντας αντίποινα από το Πεκίνο.
«Η Κίνα επένδυσε νωρίς σε πολλές από τις τεχνολογίες του μέλλοντος» δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, συμπληρώνοντας: «Αλλά στη συνέχεια άρχισε να κατακλύζει τις παγκόσμιες αγορές με φθηνά, επιδοτούμενα αγαθά, για να εξαλείψει τους ανταγωνιστές».
«Ολόκληρες δυτικές βιομηχανίες έκλεισαν – από τον τομέα των φωτοβολταϊκών πάνελ μέχρι τον τομέα επεξεργασίας ορυκτών – αφήνοντας την Κίνα να κυριαρχήσει» τόνισε ακόμα η πρόεδρος τη Κομισιόν.
Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου κλιμακώνονται, δύο εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ – Κίνας.
Διαβάστε επίσης:
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πράσινο φως στην εξαγορά της «Ελληνικές Φάρμες» από τη Leader
Παύλος Μαρινάκης: Πυρά κατά ΠΑΣΟΚ για το «παρών» στην άρση ασυλίας – Μέγιστο κοινοβουλευτικό ατόπημα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θεσσαλονίκη: Δικογραφία σε βάρος 10 ατόμων για την απόρριψη 56 φορτίων μπάζων χωρίς άδεια
- Ελλάδα – ΕΕ: Υπογραφή συμφωνίας SAFE για την αμυντική ενίσχυση
- Ο Πάνος Λασκαρίδης μιλά χωρίς περιστροφές για όλα τα μεγάλα κεφάλαια που απασχολούν τη χώρα
- Τράπεζα Χανίων: Οι επαφές με funds, η ΑΜΚ των 40 εκατ. και το μήνυμα της ΤτΕ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.