• Διεθνής πολιτική

    FBI: Συνελήφθη ο 21χρονος Τζακ Τεσέιρα για τη διαρροή των απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου (upd)

    • NewsRoom


    Η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) προχώρησε σε μία σύλληψη για τη διαρροή των διαβαθμισμένων εγγράφων του Πενταγώνου και συνεχίζει την επιχείρηση επιβολής του νόμου στο Νορθ Ντάιτον της Μασαχουσέτης, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

    Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταξίαρχος Πατ Ράιντερ, λίγο νωρίτερα χαρακτήρισε τη διαρροή αυτή «προμελετημένη εγκληματική ενέργεια». Παρέπεμψε τους δημοσιογράφους, για περισσότερες διευκρινίσεις, στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ επιβεβαίωσε ότι ο άνδρας που συνελήφθη νωρίτερα σήμερα για την υπόθεση της διαρροής διαβαθμισμένων εγγράφων του Πενταγώνου είναι ο Τζακ Ντάγκλας Τεσέιρα, μέλος της Αεροπορικής Εθνοφρουράς της Μασαχουσέτης.

    «Πράκτορες του FBI συνέλαβαν τον Τεσέιρα νωρίτερα το απόγευμα, χωρίς να υπάρξουν απρόοπτα», ανακοίνωσε ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, συμπληρώνοντας ότι θα οδηγηθεί σύντομα ενώπιον δικαστηρίου της Μασαχουσέτης.

    Ο 21χρονος συνελήφθη στο Νορθ Ντάιτον, μια αγροτική κοινότητα νότια της Βοστώνης. Θεωρείται επικεφαλής του Thug Shaker Central, μιας διαδικτυακής ομάδας με 20-30 μέλη, τα οποία μοιράζονταν την αγάπη τους για τα όπλα, ρατσιστικά μιμίδια και βιντεοπαιχνίδια.

    Εικόνες που μεταδόθηκαν από αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν βαριά οπλισμένους άνδρες να συνοδεύουν έναν νεαρό, που φορούσε γκρι μπλουζάκι και κόκκινο σορτς.

    Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταξίαρχος Πατ Ράιντερ, λίγο νωρίτερα χαρακτήρισε τη διαρροή αυτή «προμελετημένη εγκληματική ενέργεια».

    Ορισμένα από τα στοιχεία που διέρρευσαν φέρεται να αφορούν τις στρατιωτικές δυνατότητες και τις ελλείψεις της Ουκρανίας, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τους συμμάχους των ΗΠΑ, όπως το Ισραήλ, η Νότια Κορέα και η Τουρκία.

    Μέλος της Εθνοφρουράς Αεροπορίας φέρεται ότι είναι ο νεαρός που ευθύνεται για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων

    Ο επικεφαλής της διαδικτυακής ομάδας στην οποία διέρρευσαν διαβαθμισμένα έγγραφα του Πενταγώνου είναι μέλος της Εθνοφρουράς Αεροπορίας της Μασαχουσέτης, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη συνεντεύξεις και έγγραφα τα οποία εξέτασε.

    Ο Τζακ Τεϊσέιρα, 21 ετών θεωρείται ο επικεφαλής του Thug Shaker Central, μιας διαδικτυακής ομάδας με 20-30 μέλη, τα οποία μοιράζονταν την αγάπη τους για τα όπλα, ρατσιστικά μιμίδια και βιντεοπαιχνίδια.

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει επίσημη προκαταρκτική έρευνα από την περασμένη εβδομάδα για τη διαρροή ενώ το Πεντάγωνο αξιολογεί επί του παρόντος τον αντίκτυπο της ίσως πιο επιζήμιας δημοσιοποίησης απόρρητων αμερικανικών εγγράφων εδώ και πολλά χρόνια.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι αρχές «πλησιάζουν» στην πηγή της διαρροής.

    Διαβάστε επίσης

    Γαλλία- μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού: 380.000 διαδηλωτές σύμφωνα με τις αρχές, “περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο” για το συνδικάτο CGT

    Τσαβούσογλου: Η Άγκυρα και το Κάιρο θα συνεργαστούν πιο στενά στη Λιβύη



    ΣΧΟΛΙΑ