• Διεθνής πολιτική

    Ερντογάν: Θέτει και θέμα Καναδά για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Τι είπε για τα F-16

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο NATO και αυτό της πώλησης νεών μαχητικών F-16 στην Τουρκία πρέπει να ψηφιστούν «με τον ίδιο τρόπο», υποστήριξε σε δημοσιογράφους ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην πρόσφατη συνομιλία που είχε με τον Τζο Μπάιντεν.

    Επιστρέφοντας από τη Βουδαπέστη, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας του με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Τζο  Μπάιντεν του ζήτησε να ψηφιστεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση η προσχώρηση της Σουηδίας στο NATO, και πως οι ΗΠΑ θα περάσουν την απόφαση για την πώληση των F-16 στην Τουρκία “με τον ίδιο τρόπο”.

    «Ας αφήσουμε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ‘Αντονι Μπλίνκεν, και τον υπουργό Εξωτερικών μας, Χακάν Φιντάν, να διεξάγουν ταυτόχρονα αυτή τη διαδικασία. Αν διεξάγουμε αυτή τη διαδικασία ταυτόχρονα, θα έχουμε και εμείς την ευκαιρία να το περάσουμε από το Κοινοβούλιο πολύ πιο εύκολα» απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με τον ίδιον.

    Ωστόσο, ο Ερντογάν δήλωσε πως στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο NATO έθεσε ένα ακόμα ζήτημα που αφορά την αρνητική στάση του Καναδά στις αμυντικές προμήθειες προς την Τουρκία.

    «Ένα άλλο ζήτημα που περιπλέκει την κοινοβουλευτική διαδικασία είναι η αρνητική στάση του Καναδά και ορισμένων συμμάχων στις αμυντικές προμήθειες… Όλα αυτά είναι αλληλένδετα μεταξύ τους», ανέφερε.

    «Πιστεύω ότι οι θετικές εξελίξεις που αναμένουμε τόσο στο θέμα των F-16 από τις ΗΠΑ, όσο και στην τήρηση των υποσχέσεων του Καναδά θα ενισχύσουν τη θετική άποψη του Κοινοβουλίου μας για το θέμα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι υποσχέσεις που μας έδωσε η Σουηδία στο Βίλνιους. Αναμένουμε ότι αυτές θα τηρηθούν και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις», κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.

    Διαβάστε επίσης

    Πολυνομοσχέδιο: Τι αλλάζει για την επιλογή των Υπηρεσιακών Γραμματέων των Υπουργείων

    Τράπεζα Πειραιώς: «Ημέρες Μνήμης Ελληνισμού 1922-1924» για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

    Η πράσινη μετάβαση και οι ΑΠΕ στο επίκεντρο – Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις στο μικροσκόπιο της αγοράς



    ΣΧΟΛΙΑ