• Διεθνής πολιτική

    Ερντογάν προς Σουηδία και Φινλανδία: «Πάρτε μέτρα αλλιώς δεν επικυρώνουμε»

    • NewsRoom
    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Σαφές μήνυμα έστειλε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ερντογάν, προς την Σουηδία και την Φινλανδία για την άρση του βέτο και την είσοδο στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία δεν θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ παρά μόνο αφού ληφθούν τα αναγκαία μέτρα από τις δύο αυτές χώρες, δήλωσε απόψε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

    «Ο πρόεδρος Ερντογάν υπογράμμισε ότι ο ρυθμός και η στιγμή της διαδικασίας επικύρωσης (…) θα καθοριστούν από τα μέτρα που έχουν ακόμη να λάβουν οι χώρες αυτές» ανέφερε η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωσή της. Η συνάντηση έγινε στην Κωνσταντινούπολη, κεκλεισμένων των θυρών για τους δημοσιογράφους.

    Η νέα αιτία που μπλοκάρει Σουηδούς και Φινλανδούς

    Ο Τούρκος πρόεδρος, που την Τρίτη θα υποδεχθεί στην Άγκυρα τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον, μπλοκάρει από τον Μάιο την ένταξη των δύο χωρών. Η Τουρκία κατηγορεί τη Φινλανδία και τη Σουηδία ότι προστατεύουν Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), οργανώσεων που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

    Προκειμένου η Τουρκία να άρει τις αντιρρήσεις της, οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα μνημόνιο στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, τον Ιούνιο, που αφορά κατά κύριο λόγο το αίτημα της Άγκυρας για την έκδοση υπόπτων.

    Τι ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ

    Ο Στόλτενμπεργκ «χαιρέτισε τα σημαντικά και συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ήδη λάβει οι δύο χώρες για να εφαρμόσουν το μνημόνιο και υπογράμμισε ότι η ένταξή τους θα ενίσχυε το ΝΑΤΟ», ανέφερε η Συμμαχία στη δική της ανακοίνωση.

    Χθες, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Στόλτενμπεργκ ζήτησε να γίνουν δεκτές στο ΝΑΤΟ η Σουηδία και η Φινλανδία ώστε «να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Ρωσία».

    Μέχρι σήμερα 28 από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει την ένταξη που πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα. Μόνο η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν δώσει το «πράσινο φως».

    Διαβάστε επίσης

    Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Μπάιντεν: «Αταλάντευτη η στήριξη στην Ουκρανία»

    Τουρκικά ΜΜΕ: Ο εξοπλισμός των νησιών της Ελλάδας στην ατζέντα της συνάντησης Ερντογάν – Στόλτενμπεργκ

    Γαλλία: Η Εθνοσυνέλευση επέβαλε αποβολή 15 ημερών στον ακροδεξιό βουλευτή ντε Φουρνάς



    ΣΧΟΛΙΑ