• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ερντογάν: Προς πώληση το λιμάνι της Σμύρνης – Συζητήσεις με Άραβες

    • Bloomberg
    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Η Τουρκία διαπραγματεύεται με τις αραβικές χώρες του Κόλπου την πώληση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του λιμανιού της Σμύρνης Alsancak, δρομολογώντας την πρώτη μεγάλη συμφωνία στο πλαίσιο του προγράμματος της χώρας για ξένες επενδύσεις υπό τη νέα οικονομική της ομάδα.

    «Υπάρχουν επενδυτικές συνομιλίες με χώρες στην περιοχή του Κόλπου και το λιμάνι Alsancak βρίσκεται επίσης στο πεδίο αυτών των επενδύσεων», δήλωσε στο Bloomberg ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Abdulkadir Uraloglu.

    «Οι φίλοι μας συναντήθηκαν σε επίπεδο υφυπουργών», είπε ο Uraloglu, χωρίς να κατονομάσει τους επίδοξους αγοραστές ή να υποδείξει την πιθανή αξία της συμφωνίας.

    Το λιμάνι Alsancak στη Σμύρνη φωτογράφος: Moe Zoyari/Bloomberg
    Το λιμάνι Alsancak στη Σμύρνη
    φωτογράφος: Moe Zoyari/Bloomberg

    Το λιμάνι ανήκει στο τουρκικό κρατικό επενδυτικό ταμείο TWF και λειτουργεί από την εθνική σιδηροδρομική εταιρεία TCDD.

    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ετρνογάν θα επισκεφθεί χώρες του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ, της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ αργότερα αυτόν τον μήνα για να προσελκύσει επενδύσεις, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Σημειώνεται ότι το Alsancak διαχειρίζεται τον χρόνο έως και 1,2 εκατ. teu (εμπορευματοκιβώτια) και 1,4 εκατ. τόνους γενικού και χύδην ξηρού φορτίου ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της TCDD.

    Το λιμάνι είχε προγραμματιστεί να ιδιωτικοποιηθεί το 2004 και δημοπρατήθηκε το 2007.

    Μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει τη Hutchinson Port Holdings και την Global Yatirim Holding υπέβαλε την καλύτερη προσφορά ύψους 1,28 δισ. δολαρίων, αλλά η συμφωνία μπλοκαρίστηκε με δικαστική απόφαση και ο όμιλος αργότερα αποσύρθηκε.

    Διαβάστε ακόμη:

    Τουρκία: Ράλι για τις μετοχές, βουτιά για τη λίρα

    Ερντογάν: Περιοδεία σε αραβικά κράτη για να βρει επενδυτές

    Σε νέα χαμηλά η τουρκική λίρα- Στήριξη 1 δισ. δολ. από τις τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ