• Οικονομία

    Ερντογάν: Περιοδεία σε αραβικά κράτη για να βρει επενδυτές

    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Όπως είχε αναφέρει και πριν τις εκλογές της 28ης Μαΐου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προετοιμάζει την περιοδεία του σε αραβικές χώρες, προκειμένου να αναζητήσει επενδυτές.

    Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, ανέφερε ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα επισκεφθεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο πλαίσιο της περιοδείας του, αναζητώντας να ενισχύσει τους δεσμούς των δύο χωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, οι επόμενες στάσεις του θα είναι η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

    Οι πρακτικές Ερντογάν στην οικονομία της Τουρκίας έχουν ψυχράνει τις σχέσεις της χώρας με τη Δύση. Αντίθετα, τα κράτη του Κόλπου έχουν διατηρήσει μια δίοδο ανοιχτή, με τον Τούρκο πρόεδρο να αναζητεί επενδυτές που θα αντικαταστήσουν το κενό των δυτικών που εγκατέλειψαν τις αγορές της Τουρκίας λόγω των ανορθόδοξων πολιτικών των μειωμένων δανείων και του εκρηκτικού πληθωρισμού.

    Τον Μάρτιο, η Τουρκία σφράγισε μια συμφωνία για τον διπλασιασμό του όγκου των εμπορικών συναλλαγών της με τα ΗΑΕ, υπογραμμίζοντας τους αυξανόμενους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο εθνών.

    Και ο νέος στόχος που έχει θέσει ο Ερντογάν προσβλέπει σε επενδύσεις ύψους 25 δις δολάρια, τις οποίες θέλει να προσελκύσει από τις χώρες του Κόλπου, ακόμα και μέσω ιδιωτικοποιήσεων και εξαγορών.

    Οι αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο της Τουρκίας, με την επιλογή του Σιμσέκ, πρώην τραπεζίτη της Merrill Lynch, στη θέση του Υπουργού Οικονομικών, στοχεύουν στο να υποχωρήσει ο πληθωρισμός, ο οποίος έχει ξεπεράσει το 40%, την ώρα που η τουρκική λίρα καταρρέει από τότε που ανέλαβε κατά 20% έναντι του δολαρίου, έχει αναφέρει ο Τούρκος πρόεδρος, σε μία προσπάθεια να πείσει για την αλλαγή στρατηγικής του.

    Για το ύψος των επενδύσεων που αναζητεί όμως στις χώρες του Κόλπου, ίσως πρέπει να προχωρήσει σε βαθύτερες μεταρρυθμίσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε νέα χαμηλά η τουρκική λίρα- Στήριξη 1 δισ. δολ. από τις τράπεζες

    ΗΠΑ: Άλμα 68% στις αιτήσεις πτώχευσης εταιρειών

    Λαγκάρντ – Πάουελ: Γιατί έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό



    ΣΧΟΛΙΑ