• Διεθνής πολιτική

    Ερντογάν: Ο πόλεμος στη Συρία θα τελειώσει, μόλις εξαλειφθεί η τρομοκρατία – Τελεσίγραφο στους Κούρδους

    • NewsRoom
    Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Η επιχείρηση στην βόρεια Συρία θα τερματιστεί όταν εξαλειφθεί η τρομοκρατία, διεμήνυσε από την Άγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ σήμερα συμπληρώνεται μια εβδομάδα από την χερσαία εισβολή. Τελεσίγραφο στους Κούρδους να εγκαταλείψουν τα όπλα μέχρι το βράδυ.

    Μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός του, ΑΚΡ, στην Άγκυρα, ο Ερντογάν έκανε ξανά λόγο για μάχη κατά της τρομοκρατίας και τόνισε πως κανείς δεν περίμενε να φτάσει τόσο μακριά ο τουρκικός στρατός.

    Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Anadolu, ο Ερντογάν είπε: «Δεν θέλαμε ποτέ να μπούμε σε μια τέτοια κατάσταση, ωστόσο γνωρίζετε πως αύριο όλοι θα βρεθείτε αντιμέτωποι με παρόμοια προβλήματα. Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος δεν σε στηρίζει στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας. Θα το καταλάβετε όλοι πολύ καλά.

    » Συνεχίζουμε την επιχείρηση βήμα – βήμα, μέχρι σήμερα έχουμε καθαρίσει μια περιοχή 220 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Δεν μπορούμε σαν χώρα να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με μια τρομοκρατική οργάνωση, δεν ψάχνουμε για μεσολαβητή. Αυτοί που έχουν προστατεύσει τους τρομοκράτες όλα τα προηγούμενα χρόνια, ας διαπραγματευτούν μαζί τους, εμείς δεν ακολουθούμε αυτό το μονοπάτι.

    » Όταν αναδειχθεί μια νόμιμη κυβέρνηση στη Συρία, που θα αντιπροσωπεύει όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, τότε εμείς θα εγκαταλείψουμε πλήρως τις περιοχές, τις οποίες διευθύνουμε και παρέχουμε ασφάλεια. Εμείς χτίζουμε, ποτέ δεν διώχνουμε κόσμο.

    » Η σημερινή μας πρόταση προς τους τρομοκράτες είναι να αφήσουν κάτω τα όπλα και τις προμήθειές τους, να καταστρέψουν όλες τις παγίδες τους και να αφήσουν τη ζώνη ασφαλείας που έχουμε σχεδιάσει μέχρι το βράδυ.

    » Εξαιτίας της επιχείρησής μας στη Συρία, μας απειλούν με οικονομικές κυρώσεις. Ωστόσο, αυτές θα έχουν μικρότερες επιπτώσεις από τα αναμενόμενα. Όποιος έρθει στη χώρα μας ή μας τηλεφωνήσει για να συζητήσουμε για τη Συρία, θα είμαστε ξεκάθαροι απέναντί του, πολύ φιλικοί και πρέπει να είναι προετοιμασμένος να κάνει την κατάλληλη προσέγγιση στο θέμα. Διαφορετικά, θα έχει ξοδέψει άδικα χρόνο και ενέργεια.

    »Όταν οι τρομοκράτες εγκαταλείψουν τη ζώνη ασφαλείας, τότε η Πηγή Ειρήνης θα έχει τελειώσει» είπε.

    «Η Τουρκία ποτέ δεν διέπραξε σφαγή αμάχων»

    Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία ποτέ δεν διέπραξε σφαγή αμάχων στην ιστορία της και ποτέ δεν θα το κάνει, κάνοντας λόγο για «ψεύτικες» φωτογραφίες με νεκρούς αμάχους που δημοσιεύθηκαν από «μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τάσσονται υπέρ του ΡΚΚ».

    «Αν θέλετε να δείτε σφαγές αμάχων κοιτάξτε στην Κύπρο πριν την τουρκική εισβολή… Κοιτάξτε την Παλαιστίνη όπου σχεδόν κάθε μέρα αθώοι άνθρωποι σκοτώνονται κάτω από την μύτη σας» δήλωσε ο Tαγίπ Ερντογάν.

    Πρόσθεσε ότι ο τουρκικός στρατός δεν στοχεύει εκκλησίες, παρά τις βολές των ελεύθερων σκοπευτών από τους τρομοκράτες που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της «αντιτρομοκρατικής δράσης» στη Βόρεια Συρία.

    «Αν θέλετε να δει σφαγές αμάχων δείτε το Αφγανιστάν, τη Μιανμάρ, το  Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη Βοσνία» είπε.

    Στην Τουρκία ο Πενς

    Εν τω μεταξύ, αύριο, Πέμπτη, ο Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, ο οποίος μεταβαίνει στην Άγκυρα για να εξασφαλίσει «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη βόρεια Συρία. Θα τον πλαισιώσουν ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, καθώς και ο ειδικός επιτετραμμένος για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι, διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος.

    Ο Πενς θα υπενθυμίσει «τη δέσμευση του κ. Τραμπ να διατηρήσει σε ισχύ τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας ωσότου εξευρεθεί λύση» σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση.

    «Απαιτούμε κατάπαυση του πυρός» επανέλαβε ο Τραμπ, ο οποίος προέτρεψε την Δευτέρα τον Ερντογάν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, να τερματίσει τη στρατιωτική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία.

    Πέραν των αμερικανικών κυρώσεων, χθες Αμερικανοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος της τουρκικής τράπεζας Halkbank για την εμπλοκή της σε «κύκλωμα» που επέτρεψε στο Ιράν να παρακάμπτει τις αμερικανικές κυρώσεις.

    Τούρκος διπλωμάτης στην Ουάσινγκτον χαρακτήρισε την κίνηση αυτή της εισαγγελίας άλλο ένα βήμα που δεν θα συμβάλλει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας διεξάγουν συνομιλίες για την υπόθεση της Χάλκμπανκ για πάνω από έναν χρόνο.



    ΣΧΟΛΙΑ