• Διεθνής πολιτική

    Ερντογάν: Κανείς δεν επέμβει στην απόφασή μας για αγορά πρόσθετων πυραύλων S-400

    • NewsRoom
    Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Κανείς δεν μπορεί να επέμβει στην απόφασή της Τουρκίας για αγορά πρόσθετων συστοιχιών του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S400, ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

    «Eίμαστε οι μόνοι που μπορούμε να λαμβάνουμε τέτοιες αποφάσεις», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τις πιέσεις που δέχεται από τις ΗΠΑ για το θέμα.

    Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Ερντογάν ανέφερε πως στο μέλλον, κανένας και σε κανένα επίπεδο, δεν θα μπορεί να επεμβαίνει στους όρους που θα διέπουν τις συμφωνίες για αγορά αμυντικών συστημάτων από την Τουρκία, και ούτε και από ποια χώρα θα τα προμηθεύεται.

    Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε στο CBS ότι εντός της εβδομάδας, θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο στο θέρετρο Σότσι, στην Μαύρη Θάλασσα.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση στις δηλώσεις Ερντογάν από την Αμερικανική κυβέρνηση.

    Η αγορά του ρωσικού συστήματος και η επιμονή της Άγκυρα σε αυτό έχει φέρει την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν ουσιαστικά κλείσει την αγορά των οπλικών τους συστημάτων στην Τουρκία, πετώντας την, μάλιστα, έξω από το πρόγραμμα των F-35.

    O Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος ευελπιστούσε πως με ευκαιρία τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και την παρουσία του στις ΗΠΑ θα τύχαινε μιας θερμότερης υποδοχης από την πολιτική ηγεσία της Αμερικής, χωρίς να καταφέρει να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν όπως επιθυμούσε διακαώς. Μάλιστα ο Ερντογάν, επιστρέφοντας στην Άγκυρα, έκανε λόγω για «κακή κατάσταση» των σχέσεων των δύο κρατών από την στιγμή που ανέλαβε την εξουσία των ΗΠΑ ο Δημοκρατικός Πρόεδρος.

    Διαβάστε επίσης

    Συρία: Επίθεση Ρωσικών μαχητικών κατά ανταρτών που υποστηρίζει η Τουρκία

    Λαβρόφ: Υποκριτική η στάση του Μπάιντεν αναφορικά με τη δέσμευση του για συνεργασία



    ΣΧΟΛΙΑ