• Διεθνής πολιτική

    Ερντογάν: Αυτός είναι ο επόμενος στόχος μας

    • NewsRoom
    Ερντογάν

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Η πόλη Ταλ Ριφάατ, περίπου 40 χλμ. βόρεια του Χαλεπίου, είναι ο επόμενος στόχος της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον μιας κουρδικής πολιτοφυλακής στη βόρεια Συρία μετά την κατάληψη του Αφρίν ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    «Αν θέλει ο Θεός, θα φροντίσουμε ώστε αυτή η επιχείρηση να επιτύχει τον σκοπό της καταλαμβάνοντας το Ταλ Ριφάατ σε λίγο καιρό», δήλωσε ο Ερντογάν από την Τραπεζούντα, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

    Στις 18 Μαρτίου οι τουρκικές δυνάμεις με τη βοήθεια Σύρων συμμάχων τους κατέλαβαν τον θύλακα Αφρίν στη βόρεια Συρία, εκδιώκοντας την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) έπειτα από μια επίθεση που είχε ξεκινήσει δύο μήνες νωρίτερα.

    Οι YPG χαρακτηρίζονται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα αλλά είναι πολύτιμος σύμμαχος του διεθνούς συνασπισμού υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες στη μάχη κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

    Την επομένη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να διευρύνει την επίθεση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής και σε άλλες περιοχές της βόρειας Συρίας.

    «Θα συνεχίσουμε την πορεία αυτή έως την πλήρη καταστροφή του διαδρόμου που συνιστούν η Μανμπίτζ, η Άιν αλ-Άραμπ (το Κομπάνι στα αραβικά), η Ταλ Αμπιάντ, η Ρας αλ-Άιν και το Καμισλί» στη βόρεια Συρία, προειδοποίησε ο Ερντογάν.

    Η Άγκυρα δεν έκρυψε ποτέ την εχθρότητά της απέναντι στην ντε φάκτο αυτονομία που απέκτησαν οι Κούρδοι της Συρίας σε μεγάλα τμήματα εδάφους στη διάρκεια της σύγκρουσης που μαίνεται στη χώρα από το 2011.

    Ερντογάν: Ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις στο Σιντζάρ

    Στο μεταξύ ο Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ότι έχουν ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Σιντζάρ του Ιράκ, σε μια περιοχή που η Άγκυρα είχε απειλήσει πρόσφατα ότι θα αναλάβει δράση, δύο ημέρες αφότου πηγές ανέφεραν ότι τα μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) αποχωρούν από εκεί.

    «Είπαμε ότι θα πάμε στο Σιντζάρ. Τώρα ξεκίνησαν εκεί οι επιχειρήσεις. Η μάχη είναι εσωτερική και εξωτερική» είπε ο Ερντογάν σε μια ομιλία του στην Τραπεζούντα, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για τις επιχειρήσεις στις οποίες αναφέρθηκε.

    Ωστόσο η Βαγδάτη διέψευσε ότι έχουν περάσει τα σύνορα του Ιράκ οποιεσδήποτε ξένες δυνάμεις. «Η διοίκηση των επιχειρήσεων επιβεβαίωσε ότι η κατάσταση στη Νινευή, το Σιντζάρ και τις μεθοριακές περιοχές είναι υπό τον έλεγχο των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και δεν υπάρχει κανένας λόγο να περάσουν στρατεύματα από τα σύνορα σε αυτές τις περιοχές» ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενιαία Διοίκηση Επιχειρήσεων του Ιράκ.

    Πηγές από το Σιντζάρ είπαν επίσης ότι δεν παρατηρήθηκε ασυνήθιστη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή αυτή σήμερα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέο παραλήρημα και απειλές Ερντογάν για αιματοκύλισμα



    ΣΧΟΛΙΑ