• Top Stories

    Στο αίμα βάφτηκε και η ομηρία σε ξενοδοχείο στο Μάλι

    • NewsRoom


    Βαρύ φόρο αίματος είχε και η ομηρία σε πολυτελές ξενοδοχείο στο Μάλι της Αφρικής η οποία έληξε μετά από τουλάχιστον 8 ώρες, με τραγικό απολογισμό πάνω από 27 νεκρούς, σύμφωνα με τον Υπουργό Ασφαλείας. Είχε προηγηθεί επέμβαση των ειδικών δυνάμεων καθώς από το πρωί ήταν σε εξέλιξη η ομηρία τουλάχιστον 170 ενοίκων του ξενοδοχείου από ένοπλους τζιχαντιστές. «Οι ένοπλοι δεν κρατούν πλέον ομήρους» ανέφερε ο υπουργός Ασφαλείας του Μάλι στα μέσα ενημέρωσης.

    Σύμφωνα με την πηγή ασφαλείας που επικαλείται το Reuters, οι ένοπλοι βρίσκονταν στο έβδομο όροφο του ξενοδοχείου. Οι ειδικές δυνάμεις επιχειρούσαν μέσα στο ξενοδοχείο και ασφαλίζαν τον κάθε όροφο σιγά-σιγά, απελευθερώνοντας ομήρους που βρίσκονται στα δωμάτιά τους. Εν τω μεταξύ, γαλλικές ειδικές δυνάμεις είχαν φτάσει στο ξενοδοχείο για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις. Βοήθεια στις επιχειρήσεις παρείχαν και αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά μέσα, το υπουργείο Ασφαλείας του Μαλί ανακοίνωσε πως τρεις από τους δράστες της ομηρίας έχουν σκοτωθεί.

    Έχουν ανασυρθεί πάνω από 27 πτώματα

    Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι αρχές του Μάλι έχουν ανασύρει μέχρι στιγμής 27 πτώματα από το ξενοδοχείο στο Μάλι, εκ των οποίων βέλγος διπλωμάτης.

    2EA2C07800000578-3326708-image-a-132_1448021671994

    Μεταξύ των ομήρων ήταν 20 Ινδοί, 12 Γάλλοι, 7 Αλγερινοί, 6 Αμερικάνοι, 6 Τούρκοι, 4 Κινέζοι, 2 Γερμανοί και 1 από την Γουινέα.

    Υποστηρικτές μιας ομάδας που σχετίζεται με την Αλ-Κάιντα ισχυρίζονται μέσω twitter πως είναι υπεύθυνοι για την επίθεση και την ομηρία στο ξενοδοχείο. Πρόκειται για την οργάνωση Al Mourabitoun.

    Εν τω μεταξύ, ο Bret McGurk, εντεταλμένος σύμβουλος του Ομπάμα για θέματα που αφορούν το Ισλαμικό Κράτος, ανέφερε στο MSNBC πως είναι πολύ νωρίς να κάνουμε εικασίες για το αν η επίθεση στο Μάλι σχετίζεται με τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας στο Παρίσι. Οι ομάδες που δρουν στο Μάλι δεν διατηρούν ιδιαίτερες συνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, φέρεται να είπε ο McGurK.

    MALI 3

    Σύμφωνα με μαρτυρία, οι ένοπλοι εισέβαλαν στο ξενοδοχείο φωνάζοντας «Αλλαχού Ακμπάρ» και οδηγούσαν διπλωματικό αυτοκίνητο με παραποιημένα στοιχεία.Εισέβαλαν στο πολυτελές ξενοδοχείο επειδή εκεί συνήθως καταλύουν δυτικοί.

    Πρόκειται για το ξενοδοχείο Radisson, 190 δωματίων, που προτιμούν για την διαμονή τους μέλη διπλωματικών αποστολών και ξένων αντιπροσωπειών στη χώρα. Σύμφωνα με την Le Monde, είναι επίσης το ξενοδοχείο όπου καταλύουν τα πληρώματα της Air France.



    ΣΧΟΛΙΑ