• Διεθνής πολιτική

    Live-Ενδιάμεσες εκλογές: Προς Ρεπουμπλικάνους κλίνει η Βουλή – Ντέρμπι στην Γερουσία (video)

    • Bloomberg


    Οι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ εξέδωσαν μικτή ετυμηγορία στις ενδιάμεσες εκλογές που καθορίστηκαν από τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τη διαίρεση της χώρας σε πολιτιστικά και κοινωνικά θέματα.

    Οι Ρεπουμπλικάνοι προηγούνται στη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά με μικρότερη διαφορά από ό,τι προβλεπόταν, ενώ η μάχη για τη Γερουσία είναι σκληρή, με τους Δημοκρατικούς να προηγούνται με μόλις μία έδρα.

    Με τις κάλπες κλειστές στο μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ, ορισμένες από τις κούρσες που είχαν αποτελέσει στόχο για τους Ρεπουμπλικάνους μπορεί τελικά να μην είναι κερδοφόρες, περιορίζοντας την δύναμη του κόμματος ίσως και κάτω από τους ιστορικούς μέσους όρους.

    Το κόμμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να διατηρήσει την οριακή πλειοψηφία του στο Κογκρέσο, με την εναπομείνασα νομοθετική ατζέντα του προέδρου να κρέμεται σε μία κλωστή.

    Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το κόμμα που κατέχει τον Λευκό Οίκο έχει χάσει κατά μέσο όρο 26 έδρες στη Βουλή και τέσσερις έδρες στη Γερουσία. Οι Δημοκρατικοί του Μπαράκ Ομπάμα έχασαν 63 έδρες στη Βουλή το 2010 και οι Ρεπουμπλικάνοι του Ντόναλντ Τραμπ 40 έδρες στη Βουλή το 2018.

    Από τις μεγαλύτερες νίκες της βραδιάς για τους Δημοκρατικούς, ήταν αυτή του Τζον Φέτερμαν που νίκησε οριακά τον Ρεπουμπλικανό τηλεοπτικό celebrity Μεχμέτ Οζ στον αγώνα της Γερουσίας της Πενσυλβάνια, που εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο σκληρούς της χώρας. Η νίκη του Φέτερμαν ήταν ζωτικής σημασίας για τις ελπίδες των Δημοκρατικών να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας.

    Στη Τζόρτζια, ο εν ενεργεία Δημοκρατικός γερουσιαστής Raphael Warnock ηγήθηκε του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων Herschel Walker με μερικές χιλιάδες ψήφους, σε μια κούρσα που θα μπορούσε τελικά να αποφασιστεί σε δεύτερο γύρο.

    Ο JD Vance νίκησε τον Δημοκρατικό Tim Ryan διατηρώντας μια θέση στη Γερουσία του Οχάιο στα χέρια των Ρεπουμπλικανών, ενώ ο νυν Δημοκρατικός γερουσιαστής Mark Kelly προηγούνταν του Ρεπουμπλικανού Blake Masters. Ο γερουσιαστής του Ουισκόνσιν, Ρον Τζόνσον, ένας Ρεπουμπλικανός, έχει το προβάδισμα έναντι του Δημοκρατικού αντιπάλου του, του Μαντέλα Μπαρνς με τις περισσότερες ψήφους καταμετρημένες.

    Όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι υποστηρίχθηκαν από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει κάνει εκστρατεία σε ολόκληρη τη χώρα και αναμένεται να ανακοινώσει την τρίτη του υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο την επόμενη εβδομάδα.

    Μια ξεκάθαρη νίκη για τους Ρεπουμπλικάνους ήρθε στη Φλόριντα. Ο κυβερνήτης των Ρεπουμπλικάνων Ron DeSantis, πιθανός υποψήφιος για την προεδρική κούρσα του κόμματος το 2024, και ο γερουσιαστής Marco Rubio κατάφεραν εύκολα την επανεκλογή. Οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων διεύρυναν την εκπροσώπησή τους στη Βουλή κερδίζοντας τρεις έδρες που κατείχαν οι Δημοκρατικοί, καθώς και μια άλλη που προέκυψε στην αναδιανομή.

    Μικτά ήταν τα μηνύματα των ψηφοφόρων στις κούρσες για την Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Η Βιρτζίνια είχε τρεις κούρσες που θεωρούνταν βαρόμετρο για του Δημοκρατικούς. Οι νυν γυναίκες βουλευτές Abigail Spanberger και Jennifer Wexton προβλεπόταν ότι θα επανεκλεγούν. Αλλά η εκπρόσωπος Elaine Luria αναμένονταν να χάσει από την Ρεπουμπλικανή Jen Kiggans.

    Στο Μίσιγκαν, η Elissa Slotkin ήταν πίσω από τον Ρεπουμπλικανό Tom Barrett.

    Στο Οχάιο, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Σινσινάτι Greg Landsman νίκησε τον Steve Chabot, το τελευταίο εναπομείναν μέλος της Ρεπουμπλικανικής Επανάστασης που ανέλαβε τον έλεγχο της Βουλής το 1994.

    Οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονται μόλις πέντε έδρες για να κερδίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου έχουν το προβάδισμα. Διακυβεύονται 35 έδρες στην Γερουσία όπου οι δύο πλευρές δίνουν μάχη σώμα με σώμα και ο έλεγχος εξαρτάται από το ποιος θα επικρατήσει σε περίπου επτά κούρσες.

    Το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών θα κριθεί από την απογοήτευση των Αμερικανών για το αυξανόμενο κόστος ζωής και τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομίας. Οι Δημοκρατικοί αντιμετώπισαν μια δύσκολη μάχη, δεδομένης της εκτεταμένης δημόσιας δυσαρέσκειας – τα δύο τρίτα των Αμερικανών πιστεύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος δρόμο – και της ιστορικής τάσης των ψηφοφόρων να τιμωρούν το κόμμα του προέδρου στις ενδιάμεσες εκλογές.

    Voters' Top Priority | Most urgent issue facing the country today
    Τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα

    Οι Δημοκρατικοί πήραν το προβάδισμα στις εθνικές δημοσκοπήσεις και σε ορισμένες βασικές κούρσες για τη Γερουσία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

    Ωστόσο, οι ψηφοφόροι στράφηκαν προς τους Ρεπουμπλικάνους τις τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς το κόμμα τους κατέκρινε τη διαχείριση της οικονομίας από τους Δημοκρατικούς, πυροδότησε φόβους για την αύξηση της εγκληματικότητας και κατήγγειλε το κύμα μεταναστών χωρίς έγγραφα που καταφθάνει στα σύνορα.

    Τα τελευταία αποτελέσματα

    Οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει τώρα να αναστρέψουν άλλες δύο έδρες στη Γερουσία για να εξασφαλίσουν τον έλεγχο του σώματος. Από νωρίς την Τετάρτη, εκτός από τη Τζόρτζια, οι εκλογές στην Αριζόνα και τη Νεβάδα, όπου οι Δημοκρατικοί είναι οι κατεστημένοι, ήταν επίσης πολύ κοντά για να πραγματοποιηθούν.

    Όπως έχουν τα πράγματα, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν κερδίσει 200 έδρες στη Βουλή, σε σύγκριση με 173 για τους Δημοκρατικούς. Τουλάχιστον 218 χρειάζονται για να διεκδικηθεί η πλειοψηφία. Μπορεί να χρειαστούν μέρες για να μάθουμε την ισορροπία δυνάμεων καθώς οι αξιωματούχοι μετρούν ψηφοδέλτια που στέλνουν οι πολίτες μέσω ταχυδρομείου. Και κάποιοι μπορεί να υπόκεινται σε εκ νέου καταμέτρηση και προσφυγές στο δικαστήριο.

    Από ότι φαίνεται δε, αρχηγός του GOP της Βουλής, Kevin McCarthy, είναι έτοιμος να γίνει ομιλητής με πλειοψηφία Ρεπουμπλικανών, και αν τα καταφέρει, θα έχει την άχαρη δουλειά να κρατά υπό έλεγχο την κοινοβουλευτική ομάδα του. Ο εκπρόσωπος του Κεντάκι Τόμας Μάσι, ένας συχνός επικριτής των ηγετών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, είπε ότι μια στενή πλειοψηφία είναι καλή για τους συντηρητικούς. «Εάν έχετε πλειοψηφία 218, τότε η ψήφος όλων μετράει».

    Δείτε ζωντανά την εξέλιξη της διαδικασίας



    ΣΧΟΛΙΑ