• Διεθνής πολιτική

    Ενδιάμεσες εκλογές 2022: Η μάχη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για τα δύο σώματα του Κογκρέσου (live)

    • NewsRoom

    EPA/MATT MARTON


    Με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, τα οποία αναμένεται να αλλάξουν το σκηνικό στα δύο σώματα του Κογκρέσου. με την πρώτη κάλπη να κλείνει στη 01:00 ώρα Ελλάδας.

    Πάνω από 40 εκατ. Αμερικανοί που κλήθηκαν να επιλέξουν το σύνολο των 435 εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και 35 από τις 100 έδρες της Γερουσίας. Οι αναλυτές και οι δημοσκόποι αναμένουν πως τουλάχιστον ένα από τα δύο σώματα θα περάσει στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων, οδηγώντας σε ένα συνηθισμένο για την χώρα σκηνικό πολιτικού αδιεξόδου.

    Στο επίκεντρο της διαμάχης των δύο κομμάτων έχουν έρθει τόσο το ζήτημα της ακρίβειας, κυρίως στις τιμές της βενζίνης, όσο και αυτό των αμβλώσεων, μετά και την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ακυρώσει απόφαση που έδινε το σχετικό δικαίωμα σε γυναίκες σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Την ώρα που ο Τζο Μπάιντεν βιώνει έντονη αμφισβήτηση για τις ικανότητές του, ο Ντόναλντ Τραμπ επανέρχεται δυναμικά, περιμένοντας ένα ισχυρό αποτέλεσμα για τους Ρεπουμπλικανούς, προκειμένου να ανακοινώσει ξανά την υποψήφιότητά του για την προεδρία.

    Τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο εύκολα για τους Ρεπουμπλικάνους στη μάχη για τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Μερικές δεκάδες από τις 435 έδρες ενδέχεται να αλλάξουν χέρια, σύμφωνα με τους ειδικούς. Πριν την ημέρα των εκλογών, οι Δημοκρατικοί είχαν μια μικρή πλειοψηφία, 220 έδρες έναντι 212 των Ρεπουμπλικανών. Κάτι που σημαίνει πως οι Ρεπουμπλικάνοι θα χρειαστούν μόλις ένα καθαρό κέρδος 5 περισσότερων εδρών για να λάβουν τον έλεγχο του Σώματος, σε σχέση με την προηγούμενη επίδοσή τους.

    Αντίθετα, στην Γερουσία, όπου πριν τις αποψινές εκλογές τα δύο κόμματα κατείχαν από 50 έδρες, τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα για τους Ρεπουμπλικάνους. Αφαιρώντας τις 35 έδρες που μπαίνουν στην εκλογικοί διαδικασία απόψε, οι Δημοκρατικοί μπαίνουν με πλεονέκτημα, καθώς θα κατέχουν ήδη 36 έδρες έναντι 29 των Ρεπουμπλικάνων. Καθοριστικής σημασίας θεωρούνται οι εκλογικές διαδικασίες στις πολιτείες της Τζόρτζια, της Νεβάδας, της Αριζόνας, του Ουισκόνσιν και της Πενσυλβάνιας.

    Πέρα από τις εκλογές για τα δύο σώματα του Κογκρέσου, διενεργούνται ένα πλήθος εκλογικών αναμετρήσεων και δημοψηφισμάτων σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και εκλογές για τον Κυβερνήτη σε 10 πολιτείες.

    Δείτε ζωντανά την εξέλιξη της διαδικασίας

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ