• Διεθνής πολιτική

    Εκλογές στην Ισπανία: Πρωτιά για το Λαϊκό Κόμμα – Δεν εξασφαλίζεται αυτοδυναμία από κανένα συνδυασμό (upd)

    • NewsRoom
    Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό

    Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό


    Εκλογικό θρίλερ καταγράφεται στην Ισπανία, αφού κανένα κόμμα ή πιθανός συνασπισμός δεν εξασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές στην Ισπανία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα στο 99% των ψήφων.

    Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Αλβέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο επικράτησε εκλέγοντας 136 βουλευτές, ενώ στη δεύτερη θέση ήρθε το  Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ με 122 έδρες.

    Το Vox  του Σαντιάγο Αμπασκάλ εξασφαλίζει 33 έδρες, ενώ η αριστερή συμμαχία Sumar της Γιολάντα Ντίαζ 31 έδρες

    Το Αριστερό κόμμα της Καταλωνίας ERC 7 έδρες, ενώ 7 έδρες συγκεντρώνει και το κεντροδεξιό κόμμα Μαζί για την Καταλωνία (Junts), του κόμματος που είχε ιδρύσει ο Κάρλες Πουτζδεμόν και ηγείται η Μίριαμ Μογκουέρας.

    Το κεντρώο «Εθνικό Κόμμα των Βάσκων» (EAJ-PNV) εκλέγει 5 βουλευτές, ενώ το αριστερό βασκικό κόμμα EH Bildu εξασφαλίζει 6 έδρες.

    Από μία έδρα εξασφαλίζουν τοπικά κόμματα των Κανάριων Νήσων, της Γαλικίας και της Ναβάρρα.

    Παρά τη νίκη του PP, το Λαϊκό Κόμμα δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς απαιτούνται 176 βουλευτές. Κυβέρνηση δεν μπορεί να σχηματίσει μια Δεξιά συμμαχία μεταξύ του PP και του Vox.

    Για να μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση της Δεξιάς, θα πρέπει θεωρητικά πλέον το Λαϊκό Κόμμα να συμμαχήσει τόσο με το ακροδεξιό Vox όσο και με το κεντροδεξιό Junts, το οποίο όμως τάσσεται υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της Καταλωνίας. Ένας τέτοιος συνδυασμός, που φαντάζει απίθανος, θα οδηγούσε σε 176 έδρες, δίνοντάς του οριακή πλειοψηφία ενός βουλευτή στη Βουλή.

    Το ίδιο απίθανο θεωρείται και μια συμμαχία των δύο κομμάτων με το κεντρώο Εθνικό Κόμμα των Βάσκων και κάποια από τα υπόλοιπα τρία μικρότερα τοπικά κόμματα, που επίσης θα μπορούσε να οδηγήσει πάνω από το όριο των 175 βουλετών.

    Από την άλλη, κανένας συνδυασμός των κομμάτων της Αριστεράς δεν μπορεί να συγκεντρώσει πάνω από το όριο των 175 βουλευτών, που απαιτείται για την πλειοψηφία στη βουλή.

    Η μόνη περίπτωση οι Σοσιαλιστές του Σάντσεθ να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό στη Βουλή, κόντρα στο Λαϊκό κόμμα και το Vox, είναι να συμμαχήσουν πέρα από το Sumar, ταυτόχρονα και με τα δύο αντίπαλα κόμματα της Καταλωνίας, τόσο δηλαδή με το ERC όσο και με το Junts, καθώς και με ένα σύνολο από τα μικρότερα κόμματα, πράγμα που επίσης θεωρείται απίθανο.

    Έτσι, το πιο πιθανό σενάριο είναι η χώρα να οδηγηθεί σε νέο κύκλο εκλογών.

    Διαβάστε επίσης:

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ελλάδα μπορεί πάντα να βασίζεται στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

    Ισπανία-Εκλογές: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία – Προβάδισμα για το Λαϊκό Κόμμα – Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

    Πάτρα: Τι αναφέρει η κοινοπραξία «ΑΠΙΟΝ ΚΛΕΟΣ» για την κατάρρευση τμήματος γέφυρας



    ΣΧΟΛΙΑ