• Διεθνής πολιτική

    EE: Ξεπάγωσε τα κονδύλια προς την Ουγγαρία – Αυξήσεις προανήγγειλε ο Όρμπαν

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν

    Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν


    Το «ξεπάγωμα» μέρους των κοινοτικών κονδυλίων προς την Ουγγαρία αποφάσισε η ΕΕ, μετά από μια πολύμηνη διαπραγμάτευση.

    Η ΕΕ είχε παγώσει τα κοινοτικά κονδύλια προς την Ουγγαρία, ξεκινώντας με την άρνησή της να καταβληθούν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τη Βουδαπέστη, εξαιτίας της υστέρησης της χώρας στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, ιδίως εκείνων που σχετίζονται με τη διαφθορά και το κράτος δικαίου.

    Τα χρήματα που λαμβάνει η Ουγγαρία αναμένεται να κατευθυνθούν σε ένα νέο μισθολόγιο για τους εκπαιδευτικούς, την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε διαρκείς και μαζικές διαδηλώσεις. Το κύμα των διαδηλώσεων πυροδοτήθηκε από τις μαζικές απολύσεις εκπαιδευτικών οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τους μισθούς τους.

    Ο μέσος μισθός ενός δασκάλου στην Ουγγαρία κυμαίνεται μεταξύ 520-560 ευρώ, όταν ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει στο 22,5% και ένα μέσο διαμέρισμα στην πρωτεύουσα νοικιάζεται για 400-600 ευρώ το μήνα.

    Καθώς η Ουγγαρία στερείται προόδου σε 27 μεταρρυθμίσεις-όροσημα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε τον περασμένο μήνα ότι 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ με προορισμό τη Βουδαπέστη έπρεπε να παγώσουν, ώστε η ουγγρική κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες της.

    Πλέον, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να παραμείνουν παγωμένα 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ, εγκρίνοντας όμως ταυτόχρονα χρηματοδότηση 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουγγαρία, με ζητούμενο την ανάκαμψή της μετά την πανδημία.

    Από πλευράς της, η ουγγρική κυβέρνηση ήρε το βέτο που είχε ασκήσει σε δύο «καυτά» για τις Βρυξέλλες ζητήματα, δηλαδή τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια για την Ουκρανία το 2023 και τον ελάχιστο φόρο 15% για τις μεγάλες επιχειρήσεις (γνωστό ως Pillar II).

    Την επίτευξη συμφωνίας γνωστοποίησε, μέσω Twitter, η Τσεχική Προεδρία, λίγες ώρες, μάλιστα, αφότου ο Ούγγρος Πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν έσπευσε να ειρωνευθεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τα φαινόμενα διαφθοράς που ήρθαν στην επιφάνεια με φόντο τις συλλήψεις της πρώην Αντιπροέδρου, Εύας Καϊλή, του πρώην Ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντζέρι, αλλά και σειράς κοινοβουλευτικών βοηθών.

    «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενδιαφέρεται σοβαρά για τη διαφθορά στην Ουγγαρία» σχολίασε σκωπτικά ο Ούγγρος Πρωθυπουργός.



    ΣΧΟΛΙΑ