• Διεθνής πολιτική

    ΕΕ: Συμφωνία στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό – Τι περιλαμβάνει

    • NewsRoom


    Οι πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) συμφώνησαν επί σημαντικού κειμένου της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής ξεπερνώντας τις διαφωνίες της Ιταλίας, εν όψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της Παρασκευής στην Γρανάδα.

    Το συγκεκριμένο πακέτο ρυθμίσεων αποσκοπεί στην από κοινού οργάνωση της απάντησης σε περιπτώσεις μαζικής ροής μεταναστών σε μία χώρα της ΕΕ, όπως κατά την διάρκεια της κρίσης της περιόδου 2015-2016, που επιτρέπει την παράταση της διάρκειας κράτησης μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης.

    Το κείμενο θα αποτελέσει πλέον αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους ευρωβουλευτές.

    Το κείμενο, το τελευταίο του Συμφώνου για το Άσυλο και την Μετανάστευση της ΕΕ επί του οποίου τα κράτη μέλη έπρεπε να συμφωνήσουν πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συναντούσε εδώ και μήνες τις διαφωνίες της Γερμανίας, για ανθρωπιστικούς λόγους.

    Στον συμβιβασμό που βρέθηκε και εξασφάλισε το πράσινο φως του Βερολίνου εναντιώθηκε η Ιταλία κατά την διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

    Οι ιταλικές διαφωνίες αφορούσαν τον ρόλο των μη κυβερνητικών οργανώσεων που βοηθούν τους μετανάστες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

    Η Ρώμη κατηγόρησε το Βερολίνο ότι χρηματοδοτεί σειρά μη κυβερνητικών οργανώσεων στην Μεσόγειο, τα πλοία των οποίων επιχειρούν υπό γερμανική σημαία. Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι είχε ζητήσει την περασμένη εβδομάδα οι μη κυβερνητικές οργανώσεις να αποβιβάζουν τους μετανάστες στις χώρες των σημαιών που φέρουν τα πλοία.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ισπανία, που ασκεί την εξάμηνη προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχαν εκφράσει την πεποίθηση για τις προοπτικές συμφωνίας πριν από την άτυπη σύνοδο κορυφής την Παρασκευή στην Γρανάδα.

    Το μεταναστευτικό ζήτημα θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών των ευρωπαίων ηγετών.

    Διαβάστε επίσης:

    Τσίπρας: Προτάθηκε για επικεφαλής της Αριστεράς στο Συμβούλιο της Ευρώπης

    Οι εννέα δράσεις για την ανθεκτικότητα του Πεντελικού απέναντι στην κλιματική αλλαγή

    Ρωσία: Οι περικοπές στην προσφορά πετρελαίου με Σαουδική Αραβία συνέβαλαν στην εξισορρόπηση των αγορών

                                                                                              

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



    ΣΧΟΛΙΑ