• Διεθνής πολιτική

    ΕΕ: Κοντά στο 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας


    Εμπάργκο στην αγορά του ρωσικού πετρελαίου και των παραγώγων του προτείνει η ΕΕ, στο 6ο πακέτο κυρώσεων που ετοιμάζει κατά της Μόσχας.

    Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται επίσημη ευρωπαϊκή πηγή, οι Βρυξέλλες προτείνουν εμπάργκο στην αγορά του ρωσικού πετρελαίου και των παραγώγων του, με εξαίρεση τις παραδόσεις μέσω αγωγών, σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει την Ουγγαρία και τον πρωθυπουργό της Βίκτορ Όρμπαν, να άρει το «βέτο» που έχει θέσει.

    Οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αλλά και το θέμα της ενέργειας και ειδικότερα των μέτρων για τον έλεγχο των τιμών, θα απασχολήσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 30 και 31 Μαΐου.

    Τι περιλαμβάνει το 6ο πακέτο κυρώσεων

    Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε ανακοινώσει τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Πιο συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Κομισιόν είχε δηλώσει:

    «Θα επιβληθεί καθολική απαγόρευση εισαγωγής ρώσικου πετρελαίου, από τη θάλασσα και από αγωγούς, αργό και διυλισμένο. Θα διασφαλίσουμε την σταδιακή κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου με τρόπους έτσι ώστε τόσο εμείς όσο και οι σύμμαχοί μας να διασφαλίσουμε εναλλακτικές διαδρομές για τις προμήθειες και να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες στις παγκόσμιες αγορές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα καταργήσουμε σταδιακά την προμήθεια ρωσικού αργού πετρελαίου μέσα σε έξι μήνες και διυλισμένων προϊόντων έως το τέλος του έτους».

    Άλλα μέτρα που θα επιβληθούν κατά της Ρωσίας είναι:

    -Καταγραφή των υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων και άλλον ατόμων που κατηγορούνται ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στη Μπούκα καθώς και των υπευθύνων για την πολιορκία της Μαριούπολης

    -Απαγόρευση μετάδοσης στην ΕΕ σε τρία κρατικά ρωσικά ραδιοτυλεοπτικά δίκτυα.

    -Εκδίωξη της SberBank, της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας από το σύστημα πληρωμών Swift και δύο ακόμη τραπεζών.

    Διαβάστε επίσης:

    Ρώσος ΥΠΟΙΚ: Θα χρειαστούμε τεράστιους οικονομικούς πόρους για τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία

    G7: Συμφωνία για την εξάλειψη του άνθρακα από την παραγωγή ενέργειας



    ΣΧΟΛΙΑ