ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε σήμερα ως γενοκτονία το Χολοντομόρ, τον λιμό στην Ουκρανία που προκάλεσαν οι Σοβιετικοί πριν από 90 χρόνια και ο οποίος οδήγησε στον θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους.
Σε ένα κείμενο που ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα (507 ψήφοι υπέρ, 12 κατά και 17 αποχές), οι ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο αναφέρουν πως το Χολοντομόρ (η εξόντωση διά της πείνας στα ουκρανικά) διαπράχθηκε “από το σοβιετικό καθεστώς με την πρόθεση να καταστρέψει μια ομάδα ανθρώπων προκαλώντας σκόπιμα καταστάσεις διαβίωσης που οδηγούσαν αναπόφευκτα στον φυσικό αφανισμό τους”.
“Τα τωρινά ρωσικά εγκλήματα θυμίζουν το παρελθόν”, επέμεινε σε μια ανακοίνωση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που απένειμε χθες το βραβείο Ζαχάροφ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ελευθερία της σκέψης στον ουκρανικό λαό που αγωνίζεται κατά της ρωσικής εισβολής.
Οι ευρωβουλευτές καλούν “όλες τις χώρες και τους οργανισμούς” να αναγνωρίσουν επίσης ως γενοκτονία αυτόν τον λιμό απέναντι σε ένα “ρωσικό καθεστώς (που) παραποιεί την ιστορική μνήμη για τη δική του επιβίωση”.
Η Ουκρανία, ο “σιτοβολώνας της Ευρώπης”, έχασε τέσσερα έως οκτώ εκατομμύρια κατοίκους στον μεγάλο λιμό του 1932-1933, στο πλαίσιο της κολεκτιβοποίησης της γης, που ενορχηστρώθηκε σύμφωνα με τους ιστορικούς από τον Στάλιν προκειμένου να καταστείλει κάθε επιθυμία για ανεξαρτησία της χώρας αυτής που ήταν τότε σοβιετική δημοκρατία.
Η Ουκρανία διεξάγει εκστρατεία εδώ και χρόνια προκειμένου το Χολοντομόρ να αναγνωριστεί ως γενοκτονία, μια ιδέα που είχε σφυρηλατηθεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά αυτόν τον χαρακτηρισμό, λέγοντας πως ο μεγάλος λιμός που σάρωσε τη Σοβιετική Ένωση στις αρχές των χρόνων του 1930 δεν προκάλεσε θύματα μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στη Ρωσία, στο Καζακστάν, στους Γερμανούς του Βόλγα καθώς και σε μέλη άλλων λαών.
Η Γερμανία που αναγνώρισε επίσης τον Νοέμβριο το Χολοντομόρ ως γενοκτονία, κατηγορήθηκε από τη Μόσχα ότι “δαιμονοποιεί” τη Ρωσία.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στη HIG τα ξενοδοχεία Κυπριώτη – Επικυρώθηκε η συμφωνία εξυγίανσης
- Σταύρος Παπασταύρου: Συνάντηση με Chevron – Σεισμικές έρευνες νοτίως της Κρήτης έως το 2026
- Νέο κύμα πυραύλων εκτόξευσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ – Ανεβαίνουν ξανά οι τιμές του πετρελαίου
- Ε. Αγαπηδάκη: Πώς η τεχνολογία «κλειδώνει» την πρόληψη στα παιδιά – Το σχέδιο για το Doom Scrolling και τη «φτώχεια της περιόδου»
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.