• Διεθνής πολιτική

    Ζαπορίζια: Η Ρωσία κατηγορεί το Κίεβο ότι δηλητηρίασε στρατιώτες της

    • NewsRoom
    Εικόνα από την πόλη Μπούκα (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Εικόνα από την πόλη Μπούκα (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγορεί το Κίεβο ότι δηλητηρίασε τους στρατιώτες, στην νοτιοανατολική Ζαπορίζια.  Σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε σε απάντηση ότι η υποτιθέμενη δηλητηρίαση θα μπορούσε να έχει προκληθεί από την κατανάλωση ληγμένων κονσερβών κρέατος από τις ρωσικές δυνάμεις.

    Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι ένας αριθμός Ρώσων στρατιωτικών είχε μεταφερθεί σε στρατιωτικό νοσοκομείο με σημάδια σοβαρής δηλητηρίασης στις 31 Ιουλίου. Οι εξετάσεις έδειξαν μια τοξική ουσία, βοτουλινική τοξίνη τύπου Β, στο σώμα τους, ανέφερε.

    “Δεν ανέφερε πόσοι στρατιωτικοί έχουν υποστεί ζημιές”

    “Σχετικά με το γεγονός της χημικής τρομοκρατίας που κυρώθηκε από το καθεστώς (του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ) Ζελένσκι, η Ρωσία ετοιμάζει υποστηρικτικά στοιχεία με τα αποτελέσματα όλων των αναλύσεων”, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

    Δεν ανέφερε πόσοι στρατιωτικοί έχουν υποστεί ζημιές ή ποια είναι η κατάστασή τους τώρα, ούτε ανέφερε ποια ήταν τα “υποστηρικτικά στοιχεία”. Η βοτουλινική τοξίνη τύπου Β είναι μια νευροτοξίνη που μπορεί να προκαλέσει αλλαντίαση όταν προσλαμβάνεται σε προηγουμένως μολυσμένα τρόφιμα, αλλά μπορεί επίσης να έχει ιατρικές χρήσεις.

    Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό, αλλά ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών Άντον Γκερατσένκο σχολίασε τον ρωσικό ισχυρισμό στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

    “Το υπουργείο δεν διευκρινίζει αν η δηλητηρίαση θα μπορούσε να έχει προκληθεί από ληγμένες κονσέρβες “

    “Η υπηρεσία (το ρωσικό υπουργείο Άμυνας) δεν διευκρινίζει αν η δηλητηρίαση θα μπορούσε να έχει προκληθεί από ληγμένες κονσέρβες κρέατος, στις οποίες συχνά βρίσκεται η βοτουλινική τοξίνη. Οι καθυστερημένες μερίδες φαγητού έχουν καταγγελθεί μαζικά από τις δυνάμεις κατοχής από τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία”, είπε.

    Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι διεξάγει πρόσθετη έρευνα για ένα περιστατικό κατά το οποίο αρρώστησε ο Βολοντίμιρ Σάλντο, της ρωσικής διοίκησης στην κατεχόμενη περιοχή Χερσώνα της Ουκρανίας. Ο Σάλντο, πρώην δήμαρχος της Χερσώνας, ο οποίος διορίστηκε επικεφαλής της ομώνυμης περιοχής όταν ρωσικά στρατεύματα την κατέλαβαν στις αρχές Μαρτίου, αρρώστησε στις αρχές Αυγούστου.

    Διαβάστε επίσης

    Λευκός Οίκος: Αν ο Πούτιν παρευρεθεί στην G20 θα πρέπει να είναι παρών ο Ζελένσκι

    Γκουτέρες: “Τα ρωσικά τρόφιμα χωρίς κυρώσεις πρέπει να φτάνουν στις παγκόσμιες αγορές”

    Τζεντιλόνι για έξοδο Ελλάδας από την εποπτεία: “Η κρίση του δημόσιου χρέους ήταν σκληρό μάθημα”



    ΣΧΟΛΙΑ