• Διεθνής πολιτική

    Λευκός Οίκος: Αν ο Πούτιν παρευρεθεί στην G20 θα πρέπει να είναι παρών ο Ζελένσκι

    Ο Λευκός Οίκος (wikimedia commons)


    Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Παρασκευή ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy θα πρέπει να συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στο Μπαλί, εάν παρευρεθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού ο ηγέτης της Ινδονησίας είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος πιθανότατα θα συμμετάσχει.

    «Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος δημόσια ο Πρόεδρος Μπάιντεν, δεν πιστεύει ότι ο Πρόεδρος Πούτιν πρέπει να παραστεί στη G-20 καθώς διεξάγει τον πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Αλλά εάν παραστεί ο Πούτιν, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι θα πρέπει να συμμετάσχει και ο Ζελένσκι.

    Ο Πούτιν θα παραστεί στην G20

    Ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Joko Widodo δήλωσε την Πέμπτη ότι αναμένει ότι τόσο ο Πούτιν όσο και ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping θα παραστούν στη σύνοδο κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την επιθυμία του να μην επιλέξει πλευρά για τον πόλεμο στην Ουκρανία και αυτό που οι ΗΠΑ λένε ότι είναι πιο επιθετική της Κίνας. συμπεριφορά στην περιοχή. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέμειναν να αντιμετωπίζεται ο Πούτιν ως παρίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά κράτη όπως η Ινδονησία και η Ινδία έχουν απορρίψει αυτήν την ιδέα.

    «Ο Σι Τζινπίνγκ θα έρθει. Ο Πρόεδρος Πούτιν μου είπε επίσης ότι θα έρθει», είπε ο Jokowi, όπως είναι γνωστός ο πρόεδρος, στον αρχισυντάκτη του Bloomberg News John Micklethwait σε συνέντευξή του. Ήταν η πρώτη φορά που ο ηγέτης του τέταρτου πολυπληθέστερου έθνους στον κόσμο επιβεβαίωσε ότι και οι δύο σχεδίαζαν να εμφανιστούν στη σύνοδο κορυφής του Νοεμβρίου.

    Αναμένεται η επιβεβαίωση για την συμμετοχή Μπάιντεν

    Η επιμονή του NSC να «συμμετάσχει» ο Ζελένσκι στη σύνοδο κορυφής αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Ζελένσκι να συμμετάσχει ουσιαστικά αντί να παραστεί αυτοπροσώπως. Αυτό συνέβη τον Ιούλιο, όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, μίλησε εξ αποστάσεως σε μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G-20.

    Ο Μπάιντεν δεν έχει πει ακόμη εάν θα ταξιδέψει στο Μπαλί για να συμμετάσχει στη διάσκεψη, αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι συμμετείχαν σε συναντήσεις πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών. Ο Μπάιντεν και ο Σι είπαν επίσης στους βοηθούς τους να προγραμματίσουν μια προσωπική συνάντηση, σε αυτή που θα ήταν η πρώτη τους πρόσωπο με πρόσωπο ανταλλαγή απόψεων από τότε που ο Μπάιντεν έγινε πρόεδρος.

    Τον Μάρτιο, ο Μπάιντεν είπε ότι πιστεύει ότι η Ρωσία πρέπει να απομακρυνθεί από το G-20 λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, αλλά αναγνώρισε ότι άλλα μέλη της ομάδας – συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας – ενδέχεται να μην συμφωνήσουν. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είπαν ότι μετέφεραν ιδιωτικά στην Ινδονησία την επιθυμία τους να μην παρευρεθεί η Ρωσία.

    Διαβάστε επίσης

    Γκουτέρες: “Τα ρωσικά τρόφιμα χωρίς κυρώσεις πρέπει να φτάνουν στις παγκόσμιες αγορές”

    Τζεντιλόνι για έξοδο Ελλάδας από την εποπτεία: “Η κρίση του δημόσιου χρέους ήταν σκληρό μάθημα”

    DW: Ο Σολτς βάζει τρικλοποδιά στα ουκρανικά αιτήματα για όπλα



    ΣΧΟΛΙΑ