• Διεθνής πολιτική

    Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι σφυροκοπούν τη χώρα – Δεκάδες νεκροί από τις επιθέσεις – Live webcam από το Κίεβο (live update)

    • NewsRoom
    Ρωσικά στρατιωτικά κονβόι εισέρχονται στην Ουκρανία

    Ρωσικά στρατιωτικά κονβόι εισέρχονται στην Ουκρανία


    • Απαγορεύθηκε η κυκλοφορία στο Κίεβο
    • Ζελένσκι: Ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ
    • Ρωσικά στρατιωτικά κομβόι εισήλθαν στη χώρα
    • Ζελένσκι: Δίνουμε όπλα σε όσους θέλουν να πολεμήσουν
    • Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει σκοτώσει περίπου 50 «Ρώσους κατακτητές»
    • Ζοζέπ Μπορέλ: Η Ευρώπη ζει κάποιες από τις πιο σκοτεινές της ώρες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
    • ΝΑΤΟ: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης
    • Οι Ρώσοι κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ

     

    Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το mononews.gr

     

     

    Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη αεροπορική επίθεση από ρωσικές δυνάμεις στο Κίεβο.

    Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ρωσικά ελικόπτερα επιτέθηκαν στο Γκοστόμελ, στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν τρία από αυτά, ενώ δημοσιογράφος του Reuters μετέδωσε πολλές εκρήξεις ακούγονταν από το Κίεβο.

    Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες διείσδυσαν στην περιοχή του Κιέβου από τη Λευκορωσία για να πραγματοποιήσουν επίθεση με πυραύλους Grad σε στρατιωτικούς στόχους, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική μεθοριακή φρουρά.

    Την ίδια στιγμή, μαύρος καπνός υψώνεται πάνω από το αρχηγείο των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας στο κέντρο του Κιέβου.

    Νωρίτερα σήμερα το πρωί ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην Ουκρανία από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, με την ουκρανική προεδρία να ανακοινώνει ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες και γύρω στους δέκα πολίτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, όπως και σχεδόν «50 Ρώσοι κατακτητές».

    «Γνωρίζω ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και πολλές δεκάδες τραυματιστεί και γίνεται λόγος για γύρω στους δέκα νεκρούς αμάχους» σε όλη τη χώρα, δήλωσε ο Ολέξιι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι απώλειες αυτές προκλήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς, εξήγησε.

    Νωρίτερα σήμερα η ουκρανική συνοριοφρουρά είχε ανακοινώσει ότι «ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, περιλαμβανομένων τεθωρακισμένων, παραβίασαν τα σύνορα στις επαρχίες Τσερνιχίβ (στον βορρά, στη μεθόριο με τη Λευκορωσία), στο Σούμι (βορειοανατολικά), το Λουχάνσκ και το Χάρκοβο (ανατολικά) από το σημείο περάσματος μεταξύ της χερσονήσου (της Κριμαίας) και της ηπειρωτικής Ουκρανίας».

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «οι περισσότερες μονάδες των συνοριοφρουρών δέχθηκαν πυρά στις ίδιες επαρχίες».

    Παράλληλα η συνοριοφρουρά δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται ρωσικά στρατιωτικά οχήματα τα οποία έχουν πάνω τους το γράμμα «Ζ» να περνούν από ένα σημείο ελέγχου μεταξύ της χερσονήσου της Κριμαίας και της ηπειρωτικής Ουκρανίας.

    «Οι ουκρανικές δυνάμεις δίνουν σκληρές μάχες. Ο στρατός υπέστη μεγάλες απώλειες, οι οποίες θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες», δήλωσε ο Ζελένσκι.

    Σφοδρές συγκρούσεις έχουν αναφερθεί σε πολλές περιοχές της χώρας.

    Εξάλλου ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει σκοτώσει σχεδόν 50 «Ρώσους κατακτητές» στην επαρχία Λουχάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έχει καταρρίψει συνολικά έξι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στην ίδια περιοχή και έχει καταστρέψει τέσσερα ρωσικά τανκς σε έναν δρόμο κοντά στο Χάρκοβο.

    «Στις 24 Φεβρουαρίου εξουδετερώθηκαν σχεδόν 50 Ρώσοι κατακτητές κοντά στην πόλη Στσάστια», στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε το γενικό επιτελείο στρατού σε ανακοίνωσή του.

    Η Ουκρανία χρησιμοποιεί τον όρο «Ρώσοι κατακτητές» τόσο για τους Ρώσους στρατιώτες όσο και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά.

    ❗ Συνεχής ενημέρωση…

    Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο

    Την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας αποφάσισε να επιβάλει στο Κίεβο ο δήμαρχος της πόλης, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS.

    Ζελένσκι: Ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ

    Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

    Νωρίτερα, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι ρωσικά στρατεύματα από τη Λευκορωσία εισήλθαν σε περιοχή κοντά στον πρώην πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ.

    Η Ουκρανία αναφέρει 4 νεκρούς και 10 τραυματίες από επίθεση νοσοκομείο

    Η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας είπε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν όταν ρωσική οβίδα έπληξε ένα νοσοκομείο στο Vuhledar στην περιοχή του Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία.

    Στους τραυματίες φέρεται να περιλαμβάνονται έξι γιατροί.

    Η Ουκρανία είπε ότι η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει 203 επιθέσεις από την αρχή της ημέρας, με τις μάχες να διεξάγονται σε ολόκληρη σχεδόν την επικράτεια, αναφέρει το Reuters.

    Σε ξεχωριστή ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, που εκδόθηκε στις 14:00 τοπική ώρα, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ένα ρωσικό ελικόπτερο K-52 και τρία ελικόπτερα κοντά στο Gostomel καταρρίφθηκαν στην περιοχή του Κιέβου κοντά στο Mezhyhirya.

    Οι μάχες συνεχίζονται στην περιοχή Λουχάνσκ, κοντά στην πόλη Σκάστιε και «ο εχθρός συνεχίζει να υφίσταται απώλειες», ανέφερε η δήλωση.

    Πρόσθεσε ότι «οι συνοριοφύλακες μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις και το NMU κρατούν την άμυνα και αποκρούουν επιθέσεις».

    Στην περιοχή της Οδησσού, 10 στρατιωτικοί φέρεται να έλαβαν τραύματα από θραύσματα κατά τη διάρκεια επίθεσης.

    Τζο Μπάιντεν: Συγκαλεί εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συγκαλεί σήμερα εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ με αντικείμενο τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

    Πέντε νεκροί μετά από κατάρριψη ουκρανικού στρατιωτικού αεροσκάφους

    Ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε σήμερα και πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική αστυνομία και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της χώρας, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν να αμυνθούν απέναντι στη μαζική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας.

    Η Ουκρανία πολεμάει σήμερα κατά ρωσικών δυνάμεων πρακτικά κατά μήκος σχεδόν όλων των συνόρων της με τη Ρωσία και υπάρχουν σφοδρές συγκρούσεις στις περιοχές Σούμι, Χάρκοβου, Χερσώνας και Οδησσού και σε στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο, δήλωσε σύμβουλος του πρωθυπουργικού γραφείου.

    Ο Ουκρανός αξιωματούχος είπε πως υπάρχει φόβος ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να εισβάλουν στη χώρα από αέρος και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να διεισδύσουν στην περιοχή του Κιέβου.

    Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσε ότι οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες είχαν εγκαταλείψει όλες τις εγκαταστάσεις στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

    Δήμαρχος Κιέβου: Χρειαζόμαστε τη στήριξη ολόκληρου του κόσμου

    Ο δήμαρχος του Κιέβου, πρώην επαγγελματίας πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο, έκανε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την Ουκρανία.

    «Βρισκόμαστε σε πόλεμο και δίνουμε μάχη για τη χώρα μας, αλλά χρειαζόμαστε τη στήριξη ολόκληρου του κόσμου και πραγματικά σκληρές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας άμεσα» δήλωσε ο Κλίτσκο στη γερμανική εφημερίδα Bild.

    «Η κατάσταση στο Κίεβο είναι για την ώρα υπό έλεγχο, αλλά φυσικά και ο κόσμος ανησυχεί» συμπλήρωσε.

    Ζελένσκι συγκρίνει τη Ρωσία με τη «ναζιστική Γερμανία»

    Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέκρινε σήμερα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τις ενέργειες της «ναζιστικής Γερμανίας» κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    «Η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία με δειλό και αυτοκτονικό τρόπο, όπως έκανε η ναζιστική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο Ζελένσκι σε ενημέρωση των δημοσιογράφων που αναμεταδόθηκε στο Facebook.

    Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι
    Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι

    Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε επίσης τους Ρώσους να «βγουν» στους δρόμους για να «διαμαρτυρηθούν κατά αυτού του πολέμου».

    Εξάλλου κάλεσε τους Ουκρανούς να ενταχθούν στις μονάδες εδαφικής άμυνας.

    «Αυτοί που έχουν εμπειρία μάχης και μπορούν να ενταχθούν στην άμυνα της Ουκρανίας θα πρέπει να παρουσιαστούν σε κέντρα στρατολόγησης του υπουργείου Εσωτερικών», συνέχισε.

    Capital controls και ουρές έξω από τις τράπεζες στην Ουκρανία

    Η ουκρανική κεντρική τράπεζα ανέστειλε τις αναλήψεις χρημάτων σε ξένο νόμισμα και περιόρισε το ποσό των μετρητών σε τοπικό νόμισμα που μπορούν να πάρουν οι πολίτες από τα μηχανήματα ανάληψης, με την εισβολή της Ρωσίας να προκαλεί μεγάλες ρευστοποιήσεις σε περιουσιακά στοιχεία.

    Τα μέτρα εφαρμόστηκαν ενώ οι πολίτες σχηματίζουν ουρές προκειμένου να κάνουν ανάληψη χρημάτων, να προμηθευτούν νερό και τρόφιμα στο Κίεβο και άλλες πόλεις μετά την ευρείας κλίμακας επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας διά ξηράς, αέρος και θαλάσσης, τη μεγαλύτερη επίθεση από μία χώρα σε άλλη στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Κάποια κρατικά ουκρανικά ομόλογα με νόμισμα αναφοράς το δολάριο σημείωσαν πτώση άνω των 30 σεντς του δολαρίου, ενώ η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι καθόρισε την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία του χρίβνια.

    Το χρίβνια, που καταγράφει διψήφιες σχεδόν πτώσεις από την αρχή του έτους, υποχώρησε σχεδόν 3% χθες στα 29,79 έναντι του δολαρίου, το ασθενέστερο επίπεδό του από τις αρχές του 2015.

    Μεγάλες ρευστοποιήσεις καταγράφονται σε περιουσιακά στοιχεία σε όλες τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, από τη Λευκορωσία έως την Ουκρανία και την ίδια τη Ρωσία.

    Η κεντρική τράπεζα απαγόρευσε επίσης τις διασυνοριακές συναλλαγές συναλλάγματος καθώς και τις αναλήψεις μετρητών σε ξένο νόμισμα ενώ ανέστειλε τις αγορές συναλλάγματος στην διατραπεζική αγορά. Ο διοικητής Κιρίλο Σεβτσένκο ανακοίνωσε ότι η τράπεζα περιόρισε τις ημερήσιες αναλήψεις σε τοπικό νόμισμα στα 100.000 χρίβνια (3.356,67 δολάρια).

    Οι συναλλαγές σε όλες τις κινητές αξίες, εξαιρουμένων αυτών από την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών, ανεστάλησαν επίσης προσωρινά, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν οι περαιτέρω διακυμάνσεις στις τιμές.

    Οδησσός: 18 νεκροί από επίθεση με πυραύλους

    Δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση με πυραύλους σε χωριό της Οδησσού στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα οι περιφερειακές αρχές.

    «Οκτώ άνδρες και δέκα γυναίκες σκοτώθηκαν» στο χωριό Λιπέτσκε, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι περιφερειακές αρχές της Οδησσού.

    Τουλάχιστον 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης στην πόλη Μπρόβαρι που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, ανακοίνωσαν παράλληλα οι αρχές αυτής της πόλης.

    Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν παράλληλα ότι ρωσικά ελικόπτερα επιτέθηκαν στο Γκοστόμελ, ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν τρία από αυτά, ενώ δημοσιογράφος του Reuters μετέδωσε ότι πολλές εκρήξεις ακούγονταν από το Κίεβο.

    Μεθοριακοί αξιωματούχοι της Ουκρανίας δήλωσαν ότι ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να διεισδύσει στην περιοχή του Κιέβου και στην περιοχή Ζιτόμιρ που βρίσκεται στα σύνορα με τη Λευκορωσία και ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί πυραυλικά συστήματα Grad.

    Παράλληλα ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε ότι φαίνεται μαύρος καπνός να υψώνεται πάνω από το αρχηγείο των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας στο κέντρο του Κιέβου.

    Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα μέρος των κέντρων της στρατιωτικής της διοίκησης έχουν χτυπηθεί από ρωσικά πυραυλικά πλήγματα μετά την στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε η Μόσχα κατά της γειτονικής της χώρας.

    Ωστόσο, το αρχηγείο των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού δεν έχει υποστεί ζημιές και ο καπνός δείχνει να υψώνεται από μεγάλη φωτιά δίπλα στο κτίριο αυτό όπου ένστολοι πετούσαν σακούλες, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Ρόιτερς.

    Ρωσία: Καλεί τα ΜΜΕ να μεταδίδουν ειδήσεις για την Αν. Ουκρανία μόνο από επίσημες πηγές

    Η ρωσική υπηρεσία ελέγχου των τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor ανακοίνωσε σήμερα ότι τα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να ελέγχουν την εγκυρότητα αυτών που μεταδίδουν σχετικά με την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και να δημοσιεύουν μόνο πληροφορίες από επίσημες ρωσικές πηγές.

    Η Roskomnadzor ανακοίνωσε ότι η διασπορά ψευδών πληροφοριών στο διαδίκτυο θα οδηγήσει στην άμεση επιβολή περιοριστικών μέτρων.

    «Τονίζουμε ότι συγκεκριμένα ρωσικές επίσημες πηγές πληροφόρησης είναι εκείνες που έχουν και διανέμουν αξιόπιστες και επικαιροποιημένες πληροφορίες», αναφέρει η Roskomnadzor.

    Τανκς εισέρχονται στην Ουκρανία μέσω Λευκορωσίας

    Σε βίντεο που μετέδωσε το CNN διακρίνονται τανκς, τα οποία περνούν τα σύνορα Λευκορωσίας – Ουκρανίας.

    «Έχουμε και πάλι πόλεμο στην Ευρώπη», δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ

    «Έχουμε και πάλι πόλεμο στην Ευρώπη», δήλωσε ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ και καταδίκασε την «εισβολή πλήρους κλίμακας» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Με δήλωσή του στη Βουλή, ο κ. Νεχάμερ έκανε λόγο για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και, αναφερόμενος στον ρόλο της Αυστρίας, σημείωσε ότι, «ως ουδέτερη χώρα, προσπαθήσαμε να προσφέρουμε μια πλατφόρμα διαλόγου, μέσω του ΟΑΣΕ», οι παρατηρητές του οποίου, δήλωσε, «είναι αυτή τη στιγμή τα μάτια και τα αυτιά της Ευρώπης επιτόπου».

    «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση που ευχόμασταν να μην ξανασυμβεί ποτέ στην Ευρώπη. Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι μια χώρα με την οποία η Αυστρία έχει ιστορικούς δεσμούς, μια χώρα την οποία ευχαριστούμε για την απελευθέρωση από τον ναζιστικό τρόμο. Τώρα όμως γινόμαστε μάρτυρες μιας επιλογής που απορρίπτουμε (…) Φαίνεται ότι ο κόσμος δεν μπορεί να διδαχθεί από την Ιστορία», τόνισε ο κ. Νεχάμερ. Η Αυστρία δεν πρόκειται να κρυφτεί πίσω από την ουδετερότητά της, θα δείξει πλήρη αλληλεγγύη και δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τον ρόλο του γεφυροποιού, συνέχισε.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε ο αυστριακός καγκελάριος, θα στείλει με μία φωνή σαφή μηνύματα με τη μορφή κυρώσεων. «Το να διαμορφώνεις πολιτική με αίμα και οδύνη είναι καταδικαστέο, αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά ο Καρλ Νεχάμερ και, αναφερόμενος στον αγωγό Nord Stream 2, στον οποίο έχει μερίδιο και η αυστριακή OMV, ξεκαθάρισε ότι η αναστολή της διαδικασίας αδειοδότησής του αποτελεί ένα μόνο από τα μέτρα που λαμβάνονται προκειμένου να καταστεί σαφές στη Ρωσική Ομοσπονδία ότι «δεν πρέπει να συνδυάζει την πολιτική με τη βία».

    Σε ό,τι αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, διαβεβαίωσε ότι στην Αυστρία είναι κατοχυρωμένη έως τον Απρίλιο, «ακόμη και αν δεν προμηθευτούμε καθόλου φυσικό αέριο».

    ΝΑΤΟ: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης

    Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί αύριο, 25 Φεβρουαρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ λίγο μετά την ολοκλήρωση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) που συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο πρέσβεων.

    Ο Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ έχει ήδη ενισχύσει τη συλλογική του άμυνα και θα την ενισχύσει περαιτέρω.

    Για νέα κύματα προσφύγων κάνουν λόγο τα γαλλικά ΜΜΕ

    Το ενδεχόμενο νέων κυμάτων προσφύγων, αυτή τη φορά από την Ουκρανία, είναι ένα από τα θέματα που ήδη απασχολούν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ενώ η Γερμανία ήδη ανακοίνωσε ότι θα συνδράμει την Πολωνία στην περίπτωση που αρχίσουν να συρρέουν πλήθη προσφύγων στα σύνορα της.

    Στη Γαλλία υπάρχει από παλαιοτάτων χρόνων ουκρανική κοινότητα και πολλοί Ουκρανοί που ζουν στο Παρίσι έλαβαν μέρος σήμερα το πρωί σε λιτανεία η οποία πραγματοποιήθηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Βλαδίμηρου του Μεγάλου – μία ουκρανική εκκλησία η οποία κτίστηκε το 16ο αιώνα στο κέντρο του Παρισιού από τους αυτοαποκαλούμενους ελληνόρυθμους καθολικούς.

    Σε ό,τι αφορά τέλος τους Γάλλους, που παραμένουν σήμερα στην Ουκρανία, εκτιμάται ότι είναι περίπου 400.

    Ουκρανικός στρατός: Συνελήφθησαν δύο Ρώσοι στρατιώτες

    Ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Αντιστράτηγος Valery Zaluzhny αναφέρει ότι συνέλαβαν δύο Ρώσους κατακτητές.

    Σολτς: Η 24η Φεβρουαρίου φοβερή μέρα για την Ουκρανία και την Ευρώπη – Αυτός είναι ένας πόλεμος του Πούτιν

    «Η 24η Φεβρουαρίου είναι μια φοβερή μέρα για την Ουκρανία και για την Ευρώπη», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και κάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά του από την Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι θα επιβληθούν οι πιο σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

    «Με την επίθεσή του στην Ουκρανία, ο Πούτιν παραβίασε για μία ακόμη φορά κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Προκαλεί οδύνη και καταστροφή στους άμεσους γείτονές του, σε έναν αδελφό λαό της Ρωσίας. Θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αμέτρητων ανθρώπων. Θέτει υπό αμφισβήτηση την ειρηνευτική τάξη στην ήπειρό μας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τίποτα από όλα αυτά, αυτός είναι πόλεμος του Πούτιν», δήλωσε ο καγκελάριος και εξέφρασε για μία ακόμη φορά την πλήρη αλληλεγγύη της Γερμανίας στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και στους πολίτες της.

    Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς
    Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς

    «Στόχος είναι να καταστεί σαφές στη Ρωσία ότι πρέπει να πληρώσουν υψηλό τίμημα για τις πράξεις τους. Ο Πούτιν έκανε ένα μεγάλο λάθος», συνέχισε ο Σολτς και ανακοίνωσε έκτακτη συνεδρίαση της Μπούντεσταγκ για την Κυριακή, τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της G7 και διαβουλεύσεις στο πλαίσιο ΕΕ και ΝΑΤΟ. «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Είναι θετικό το γεγονός ότι είχαμε προετοιμαστεί», ανέφερε.

    Ο Σολτς διαβεβαίωσε ακόμη τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη ότι θα έχουν την απόλυτη στήριξη της Συμμαχίας. «Τους διαβεβαιώνω για την φροντίδα μας. Θα σταθούμε στο πλευρό σας», δήλωσε και επανέλαβε και εκείνος την έκκληση προς τους Γερμανούς που βρίσκονται στην Ουκρανία, να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα.

    Οι δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ Σόλτενμπεργκ

    Η Ρωσία θα πληρώσει υψηλό τίμημα για την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ σε έκτακτη ενημέρωση, επαναλαμβάνοντας: «Στηρίζουμε την Ουκρανία και καταδικάζουμε την ρωσική εισβολή».

    Ουκρανός ΥΠΕΞ: Γενική επίθεση σε όλη την Ουκρανία από τους Ρώσους

    «Δεν πρόκειται για ρωσική εισβολή μόνο στην Ανατολική Ουκρανία αλλά γενική επίθεση από πολλές πλευρές», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

    Ωστόσο, τονίζει όμως ότι η ουκρανική άμυνα όχι μόνο δεν κατέρρευσε αλλά μπήκε στη μάχη. «Η Ουκρανία στέκεται στα δυο της πόδια και συνεχίζει την υπεράσπισή της», καταλήγει ο Ουκρανός υπουργός.

    Παράλληλα σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα είναι στόχος ενός δεύτερου κύματος πληγμάτων με πυραύλους.

    Οι αρχές στο Κίεβο επεσήμαναν ότι κατά το πρώτο κύμα, που εξαπολύθηκε λίγη ώρα αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία σήμερα το πρωί, επλήγησαν διοικητικά κέντρα του στρατού και άλλα κτίρια σε διάφορες πόλεις της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας.

    Εξάλλου ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε σήμερα ότι έκρηξη ακούστηκε στο Κίεβο γύρω στο μεσημέρι, τοπική ώρα.

    Έτοιμη να δεχτεί πρόσφυγες από την Ουκρανία δηλώνει η Φινλανδία

    Η Φινλανδία είναι έτοιμη να δεχτεί πρόσφυγες από την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν καταδικάζοντας σφόδρα την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

    Η Μάριν εκτίμησε ότι πιθανόν να υπάρξει ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων από την Ουκρανία που ενδεχομένως να επιχειρήσει να διαφύγει προς την ΕΕ.

    «Το υπουργείο Εσωτερικών της Φινλανδίας, από την πλευρά του, είναι έτοιμο να δεχτεί πρόσφυγες από την Ουκρανία», είπε η πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους.

    Τόσο η Μάριν όσο και ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο καταδίκασαν σφόδρα την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

    «Παρά τις προηγούμενες προειδοποιήσεις σήμερα το πρωί (η επίθεση) μας σόκαρε όλους και συμπάσχουμε με τον ουκρανικό λαό», είπε ο πρόεδρος.

    Ο Νιινίστο απέκλεισε την πιθανότητα να αντιδράσει η Φινλανδία στις εξελίξεις υποβάλλοντας άμεσα αίτημα ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

    «Στην Φινλανδία βλέπουμε σχόλια για αίτημα σήμερα και ένταξη αύριο. Αυτές οι ευαίσθητες αντιδράσεις είναι κατανοητές, αλλά δεν μπορούν στ΄αλήθεια να λειτουργήσουν στον πραγματικό κόσμο», είπε ο πρόεδρος.

    Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και η Λιθουανία

    Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία.

    Τζόνσον: Είναι μια καταστροφή για την Ευρώπη

    Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «είναι μια καταστροφή για την ήπειρό μας», έγραψε στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

    Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι θα απευθύνει διάγγελμα και θα μιλήσει με άλλους ηγέτες της G7 αργότερα σήμερα. Τέλος. ζήτησε μία επείγουσα συνάντηση όλων  των ηγετών του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό.

    Νέο διάγγελμα Ζελένσκι: Δίνουμε όπλα σε όσους θέλουν να πολεμήσουν

    «Αμυνόμαστε, πολεμάμε και προστατεύουμε την πατρίδα μας», δήλωσε ο Ζελένσκι στο νέο διάγγελμα προς τον ουκρανικό λαό και πρόσθεσε ότι θα δοθούν όπλα σε «όποιον θέλει να πολεμήσει κατά της Ρωσίας».

    Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για αιμοδοσία για την κάλυψη αναγκών για τους τραυματισμένους Ουκρανούς στρατιώτες.

    Πρόσθεσε ότι ο εχθρός υπέστη «βαριές απώλειες».

    O Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι
    O Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι

    Από την πλευρά του ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ είπε σήμερα ότι όποιος είναι έτοιμος και μπορεί να φέρει όπλο, μπορεί να ενταχθεί στις τάξεις του τμήματος εφέδρων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα διανείμει όπλα σε βετεράνους.

    Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον πολλών πόλεων της Ουκρανίας και Ρώσοι στρατιώτες εισέβαλαν στη χώρα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι και μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης έπειτα από τις εντολές που έδωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία.

    Το Κίεβο καλεί όποιον μπορεί να φέρει όπλο να ενταχθεί στο εθελοντικό τμήμα του στρατού

    Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ είπε σήμερα ότι όποιος είναι έτοιμος και μπορεί να φέρει όπλο μπορεί να ενταχθεί στις τάξεις του τμήματος εφέδρων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα διανείμει όπλα σε βετεράνους.

    Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον πολλών πόλεων της Ουκρανίας και ρώσοι στρατιώτες εισέβαλαν στη χώρα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι και μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης έπειτα από τις εντολές που έδωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία.

    Ουκρανία: Οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έχουν σκοτώσει περίπου 50 «Ρώσους κατακτητές»

    Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει σκοτώσει σχεδόν 50 «Ρώσους κατακτητές» στην επαρχία Λουχάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έχει καταρρίψει συνολικά έξι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στην ίδια περιοχή και έχει καταστρέψει τέσσερα ρωσικά τανκς σε έναν δρόμο κοντά στο Χάρκοβο.

    «Στις 24 Φεβρουαρίου εξουδετερώθηκαν σχεδόν 50 Ρώσοι κατακτητές κοντά στην πόλη Στσάστια», στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε το γενικό επιτελείο στρατού σε ανακοίνωσή του.

    Χάρκοβο: Θάνατος ενός αγοριού μετά από βομβαρδισμό

    Ένα αγόρι σκοτώθηκε όταν βομβαρδίστηκε συγκρότημα κατοικιών στο Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

    ΥΠΕΞ Ελλάδας: Καλούμε την ρωσική πλευρά για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών

    «Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την σημερινή ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των παγκοσμίων Αξιών», αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας με ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Επίσης υπονομεύει την Ευρωπαϊκή Ειρήνη και Ασφάλεια».

    «Η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών αποτελεί θεμελιώδη αρχή για την Ελλάδα και διαχρονικά καταδικάζουμε κάθε παραβίαση αυτών των βασικών αρχών που προβλέπονται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», προσθέτει.

    «Καλούμε την ρωσική πλευρά για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, οι οποίες, πέρα των άλλων σοβαρών συνεπειών τους, βάζουν σε κίνδυνο την ζωή αμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Κοινότητας που διαβιοί στην Ουκρανία», αναφέρει και τονίζει: «Εκφράζουμε αλληλεγγύη προς την Ουκρανία. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της ομογένειας στην Ουκρανία στις δύσκολες αυτές στιγμές».

    Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι βρίσκεται σε διαρκή συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους και Νατοϊκούς συμμάχους μας αναφορικά με την απάντηση στην παραβίαση της Διεθνούς Νομιμότητας.

    «Οι Ελληνικές Αρχές στην Ουκρανία (Πρεσβεία στο Κίεβο, Γενικά Προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό) βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους Έλληνες πολίτες και τους κατόχους Ειδικών Δελτίων Ταυτότητας Ομογενούς προκειμένου να τους παρασχεθεί κάθε δυνατή αρωγή», καταλήγει η ανακοίνωση.

    Ζοζέπ Μπορέλ: Το πιο ισχυρό και σκληρό πακέτο κυρώσεων που εφαρμόσαμε ποτέ

    «Διανύουμε τις πλέον σκοτεινές ώρες από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο», υπογράμμισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη διάρκεια δήλωσης που έκανε από τις Βρυξέλλες μαζί με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    «Μια μεγάλη πυρηνική δύναμη επιτέθηκε σε γειτονική χώρα και απειλεί με αντίποινα οποιοδήποτε άλλο κράτος σπεύσει να τη βοηθήσει», δήλωσε ο Μπορέλ. «Αυτό δεν αποτελεί μόνο τη σοβαρότερη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και παραβίαση των βασικών αρχών της ανθρώπινης συνύπαρξης. Κοστίζει πολλές ζωές με άγνωστες συνέπειες μπροστά μας», πρόσθεσε.

    Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε ότι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Σαρλ Μισέλ, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να υιοθετήσουν «το πιο ισχυρό και σκληρό πακέτο κυρώσεων που εφαρμόσαμε ποτέ».

    «Καλούμε με σθένος και ενότητα τη Ρωσία να σταματήσει άμεσα αυτή την μη ανεκτή συμπεριφορά, για την οποία η ρωσική ηγεσία θα αντιμετωπίσει μια δίχως προηγούμενο απομόνωση», τόνισε ο Μπορέλ.

    Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
    Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Γερμανία: Καλεί τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν άμεσα την Ουκρανία

    «Εμείς η ΕΕ παραμένουμε η ισχυρότερη ομάδα χωρών στον κόσμο και αυτό δεν πρέπει να υποτιμηθεί», πρόσθεσε.

    Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι πολύ σύντομα η ΕΕ θα παράσχει έκτακτη βοήθεια προς την Ουκρανία και θα εφαρμοστούν επιχειρήσεις εκκένωσης, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της ΕΕ, από τις πληγείσες ζώνες που δέχονται ρωσικές επιθέσεις.

    «Η ΕΕ μαζί με τους εταίρους της έχουν κάνει πρωτοφανείς προσπάθειες να επιτύχουν διπλωματική λύση στην κρίση ασφαλείας που προκαλεί η Ρωσία», είπε ο Μπορέλ, ωστόσο πρόσθεσε ότι, αντί της διπλωματίας, «η Ρωσία επέλεξε μονομερώς τη σοβαρή και προμελετημένη κλιμάκωση που οδηγεί στον πόλεμο».

    Ο ίδιος κάλεσε, τέλος, τον Πρόεδρο Πούτιν να σταματήσει αυτή την επίθεση και τόνισε ότι η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό του Ουκρανικού λαού.

    Η Μολδαβία θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

    Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι είναι έτοιμη να δεχθεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα συρρεύσουν από τη γειτονική Ουκρανία.

    «Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει από κοινού τις ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, επομένως συγκάλεσα σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας. Αποφασίστηκε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης», υπογράμμισε η Σάντου.

    «Θα βοηθήσουμε τους ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθεια και την υποστήριξή μας», σημείωσε.

    Δεκάδες αυτοκίνητα έχουν σχηματίσει ουρές στα σύνορα ανάμεσα στην Ουκρανία και την Μολδαβία, σύμφωνα με ειδησεογραφικούς ιστοτόπους της χώρας.

    Πολωνία: Η Βαρσοβία ζητά να ενεργοποιηθεί το άρθρο 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ

    Ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα συγκάλεσε σήμερα το πρωί σύνοδο της κυβέρνησης, στρατιωτικών διοικητών και υπευθύνων διαφόρων δημόσιων υπηρεσιών αυτής της χώρας του ΝΑΤΟ, που συνορεύει με την Ουκρανία

    Η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως ζήτησε από το ΝΑΤΟ να ενεργοποιήσει το άρθρο 4 της συνθήκης της Συμμαχίας, το οποίο προβλέπει διαβουλεύσεις σε περίπτωση απειλής κατά της ασφάλειας ενός των μερών, μετά τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

    «Πριν από ένα λεπτό ο (σ.σ: πολωνός) πρεσβευτής στις Βρυξέλλες υπέβαλε ένα τέτοιο αίτημα στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, με μια ομάδα συμμάχων», δήλωσε ο πολωνός κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μίλερ.

    Ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα συγκάλεσε σήμερα το πρωί σύνοδο της κυβέρνησης, στρατιωτικών διοικητών και υπευθύνων διαφόρων δημόσιων υπηρεσιών αυτής της χώρας του ΝΑΤΟ, που συνορεύει με την Ουκρανία.

    Πανικός στο Χάρκοβο

    Πανικός επικρατεί στο Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία, με πολλούς κατοίκους της πόλης να προσπαθούν να την εγκαταλείψουν, την ώρα που ακούγονται εκρήξεις, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

    Ο αυτόπτης μάρτυρας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επισήμανε ότι τα παράθυρα στο κτίριο όπου διαμένει τρέμουν από τις εκρήξεις.

    Την ίδια ώρα σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μάχονται σκληρά για να αντιμετωπίσουν τους μαζικούς βομβαρδισμούς του ρωσικού πυροβολικού εναντίον υποδομών.

    Ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι σημείωσε ότι στην προεδρία δεν επικρατεί πανικός.

    Το χρονικό της ρωσικής εισβολής

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα ότι διέταξε στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία για την υπεράσπιση των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια των αυτονομιστών.

    «Αποφάσισα να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά του λίγο πριν από τις 05:00 (ώρα Ελλάδας).

    Ο κ. Πούτιν είπε ότι η χώρα του δεν μπορούσε να ανεχθεί αυτές που αποκάλεσε απειλές από την Ουκρανία και προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε ξένης ανάμιξης, προειδοποιώντας ότι εάν υπάρξει η Μόσχα θα ανταποδώσει αμέσως, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

    Είπε ότι οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία και διαβεβαίωσε πως σκοπός δεν είναι η επιβολή κατοχής. Αξίωσε οι ουκρανοί στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να πάνε σπίτια τους.

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσθεσε πως την ευθύνη για την όποια αιματοχυσία ακολουθήσει θα την έχει το «ουκρανικό καθεστώς».

    Μερικά λεπτά αφού μίλησε ο ρώσος πρόεδρος, δημοσιογράφοι μετέδωσαν πως άκουσαν τον ήχο ομοβροντιών πυροβολικού κοντά στο Κίεβο και πυρά στην περιοχή του αεροδρομίου Μπορισπίλ.

    Εκρήξεις στο Κίεβο

    Ρεπόρτερ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Fox News μεταδίδει πως ακούγονται εκρήξεις στο Κίεβο, λεπτά αφού ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι ενέκρινε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

    Εκρήξεις στη Μαριούπολη

    Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην Μαριούπολη, πόλη όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην ανατολική Ουκρανία, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ενέκρινε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πόλη στη γραμμή του μετώπου, με μισό εκατομμύριο κατοίκους.

    Εκρήξεις ακούστηκαν επίσης στο Κίεβο, την πρωτεύουσα, λίγο μετά τις 05:00.

    Κίεβο: Έκλεισε ο ουκρανικός εναέριος χώρος για την πολιτική αεροπορία

    Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως κλείνει όλο τον εναέριο χώρο της για την πολιτική αεροπορία.

    Το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε το κλείσιμο του εναερίου χώρου λόγω του «υψηλού κινδύνου για την ασφάλεια» των πτήσεων.

    Θα επιβληθεί στρατιωτικός νόμος

    Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ανώτερο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας της κυβέρνησης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μεταδίδουν ότι το Κίεβο ετοιμάζεται να κηρύξει άμεσα στρατιωτικό νόμο σε όλη την επικράτεια.

    Ζελένσκι: «Δεν υπάρχει πανικός» και «θα νικήσουμε»

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι κηρύσσει ολόκληρη την επικράτεια σε κατάσταση πολέμου, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διέταξε στρατιωτική επιχείρηση κατά της χώρας του.

    «Δεν υπάρχει πανικός» και «θα νικήσουμε», διαβεβαίωσε ακόμη ο κ. Ζελένσκι τους Ουκρανούς.

    Δείτε live εικόνα από το Κίεβο:

    Live εικόνα από το Ντονμπάς

    Το Russia Today μεταδίδει live εικόνα από τις περιοχές του Ντονμπάς, συγκεκριμένα από το Λουγκάνσκ.

    Σε πολλές ουκρανικές πόλεις ο κόσμος μαζεύεται στα βενζινάδικα για να γεμίσει τα αυτοκίνητά του έτσι ώστε να μπορεί να κινηθεί. Δείτε φωτογραφίες που δημοσίευσε στο Twitter του ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Γιάννης Σουλιώτης από τη Ζαπορίζια.

    Οι πρεσβευτές του NATO συγκαλούνται εκτάκτως

    Οι πρεσβευτές των 30 χωρών μελών του NATO συγκλήθηκαν να πάρουν μέρος σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα στις Βρυξέλλες μετά την έναρξη ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της Ουκρανίας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Συμφώνου.

    Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, που νωρίτερα καταδίκασε με ανακοίνωσή του την «απρόκλητη» επίθεση της Μόσχας, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου περί τις 12:30 (ώρα Βρυξελλών· 13:30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της συμμαχίας.

    Ουκρανικός στρατός: Καταρρίψαμε 5 ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο

    Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέρριψε στο ανατολικό τμήμα της χώρας πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο του στρατού της Ρωσίας, που συμμετείχαν στη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Κιέβου.

    «Πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκαν» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

    Ο στρατός της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέστρεψε τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και έθεσε «εκτός λειτουργίας» αεροπορικές βάσεις της χώρας.

    Ρωσία: Καταστρέψαμε την αεράμυνα της Ουκρανίας

    «Οι στρατιωτικές υποδομές των αεροπορικών βάσεων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας», επεσήμανε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

    «Οι εγκαταστάσεις αντιαεροπορικής άμυνας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν καταστραφεί», πρόσθεσε.

    Η Ρωσία αναστέλλει όλες τις πτήσεις κοντά στα σύνορα έως 2 Μαρτίου

    Η Ρωσία προχωρά σε αναστολή όλων των πτήσεων εσωτερικού προς και από διάφορα αεροδρόμια κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία ως το πρωί της 2ης Μαρτίου, ανακοίνωσε η Rosaviatsiya, η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της χώρας.

    Οι πτήσεις στα αεροδρόμια των πόλεων Ροστόφ-ον-Ντον, Κράσνονταρ, Ανάπα, Γκελέντζικ, Μπέλγκοροντ, το Βορονέζ και τη Σταυρούπολη, μεταξύ άλλων, αναστέλλονται, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για λόγους ασφαλείας, διευκρίνισε.

    Τζο Μπάιντεν: Σκληρότερες από ποτέ κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομίλησε με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία, η οποία δέχεται επίθεση από τη Ρωσία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    «Μόλις τελειώσαμε τη συνομιλία μας» με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε ο κ. Μπάιντεν σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

    «Καταδίκασα αυτή την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων» συνέχισε ο αμερικανός πρόεδρος, μερικές ώρες μετά το διάγγελμα του ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν με το οποίο ανακοίνωσε την έναρξη της «στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν
    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

    Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ακόμη ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι του είχε ζήτησε να καλέσει «τους ηγέτες όλου του κόσμου να καταδικάσουν απερίφραστα την κατάφωρη επίθεση του προέδρου Πούτιν και να σταθούν στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας».

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος ανήγγειλε νωρίτερα ότι θα εκφραστεί για τις «συνέπειες» που θα έχει για τη Ρωσία η επιχείρηση αυτή αργότερα σήμερα και θα συζητήσει επίσης σήμερα με τους ομολόγους του στην G7, έχει διαμηνύσει ότι θα επιβληθούν σκληρότερες παρά ποτέ κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

    «Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υποστήριξη και βοήθεια στην Ουκρανία και στον ουκρανικό λαό», κατέληξε ο αμερικανός πρόεδρος.

    Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν και ο επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν συνομίλησαν εξάλλου με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ και «καταδίκασαν την προμελετημένη, απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία και να συζητήσουν «τη συντονισμένη αντίδραση» της Ατλαντικής Συμμαχίας, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις.

    Πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και ο ΓΓ του NATO συζήτησαν επίσης «τα επόμενα βήματα» ώστε να υπάρξουν «εγγυήσεις για την ασφάλεια του εδάφους των συμμάχων» και «ειδικά της ανατολικής πτέρυγας» του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

    Έκτακτη σύνοδος κορυφής ΕΕ: Συζήτηση για επιβολή νέου πακέτου κυρώσεων στη Ρωσία

    Δεύτερο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία εξαιτίας της επίθεσής της στην Ουκρανία θα συζητήσουν σήμερα οι ηγέτες της ΕΕ στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, αναφέρουν ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    Υπενθυμίζεται ότι «οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν αργότερα σήμερα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε επειγόντως έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συζητηθεί η κρίση και τα περαιτέρω μέτρα» σε βάρος της Μόσχας, διαμηνύοντας ότι «θα έχουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τις ενέργειές της. Η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ θα αναφερθούν αναλυτικά στο επιπλέον πακέτο κυρώσεων που θα οριστικοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΥΕΔ σε στενό συντονισμό με τους εταίρους. Το [Ευρωπαϊκό] Συμβούλιο θα τις εγκρίνει αμέσως».

    «Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και τον λαό της» καταλήγει το κείμενο που συνυπογράφουν ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    Όλαφ Σολτς: Ζοφερή ημέρα για όλη την Ευρώπη

    Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συνομίλησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σήμερα και τον διαβεβαίωσε για την αλληλεγγύη της Γερμανίας, ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στο Twitter.

    «Η Γερμανία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την αδίστακτη ενέργεια του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν», επεσήμανε ο Σολτς.

    Πρόκειται για μια «φοβερή ημέρα για την Ουκρανία» και μια «ζοφερή» ημέρα για όλη την Ευρώπη, πρόσθεσε ο Γερμανός καγκελάριος, η χώρα του οποίου έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της G7.

    Ένας νεκρός και ένας τραυματίας στο Μπρόβαρι

    Σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι γίνονται βομβαρδισμοί σε όλη τη χώρα και μέχρι στιγμής ένας άνθρωπος έχει σκοτωθεί και ένας ακόμη τραυματιστεί στο Μπρόβαρι στην επαρχία του Κιέβου.

    Παράλληλα ανταποκριτής του Reuters δήλωσε ότι ακούστηκαν τέσσερις ακόμη εκρήξεις στην Μαριούπολη, στην ανατολική Ουκρανία.

    Ζελένσκι: Ο κόσμος πρέπει να σχηματίσει συμμαχία κατά του Πούτιν

    Ο κόσμος πρέπει να δημιουργήσει μια «συμμαχία κατά του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν» για «να αναγκάσει τη Ρωσία στην ειρήνη», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

    «Έχουμε αρχίσει να δημιουργούμε μια συμμαχία κατά του Πούτιν», επεσήμανε ο Ζελένσκι έπειτα από συνομιλίες που είχε με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γερμανίας.

    «Ο κόσμος πρέπει να αναγκάσει τη Ρωσία στην ειρήνη», τόνισε.

    Σε νέο tweet του, τόνισε ότι συνεχίζει τις επαφές με διεθνείς ηγέτες. «Ο κόσμος είναι μαζί μας», σημειώνει.

    Ο Ζελένσκι έχει ήδη συνομιλήσει με: Μπάιντεν, Τζόνσον, Σολτς, Μισέλ, Ντούντα και τον Εμίρη του Κατάρ.

    Έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ υπό τον Μητσοτάκη

    Στις 10:30 θα συνεδριάσει εκτάκτως, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

    Λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας επιστρέφει εκτάκτως από την Αφρική στην Αθήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

    Σε αυξημένη ετοιμότητα οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα

    Σε αυξημένη ετοιμότητα οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα για να παράξουν την οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστούν οι συμμαχικές δυνάμεις που ήδη συγκεντρώνονται στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης στα σύνορα με την Ουκρανία.

    Ήδη 12 επιθετικά ελικόπτερα ΑΠΑΤΣΙ των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στην βάση του Στεφανοβικίου στον Βόλο, έλαβαν εντολή να μετακινηθούν στην Πολωνία.

    Παράλληλα η Βάση της Σούδας βρίσκεται σε ύψιστη ετοιμότητα για να παράξει υποστήριξη (καύσιμα , πολεμοφόδια, συντήρηση) στις αεροναυτικές δυνάμεις του 6ου Στόλου και του ΝΑΤΟ που θα κατευθυνθούν στην Μαύρη Θάλασσα και προς τις αμερικανικές βάσεις των Βαλκανίων και της Ανατολικής Αττικής.

    Σε ότι αφορά τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις επί του παρόντος δεν υπάρχει έμπρακτη εμπλοκή, ωστόσο βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ τα οποία δεν έχουν εμφανίσει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο αντίδρασης στην Ρωσική επιχείρηση που εξελίσσεται στην Ουκρανία από τις 5 το πρωί.

    Τις προηγούμενες μέρες σε κλειστή υπηρεσιακή σύσκεψη εξετάστηκε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να δεχτεί μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

    Έκρηξη στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης Ivano Frankivsk

    Έκρηξη σημειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο της πόλης Ivano Frankivsk, δυτικά του Κίεβο και νότια του Λβιβ.

    Μακρόν: Καταδικάζουμε κατηγορηματικά την επίθεση

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η χώρα του «καταδικάζει κατηγορηματικά την απόφαση της Ρωσίας να διεξαγάγει πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας», τονίζοντας ότι «η Ρωσία πρέπει να βάλει αμέσως τέλος σε όλες τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις».

    Παράλληλα, πρόσθεσε: «Η Γαλλία στέκεται αλληλέγγυα με την Ουκρανία. Στέκεται στο πλευρό των Ουκρανών και εργάζεται με τους εταίρους και τους συμμάχους της για τον τερματισμό του πολέμου».

    Μπόρις Τζόνσον: Συγκάλεσε το συμβούλιο διαχείρισης κρίσεων

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα προεδρεύσει σήμερα το πρωί μιας συνεδρίασης τους συμβουλίου διαχείρισης κρίσεων (COBRA) προκειμένου να αποφασιστεί «η απάντηση» στις «φρικτές επιθέσεις» της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

    «Ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει μιας συνεδρίασης του COBRA στις 07:30 τοπική ώρα (09:30 ώρα Ελλάδας) για να συζητηθεί η απάντηση στις φρικτές επιθέσεις στην Ουκρανία σήμερα το πρωί», δήλωσε εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.

    ❗ Συνεχής ενημέρωση…

    Διαβάστε επίσης

    Οι εξελίξεις στην Ουκρανία αλλάζουν τα σχέδια: Στήριξη για ρεύμα, φυσικό αέριο και όχι έκτακτο κοινωνικό επίδομα



    ΣΧΟΛΙΑ