• Διεθνής πολιτική

    Δείτε το εντυπωσιακό οπλοστάσιο της Βρετανίας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος

    Tornado

    Tornado


    Σημείο καμπής στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους μπορεί να αποτελέσει η απόφαση της Βρετανίας να προχωρήσει σε βομβαρδισμούς στο έδαφος της Συρίας. Ήδη τα ξημερώματα βρετανικά αεροσκάφη τύπου Tornado που απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου έπληξαν στόχους επί συριακού εδάφους, λίγες μόνο ώρες μετά την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο που ενέκρινε τους βομβαρδισμούς.

    Το οπλοστάσιο της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό, και εκτιμάται ότι μπορεί να καταφέρει σημαντικό πλήγμα στο Ισλαμικό Κράτος. Το Business Insider καταγράφει σε άρθρο του το οπλοστάσιο αυτό:

    Tornado

    To τζετ Tornado GR4 σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1960, αλλά παραμένει το κύριο βρετανικό αεροσκάφος για επιθέσεις αέρος-εδάφους. Φημίζεται για την αξιοπιστία του και είναι εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας οπλικά συστήματα.

    Brimstone

    Όπως για παράδειγμα με τους πυραύλους Brimstone, που μπορούν να χτυπήσουν στόχους που κινούνται με ταχύτητα, όπως αυτοκίνητα, με μεγάλη ακρίβεια. Εκτιμάται ότι είναι πιο αποτελεσματικοί από τους πυραύλους αέρος-εδάφους που χρησιμοποιούν οι άλλες χώρες που μέχρι τώρα συμμετέχουν σε βομβαρδισμούς κατά του Ισλαμικού Κράτους.

    Raptor Reconnaissance Airborne Pod

    Στο κάτω μέρος τους, τα Tornado διαθέτουν ένα Raptor Reconnaissance Airborne Pod, το οποίο καταγράφει βίντεο σε υψηλή ανάλυση μέρα και νύχτα.

    Eurofighter Typhoon

    Eurofighter
    Eurofighter

    To Eurofighter Typhoon είναι ένα από τα πλέον ανεπτυγμένα μαχητικά αεροσκάφη του κόσμου. Διαθέτει εντυπωσιακή ικανότητα σε επιθέσεις αέρος-αέρος, ενώ μπορεί να πλήξει στόχους στο έδαφος με βόμβες κατευθυνόμενες με λέιζερ.

    Paveway IV
    Paveway IV

    Οι βρετανικές βόμβες Paveway IV, με τις οποίες μπορούν να εξοπλιστούν τα Eurofighter, συνδυάζουν καθοδήγηση με λέιζερ με πλοήγηση GPS, προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους.

    Boeing RC-135W

    Boeing RC-135W
    Boeing RC-135W

    Το τεράστιο αμερικανικό Boeing RC-135W που χρησιμοποιεί η βρετανική πολεμική αεροπορία για ηλεκτρονική παρακολούθηση μπορεί να υποκλέψει τηλεφωνικές συνομιλίες και να εντοπίσει εχθρούς με μεγάλη ακρίβεια.

    Ειδικές δυνάμεις

    Βρετανικός στρατός

    Επιπλέον, ο βρετανικός στρατός μπορεί να στείλει στη Συρία (ή και να έχει ήδη στείλει) στελέχη των ειδικών δυνάμεων, προκειμένου να συντονίσουν τους βομβαρδισμούς από το έδαφος.

    Το μεσαίο όπλο στην παρακάτω φωτογραφία είναι το βρετανικό τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή Accuracy International, που διατηρεί το ρεκόρ απόστασης σε επιβεβαιωμένο θανατηφόρο πλήγμα και χρησιμοποιείται από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις.

    Ειδικές δυνάμεις

    Αν πράγματι οι ειδικές δυνάμεις επιχειρήσουν στο έδαφος της Συρίας, θα έχουν κάλυψη από ελικόπτερα όπως το Chinook, που είναι ιδανικό για την ταχεία μεταφορά μικρού αριθμού στρατιωτών μεταξύ δύσβατων περιοχών.

    Chinook
    Chinook

    Η βρετανική πολεμική αεροπορία χρησιμοποιεί επίσης αμερικανικά drones MQ-9 Predator, που μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για ώρες, παρέχοντας παρακολούθηση χωρίς να κινδυνεύουν οι ζωές πιλότων.

    MQ-9 Predator
    MQ-9 Predator

    Τα drones Reaper δεν είναι μόνο για παρακολουθήσεις, αλλά μπορούν να εξοπλιστούν και με τον αμερικανικό πύραυλο Hellfire. Ένας από αυτούς τους πυραύλους εκτιμάται ότι σκότωσε τον διαβόητο «Τζιχαντιστή Τζον», που φαινόταν σε βίντεο να αποκεφαλίζει ομήρους του Ισλαμικού Κράτους.

    Hellfire
    Hellfire



    ΣΧΟΛΙΑ