ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ως μοχθηρή, εκδικητική, παράνομη, ριψοκίνδυνη και πολύ επιζήμια για τη χώρα, χαρακτηρίστηκε μεταξύ άλλων η κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ να βάλει “φρένο” στις εγγραφές αλλοδαπών φοιτητών στο Χάρβαρντ, σοκάροντας τον πλανήτη και οδηγώντας το ιστορικό πανεπιστημιακό ίδρυμα στην κατάθεση αγωγής κατά του Αμερικανού προέδρου.
“Το Χάρβαρντ δεν μπορεί πλέον να εγγράφει ξένους φοιτητές, ενώ οι υπάρχοντες θα πρέπει πρέπει να μεταφερθούν ή να χάσουν το νόμιμο καθεστώς τους”, ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, μέσω της υπουργού, Κρίστι Νόεμ.
Ωστόσο, πίσω από τα λόγια της υπουργού για τη διαιώνιση ενός “περιβάλλοντος ανασφάλειας στην πανεπιστημιούπολη λόγω προώθησης της βίας, του αντισημιτισμού και του συντονισμού με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα”, κρύβεται μια διαμάχη διαρκείας του Λευκού Οίκου με το Πανεπιστήμιο, η οποία έχει ξεκινήσει από τον ίδιο τον Τραμπ εδώ και πολλούς μήνες.
Ο πρόεδρος Τραμπ υποστηρίζει γενικότερα ότι τα αμερικανικά πανεπιστήμια προωθούν αριστερές ιδέες που κρίνονται υπέρ το δέον προοδευτικές.
Στον αντίποδα, οι οργανώσεις υπέρ των ατομικών δικαιωμάτων, παρατηρούν μια επίθεση κατά της ελευθερίας της έκφρασης και μια προσπάθεια καταστολής οποιασδήποτε κριτικής κατά του Ισραήλ, αφού ο Τραμπ κατηγόρησε αρχικά το Χάρβαρντ ότι δεν προστάτεψε επαρκώς τους Εβραίους φοιτητές κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του πολέμου στη Γάζα.
Μηλον της Εριδος το Χάρβαρντ, με τη φήμη του να βάλλεται, καθώς γίνεται προσπάθεια ανακοπής της ακαδημαϊκής πορείας χιλιάδων φοιτητών οι οποίοι μένουν “ξεκρέμαστοι” χωρίς επιλογές, ενώ όσοι και όσες αποφοίτησαν λαμβάνοντας σημαντικές περγαμηνές από το παλαιότερο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους για αυτή τη θλιβερή εξέλιξη.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Χάρβαρντ έχει αναδείξει οκτώ ηγέτες των ΗΠΑ, με πιο πρόσφατο Αμερικανό τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια το 1983 και Νομική στο Χάρβαρντ, από όπου αποφοίτησε με άριστα το 1991, ενώ εργάστηκε μεταξύ άλλων ως λέκτορας πανεπιστημίου και δικηγόρος αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Υπήρξε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος του Harvard Law Review, παρόλο που ο Τραμπ έχει δηλώσει σε συνέντευξή του: “Άκουσα ότι ήταν ένας απαίσιος φοιτητής, απαίσιος. Πώς ένας κακός φοιτητής πηγαίνει στο Κολούμπια και μετά στο Χάρβαρντ;”
Όμως, το Χάρβαρντ, ως παγκοσμίου φήμης, έχει δεχτεί και ένα μεγάλο αριθμό αλλοδαπών φοιτητών, οι οποίοι αργότερα στη ζωή τους κατέλαβαν σημαντικές θέσεις στην πολιτική σκηνή και όχι μόνο.
Ανάμεσα στους ηγέτες χωρών που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους, είναι και ο πρωθυπουργός της χώρας μας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από τον Καναδά μέχρι τη Σιγκαπούρη, ακολουθεί μια λίστα του Bloomberg με επτά από τους σημερινούς παγκόσμιους ηγέτες που φοίτησαν σε ένα Πανεπιστήμιο που ανήκει στην Ivy League, δηλαδή στην ομάδα των ελίτ πανεπιστημίων των ΗΠΑ.
Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελλάδας
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος εξελέγη αρχικά το 2019 με ποσοστό 39,85% και έπειτα το 2023 με 40,79%, απέκτησε πτυχίο στις Κοινωνικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, με την ανώτατη τιμητική διάκριση «summa cum laude», ενώ για την διατριβή του με θέμα την αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα, τιμήθηκε με τα έπαθλα «Hoopes» και «Tocqueville».

Ο κ. Μητσοτάκης αποφοίτησε από το Harvard το καλοκαίρι του 1990 και στην τελετή του Πανεπιστημίου, είχε στο πλευρό του τους γονείς του, τους αείμνηστους Κωνσταντίνο και Μαρίκα Μητσοτάκη, καθώς και τις αδελφές του Ντόρα και Κατερίνα, που ταξίδεψαν για την αποφοίτησή του στις ΗΠΑ.
Δείτε το σχετικό βίντεο από την αποφοίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε τις σπουδές του στο Stanford, στον τομέα των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, ενώ τις ολοκλήρωσε στο Harvard Business School στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων όπου απέκτησε πτυχίο MBA.
Μαρκ Κάρνεϊ, Πρωθυπουργός του Καναδά
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ, που κέρδισε τις εκλογές στα τέλη Απριλίου, είναι γνωστός ως σημαντική προσωπικότητα στα διεθνή χρηματοοικονομικά, αφού ηγήθηκε τόσο της Τράπεζας του Καναδά κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, όσο και της Τράπεζας της Αγγλίας κατά τη διάρκεια του Brexit.
“Ανεξάρτητα από το πού ζείτε, ανεξάρτητα από τη γλώσσα που μιλάτε, ανεξάρτητα από το πώς ψηφίσατε, θα κάνω πάντα, το καλύτερο δυνατό για να σας εκπροσωπήσω”, δήλωσε μετά τις εκλογές.

Αρκετά χρόνια νωρίτερα, το 1988 συγκεκριμένα, αποφοίτησε με πτυχίο οικονομικών από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Το 1993 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το 1995 ήταν κιόλας διδάκτωρ.
Λόρενς Γουόνγκ, Πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης
Ο Λόρενς Γουόνγκ, που εξελέγη για να ηγηθεί της πόλης-κράτους με το κυβερνών Κόμμα Λαϊκής Δράσης νωρίτερα αυτόν τον μήνα – μετά από είκοσι χρόνια όπου κυβερνούσε ο Λι Σιεν Λουνγκ – έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο στη Δημόσια Διοίκηση από τη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ το 2004.
Απέκτησε επίσης πτυχίο και μεταπτυχιακό στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, αντίστοιχα.

Έχει υπάρξει πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, μεταξύ άλλων θέσεων.
Εργατικός, τίμιος, αποφασιστικός, είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που ακολουθούν το όνομά του.
Λάι Τσινγκ-τε, Πρόεδρος της Ταϊβάν
Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε, γιατρός νεφρολόγος, “κρέμασε” την ρόμπα του για να εισέλθει στην πολιτική μετά την έξαρση των στρατιωτικών εντάσεων με το Πεκίνο στα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Αρχικά έγινε βουλευτής, στη συνέχεια δήμαρχος με μεγάλη επιτυχία στην πόλη Ταϊνάν για δύο θητείες, ενώ στη συνέχεια υπηρέτησε αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση της πρώην προέδρου Τσάι Ινγκ Γουέν.

Απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στη Δημόσια Υγεία από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ το 2003 και είναι ένας από τους λίγους γιατρούς στο αυτοδιοικούμενο νησί με εξειδίκευση στην αποκατάσταση, την κλινική περίθαλψη και τη δημόσια υγεία.
Προέρχεται από φτωχή οικογένεια ανθρακωρύχων, όμως σήμερα θεωρείται η Νο1 απειλή του Πεκίνου.
Κατάφερε επίσης να σπάσει και την “κατάρα των οκτώ ετών” στην πολιτική της Ταϊβάν, που σημαίνει ότι κανένα κόμμα δεν είχε παραμείνει στην εξουσία για περισσότερες από δύο θητείες από τότε που η Ταϊβάν κατέστη δημοκρατία.
Ντανιέλ Νομπόα, Πρόεδρος του Ισημερινού
Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ντανιέλ Νομπόα, γόνος πολύ εύπορων εξαγωγέων μπανάνας που κέρδισε τις εκλογές της χώρας τον περασμένο μήνα, σπούδασε σε μια σειρά από αμερικανικά πανεπιστήμια και έλαβε το μεταπτυχιακό του στη Δημόσια Διοίκηση το 2020 από τη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ.

Υπό την εποπτεία του, το ποσοστό ανθρωποκτονιών του Ισημερινού μειώθηκε από 46,18 ανά 100.000 άτομα το 2023 σε 38,76 ανά 100.000 άτομα το 2024, γεγονός πολύ σημαντικό για μια περιοχή που αντιμετωπίζει εξάρσεις βίας, κυρίως λόγω της διακίνησης κοκαΐνης από τη γειτονική Κολομβία και το Περού.
Μάια Σάντου, Πρόεδρος της Μολδαβίας
Η 53χρονη πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σάντου, η οποία πέτυχε πέρσι ξανά μια ιστορική εκλογική νίκη (με 55% στον δεύτερο γύρο), σε μια χώρα που υπήρξε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης από το 1940 ως το 1991, απέκτησε μεταπτυχιακό στη Δημόσια Πολιτική μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης Κένεντι στο Χάρβαρντ το 2010.
Η φιλοδυτική πολιτικός κέρδισε τον Αλεξάντρ Στοπϊάνογκλο, που θεωρείται ότι διατηρεί δεσμούς με την Μόσχα.

Έγινε η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας μετά τις Ζιναΐντα Γκρετσεάνιι και την Νατάλια Γκέρμαν.
“Αποφάσισα ότι το γεγονός πως δεν επιθυμώ να ζω σε μια χώρα που διευθύνεται από διεφθαρμένους ανθρώπους, δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι θα πρέπει να αλλάξω χώρα”, έχει υποστηρίξει.
Πίσω από μια διακριτική προσωπικότητα και ένα συνεσταλμένο μειδίαμα, βρίσκεται το κουράγιο και η “αποφασιστικότητά”, όπως έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο Εμάνουελ Μακρόν.
Λουβσαναμσράιν Ογιούν-Έρντενε, Πρωθυπουργός της Μογγολίας
Ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός της Μογγολίας το 2021, μετά την παραίτηση του προκάτοχού του Ουχναγκίν Χουρελσούχ, αφού κατηγορήθηκε για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία Covid-19.

Έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Δημόσια Διοίκηση το 2015 από τη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ.
Ο Τραμπ διώχνει και τα κέρδη
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ να “φρενάρει” τους αλλοδαπούς φοιτητές από το Χάρβαρντ και οι πιθανές απώλειες του Πανεπιστημίου, ενδέχεται να οδηγήσουν κάποια άλλα πανεπιστήμια ιδρύματα στην αύξηση των κερδών τους.
Μάλιστα, το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ, εκμεταλλευόμενο την ευκαιρία να προσελκύσει ταλέντα και ιδιοφυΐες, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δέχεται άνευ όρων φοιτητές του Χάρβαρντ, ώστε να μπορούν να σπουδάσουν “χωρίς κανένα εμπόδιο”.
Σημειώνεται επίσης ότι το δικαστήριο της Βοστώνης “πάγωσε” χθες με περιοριστική εντολή την απόφαση που απαγορεύει την εγγραφή ξένων φοιτητών στο πανεπιστήμιο.
Είχε προηγηθεί την Τετάρτη η διορισμένη από τον Ομπάμα περιφερειακή δικαστής της Μασαχουσέτης Άλισον Μπέροους, η οποία εξέδωσε μια αρχική απόφαση μετά την μήνυση που κατέθεσε το παγκοσμίου φήμης εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Σημειώνεται ότι στην αγωγή του το Χάρβαρντ αναφέρει ότι η αμερικανική κυβέρνηση παραβαίνει την Πρώτη Τροπολογία (First Amendment) του Συντάγματος, και ότι οι ενέργειές της θα έχουν άμεσες και καταστροφικές συνέπειες για τους περισσότερους από 7.000 κατόχους βίζας της σχολής.
Οι αλλοδαποί φοιτητές, δε, συνιστούν το 27% του σώματος των σπουδαστών.
O τρίτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμπεται σε δίκη
Από την άλλη, ο Ντόναλντ Τραμπ, αφού πρώτα πέρασε από μερικά ιδιωτικά σχολεία του West Coast, φοίτησε στη Στρατιωτική Ακαδημία της Νέας Υόρκης μεταξύ 1959-64, στο Πανεπιστήμιο Φόρνταμ στο Μπρονξ το 1964 για δύο χρόνια και στη Σχολή Οικονομικών και Εμπορίου Γουόρτον του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια για άλλα δύο χρόνια, από όπου αποφοίτησε με πτυχίο στα οικονομικά.
Σε ένα από τα μπεστ σέλερ του βιβλία το 1987 με τίτλο “The Art of the Deal”, ο Τραμπ γράφει:
“Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που έμαθα στο Γουόρτον ήταν να μην εντυπωσιάζομαι υπερβολικά από τα ακαδημαϊκά διαπιστευτήρια. Κατά τη γνώμη μου, το πτυχίο δεν αποδεικνύει και πολλά, αλλά πολλοί άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζομαι το παίρνουν πολύ στα σοβαρά”.
Ο Τραμπ έλαβε τιμητικό διδακτορικό στη Νομική από το Πανεπιστήμιο Λεχάι το 1988, αλλά το πήρε πίσω το 2021 μετά την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.
Ομοίως, το Κολλέγιο Wagner ανακάλεσε το τιμητικό διδακτορικό που του είχε απονεμηθεί το 2004, δύο ημέρες μετά την εξέγερση.
Επίσης, το 2010, το Πανεπιστήμιο Ρόμπερτ Γκόρντον στη Σκωτία απένειμε στον Τραμπ τιμητικό διδακτορικό πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων, αλλά πέντε χρόνια αργότερα απέσυρε τον τίτλο, αφού ο Τραμπ ζήτησε “πλήρη και ολοκληρωτική απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στις Ηνωμένες Πολιτείες”.
Ο δύο φορές πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ (μετά τον Άντριου Τζόνσον το 1868 και τον Μπιλ Κλίντον το 1998) που παραπέμπεται σε δίκη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Britannica.

Είναι επίσης και ο μόνος πρόεδρος που παραπέμπεται σε δίκη δύο φορές.
Μία φορά το 2019 για κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδιση του Κογκρέσου σε σχέση με το σκάνδαλο της Ουκρανίας και μία φορά το 2021 για “υποκίνηση εξέγερσης” σε σχέση με την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ από ένα βίαιο πλήθος υποστηρικτών του.
Και οι δύο παραπομπές σε δίκη του Τραμπ έληξαν με την αθώωσή του από τη Γερουσία των ΗΠΑ.
Η πορεία του ως επιτυχημένος επιχειρηματίας (αλλά και ολίγον τι σκανδαλιάρης), είναι γνωστή σε όλο τον πλανήτη, αφού ο μεγιστάνας πρόεδρος των ΗΠΑ φροντίζει να μας ενημερώνει πάντα για όλα του τα κατορθώματα.
Αποφεύγει όμως να μιλά για την εκπαίδευσή του και την ακαδημαϊκή του καριέρα, ενώ κυκλοφορούν φήμες ότι έχει δοθεί εντολή, οι βαθμολογίες του στα πανεπιστήμια να παραμείνουν “επτασφράγιστο μυστικό”.
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: Το δικαστήριο της Βοστώνης παγώνει την απαγόρευση εγγραφών ξένων φοιτητών στο Χάρβαρντ
Τραμπ: Απαγορεύει στο Χάρβαρντ τις εγγραφές ξένων φοιτητών – Είναι «παράνομο» απαντά το Πανεπιστήμιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πόσα λεφτά κέρδισαν 12 Ελληνες εφοπλιστές το α’ τρίμηνο – Τα αποτελέσματα των εισηγμένων
- Η Qualco στο Χρηματιστήριο: Η νομική στρατηγική πίσω από τη δημόσια προσφορά – ρεκόρ
- Η κατάρα της β’ τετραετίας και η αντιπολιτευτική κληρονομιά της απατηλής εύκολης λύσης
- Γιατί ο Τσιάρας τα έκανε… Σαλάτα, οι κίτρινες κάρτες του Μαξίμου, οι 2 βουλευτές που θέλουν να φύγουν, κλέφτες στη Βουλή
