• Διεθνής πολιτική

    Χάος στο Ιράκ με πολύνεκρες συγκρούσεις – Έκκληση για ηρεμία και διάλογο απευθύνουν οι ΗΠΑ

    • NewsRoom
    Επεισόδια στη Βαγδάτη μετά την απόσυρση σιίτη ιερωμένου από την πολιτική

    . EPA/AHMED JALIL


    Στο χάος παραδόθηκε τη Δευτέρα η Βαγδάτη, καθώς ο ισχυρός σιίτης ιερωμένος του Ιράκ, Μοκτάντα αλ Σαντρ, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί «οριστικά» από την πολιτική και ότι κλείνει τα πολιτικά του γραφεία.

    «Αποφάσισα να μην εμπλέκομαι στις πολιτικές υποθέσεις. Ανακοινώνω λοιπόν τώρα την οριστική μου αποχώρηση», έγραψε ο Σαντρ στο Twitter.  Ο Σαντρ επέκρινε επίσης τους πολιτικούς ηγέτες των σιιτών οι οποίοι δεν εισάκουσαν τις εκκλήσεις του για μεταρρυθμίσεις.

    Μετά την ανακοίνωση του Αλ Σαντρ ξέσπασαν βίαια επεισόδια στην Βαγδάτη. Δώδεκα οπαδοί του σιίτη ιερωμένου σκοτώθηκαν στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης και 270 διαδηλωτές τραυματίστηκαν.

    Η ιρακινή στρατιωτική διοίκηση κήρυξε απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, ενώ η αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση σε μια χώρα όπου το πολιτικό αδιέξοδο το οποίο προκλήθηκε μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2021 δείχνει να παίρνει νέα τροπή.

    Από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίζουν “ανησυχητικές” τις πληροφορίες για την έκρηξη της βίας και απευθύνουν έκκληση για “ηρεμία” και “διάλογο”, δήλωσε σήμερα ο Τζον Κίρμπι, αρμόδιος επικοινωνίας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

    Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι ταραχές προκαλούν ανησυχία και απηύθυνε έκκληση για κατευνασμό των πολιτικών προβλημάτων στη χώρα.

    Ο Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον δεν βλέπει επί του παρόντος την ανάγκη για εκκένωση της πρεσβείας στο Ιράκ και απομάκρυνση του προσωπικού της.

    Διαβάστε επίσης:

    «Πράσινο φως» από το ΔΝΤ – Χρηματοδοτεί το Πακιστάν για να αποφύγει την χρεοκοπία

    Αναχώρησε από τη Βιέννη η αποστολή της IAEA για τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια



    ΣΧΟΛΙΑ