• Διεθνής πολιτική

    Χαμάς: Απορρίπτει κάθε στρατιωτική παρουσία στην παλαιστινιακή γη

    Ισμαήλ Χανίγια (ηγέτης Χαμάς) Πηγή: facebook

    Ισμαήλ Χανίγια (ηγέτης Χαμάς)


    Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση αναφέροντας ότι η προσωρινή προβλήτα που κατασκεύασε ο αμερικανικός στρατός στ΄ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας (για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας) δεν είναι εναλλακτική λύση στο άνοιγμα όλων των χερσαίων σημείων διέλευσης υπό την παλαιστινιακή επίβλεψη, προσθέτοντας ότι απορρίπτει οποιαδήποτε στρατιωτική παρουσία στην παλαιστινιακή γη.

    Νωρίτερα, η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) αναφέρει ότι η προσωρινή πλωτή προβλήτα για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας «έδεσε» σήμερα το πρωί σε παραλία της Γάζας.

    Τα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να «αρχίσουν να μετακινούνται στην ξηρά τις επόμενες ημέρες», ενώ η βοήθεια πρόκειται να παραληφθεί και να διανεμηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, ανέφεραν οι ΗΠΑ.

    Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να θέσουν σε λειτουργία την πλωτή προβλήτα στα ανοικτά των ακτών της Γάζας εντός των επόμενων ημερών, αλλά οι οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν ότι το σχέδιο αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις με αυτές, δηλαδή την έλλειψη ασφάλειας και καυσίμων.

    Χθες (15/5) η Βρετανία ανακοίνωσε την αναχώρηση ενός πρώτου φορτίου με σχεδόν 100 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Λωρίδα της Γάζας. Το φορτίο αναμένεται να φθάσει στο παλαιστινιακό έδαφος δια θαλάσσης μέσω της προβλήτας. Το φορτίο αυτό περιλαμβάνει «σχεδόν 100 τόνους» βοήθειας, «κυρίως 8.400 κιτ» προσωρινών καταφυγίων κατασκευασμένων από πλαστικά καλύμματα. Η βοήθεια θα διανεμηθεί στη Λωρίδα της Γάζας «το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε το υπουργείο.

    πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης

    Βρετανία: Το Εργατικό Κόμμα θα επιδιώξει στενότερες σχέσεις με την ΕΕ, αν κερδίσει τις εκλογές

    ΔΕΗ Ποδηλατικός γύρος: Από 105ος ανέβηκε 1ος!

    Michelle Bowman (FED): Αν χρειαστεί θα ήμουν σύμφωνη να αυξηθούν τα επιτόκια



    ΣΧΟΛΙΑ