• Διεθνής πολιτική

  BRICS: Ποιες 5 χώρες επιβεβαίωσαν ότι προσχωρούν στην ομάδα

  • NewsRoom
  H Νοτιοαφρικανή υπουργός Εξωτερικών, Ναλέντι Πάντορ

  H Νοτιοαφρικανή υπουργός Εξωτερικών, Ναλέντι Πάντορ (Πηγή: businesslive.co.za)


  Πέντε χώρες επιβεβαίωσαν ότι εντάσσονται στην ομάδα χωρών BRICS μετά την πρόσκληση που έλαβαν πέρυσι, ενώ σύμφωνα με την Νοτιοαφρικανή υπουργό Εξωτερικών, Ναλέντι Πάντορ, αυτές είναι η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

  Οι πέντε χώρες έλαβαν προσκλήσεις μαζί με την Αργεντινή στη σύνοδο κορυφής που διεξήχθη τον Αύγουστο στο Γιοχάνεσμπουργκ για να ενταχθούν στην ομάδα BRICS που αποτελείται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και τη Νότια Αφρική.

  Τα μέλη της ομάδας λένε πως η κίνηση αυτή θα βοηθήσει σε μια αναδιάταξη της παγκόσμιας τάξης την οποία θεωρούν ξεπερασμένη.

  Ωστόσο, η Αργεντινή απέρριψε στη συνέχεια την πρόσκληση να γίνει μέλος.

  “Η Αργεντινή έγραψε για να δηλώσει ότι δεν θα ενεργήσει σε αυτή την επιτυχή αίτηση της προηγούμενης κυβέρνησης προκειμένου να γίνει πλήρες μέλος των BRICS και εμείς αποδεχόμαστε την απόφασή της”, ανέφερε η Πάντορ σε συνέντευξη Τύπου.

  Όπως τόνισε η Πάντορ, όλες οι χώρες έχουν υποχρέωση να σταματήσουν να χρηματοδοτούν και να διευκολύνουν τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα αφού το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δήλωσε ότι οι ενέργειες αυτές θα μπορούσαν να είναι γενοκτονικές.

  Σημειώνεται ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ να λάβει όλα τα μέτρα που διαθέτει προκειμένου να εμποδίσει τα στρατεύματά του να διαπράξουν γενοκτονία και να λάβει βήματα για να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση των Παλαιστινίων στη Γάζα, σε μια υπόθεση που έφερε ενώπιον του δικαστηρίου η Νότια Αφρική.

  Το δικαστήριο δεν διέταξε ωστόσο την κατάπαυση του πυρός και δεν έχει αποφασίσει ακόμη για την ουσία της προσφυγής της Νότιας Αφρικής, αν έχει διαπραχθεί γενοκτονία στη Γάζα.

  Επισημαίνεται ότι η Νότια Αφρική υποστηρίζει επί δεκαετίες την παλαιστινιακή υπόθεση, συγκρίνοντας τα δεινά των Παλαιστινίων με εκείνα των μαύρων Νοτιοαφρικανών υπό το απαρτχάιντ. Το Ισραήλ αρνείται τις κατηγορίες για γενοκτονία και απορρίπτει τη σύγκριση με την εποχή του απαρτχάιντ.

  “Τα ευρήματα (του Διεθνούς Δικαστηρίου) πιστεύουμε ότι καθιστούν σαφές ότι είναι εύλογο πως μια γενοκτονία λαμβάνει χώρα εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα”, δήλωσε η Πάντορ στους δημοσιογράφους.

  “Αυτό επιβάλλει απαραίτητα μια υποχρέωση σε όλα τα κράτη να σταματήσουν να χρηματοδοτούν και να διευκολύνουν τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ”, είπε.

  Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

  Διαβάστε επίσης: 

  Η Σαουδική Αραβία επίσημα στην ομάδα των χωρών BRICS

  Ισραήλ: Ο στρατός έπληξε στρατιωτικές υποδομές στη Συρία

  Σοϊγκού: Ζητά από τους κατασκευαστές στρατιωτικού εξοπλισμού να «πάψουν να χαζολογούν»  ΣΧΟΛΙΑ