• Διεθνής πολιτική

    Brexit: Στις 30 Δεκεμβρίου η ψηφοφορία για την κύρωση της εμπορικής συμφωνίας στην Βρετανία

    • NewsRoom

    Μπόρις Τζόνσον


    Στις 30 Δεκεμβρίου, δύο μέρες πριν την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, το κάτω σώμα του βρετανικού κοινοβουλίου, για την έγκριση της εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ, που επιτεύχθηκε λίγο πριν την ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου για το Brexit.

    Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, έκανε λόγο για επανάκτηση του ελέγχου των νόμων και της μοίρας της Βρετανίας. Το νομοθετικό πλαίσιό μας θα διαμορφώνεται πλέον από το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου και θα κρίνεται από Βρετανούς δικαστές, ανέφερε ο βρετανός πρωθυπουργός.

    Η συμφωνία αφορά όγκου εμπορίου 660 δισ. βρετανικών λίρών κατ’ έτος.

    Σύμφωνα με τον Μπόρις Τζόνσον,  «θα προστατέψει θέσεις εργασίας σε όλο το μήκος και πλάτος της χώρας μας» ενώ θα επιτρέψει στα βρετανικά προϊόντα και αγαθά να πωλούνται χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις στην ΕΕ.

    Παράλληλα, όπως υποστήριξε, η Βρετανία θα έχει από την 1η Ιανουαρίου «πλήρη έλεγχο των υδάτων της για πρώτη φορά από το 1973».

    Ο βρετανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε όσους δεν πίστευαν ότι μια τέτοια συμφωνία, «η οποία θα προστάτευε την ανεξαρτησία του Η.Β. ταυτόχρονα με την πρόσβασή του χωρίς δασμολογικά βάρη στην αγορά της ΕΕ», ήταν εφικτή και οι οποίοι καλούσαν σε επέκταση της μεταβατικής περιόδου.



    ΣΧΟΛΙΑ